Д-р Динчо Георгиев e специалист в хистероскопската и лапароскопска хирургия.

...
Д-р Динчо Георгиев e специалист в хистероскопската и лапароскопска хирургия.
Коментари Харесай

Д-р Динчо Георгиев: Раждането със секцио крие риск от почти непознат и опасен дефект

Д-р Динчо Георгиев e експерт в хистероскопската и лапароскопска хирургия. Специализира ендоскопска диагностика и хирургия в акушерството и гинекологията поредно при проф. Де Боок в Университетската болница в Амстердам и при проф. Милиец и доктор Д. Жане в болница " Сейнт Антоан " в Париж. В продължение на 20 година работи в Първа АГ болница " Св. София " (бившата " Тина Киркова " ). Сега практикува в лечебните заведения " Софиямед " и " Надежда ".

- Неотдавна се върнахте от Барселона, където участвахте във втория Глобален конгрес по хистероскопия (диагностика и хирургия в кухината матката). Какво демонстрират най-новите проучвания на международната медицина в гинекологията и има ли опасности и проблеми, за които българките към момента не знаят?

- Да, на конгреса беше обърнато доста съществено внимание на една действително нова болест, в случай че мога по този начин да се изразя, която се демонстрира единствено след раждане с цезарово сечение. Става дума за недостатък, който още не е дефиниран в учебниците и не се преподава даже на гинеколозите. Ще опиша в детайли за него, само че първо желая да кажа, че най-лесният и прецизен метод той да бъде диагностициран и лекуван е точно хистероскопията. Подходът е през канала на матката, без да има хирургическа интервенция в коремната стена, като се употребява тръба с оптика и канали за вкарване на течности, в края на която има видеокамера. Това е актуалният метод да бъдат диагностицирани и оперирани и полипи, миоми, загради, с които дамата се ражда или са породени от спонтанни аборти, сраствания след раждания, да се вършат аборти и всевъзможни гинекологични интервенции, в това число изваждане на счупени спирали. Извършени по този метод, а не посредством класическа хирургия, те са доста по-малко травматични за дамата. Ако една миома в кухината на матката се оперира през корема, изтича доста кръв, възобновяване е много мъчно и има риск от съществени сраствания в корема.

В Европа хистероскопията се развива от 35-40 година В България стартира преди 22 години и аз имах шанса да съм един от двамата лекари, въвели този вид хирургия у нас, дружно с доцент Тюфекчиева от Майчин дом. Доста мъчно се развиха нещата и, за жалост, и до момента няма обособена клинична пътека. Минава се по една, по която и всички гинекологични процедури, и заплащането е извънредно ниско - 270 лв. за една интервенция, които болничното заведение би трябвало да се чуди по какъв начин да разпредели - сред своя бюджет и целия медицински екип. Имайте поради, че качествено съоръжение за хистероскопия коства към 100 000 евро. За квалификацията и заплащането на личния състав да не приказваме. Един подобен курс по образование в България коства към 700 лв., а по света стартират от 1500 евро. В България към този момент има такава техника във всички огромни профилирани лечебни заведения, само че в по-малките градове към момента няма.

В последните години навлиза и по този начин наречената офис хистероскопия - това точно е диагностиката, която се прави без упойка, единствено в амбулаторни условия, при която се влиза с дребна видеокамера вътре в матката, където е казусът. Камерата демонстрира с HD качество всичко в кухината и записът може да бъде свален на дигитален притежател, като имаме 100% точна диагноза, за разлика от тази с рентген или ултразвук, при които има до 70% сигурност. Всичко това става без спомагателни принадлежности, с изключение на с хистероскоп, който е доста тъничък, колкото пълнител на писалка, тъй че не се предизвиква сериозна болежка на дамата. Пациентката може въобще да не лежи в болница, по целия свят това се назовава еднодневна хирургия, тъй като оперативната контузия е минимална, няма рязане на стомах. Лошото е, че в България, като се изключи че няма специфична клинична пътека, в случай че се съблюдават условията на НЗОК, пациентките би трябвало да останат две нощи в болница, което за мен са безумни разноски. Никъде по света го няма това, а ние тъй като сме доста богати в кавички...

Та на този конгрес беше разисквано, че до 5 години всяка добре оборудвана процедура би трябвало да разполага с такава техника. А у нас хистероскопията към момента е в лимитирани мащаби.

Наскоро имах пациентка - жена на към 35 години с доста значителни кръвоизливи, породени от миома с диаметър 3 см, което е не малко за вътре в кухината на матката. Извън София на пациентката е било препоръчано да отстранен матката, с цел да решат казуса - а това е млада жена, не трябва да се маха толкоз значим орган, в случай че не е безусловно неотложно. Просто сътрудниците в провинцията не владеят тази техника и това е проблем. Практикува се основно в София, Варна, Пловдив, Плевен. Аз повеждам част от националните квалификационни курсове във ВМИ-Плевен тъкмо за този тип интервенции и имам взор - най-малко в половината регионални лечебни заведения няма нито експерти, нито техника - нито за диагностика, нито за интервенции. А би трябвало да има във всяка такава болница.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР