Д-р Димитър Анастасов е лекар с най-голямата листа от пациенти

...
Д-р Димитър Анастасов е лекар с най-голямата листа от пациенти
Коментари Харесай

Д-р Димитър Анастасов ГЕРБ – СДС:  ГЕРБ работи да бъдат мотивирани младите лекари с високи заплати в малките общини!

 Д-р Димитър Анастасов е доктор с най-голямата листа от пациенти в община Долни чифлик, които му се доверяват и са му поверили здравето си. Той е с над 30-годишна процедура на общо практикуващ доктор. Синът и щерка му са лекари, продължавайки професионалния път на татко си. Завършил е I Eзикова гимназия  и Медицинския университет във Варна. Кандидат е за депутат от листата на ГЕРБ-СДС за Варна.

- Д-р Анастасов, по какъв начин съчетавате в този момент предизборната акция и сложната работа на доктор в изискванията на пандемия?

- През последните седмици епидемиологичната конюнктура се утежни сензитивно, в това число и на територията на община Долни чифлик, където работя и пребивавам. Това усили доста натовареността ми заради нужда от непрекъснати съвещания в практиката, в дома или по телефона. Започнах и акция по имунизиране на желаещите пациенти.

Като доктор смятам, че при сегашните условия приоритет са грижите за пациентите, към които имам поети задължения. В тази връзка  се пробвам присъединяване ми в предизборната акция да  върви редом. Най-важното е здравето на хората, заради което и лидерът на варненската листа на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили проф.д-р Костадин Ангелов остана на поста си като  здравен министър. Зная, че хората ме познават като техния персонален доктор, разгадавам на оценката им за свършената от мен работа за тях през последните 30 години, на оценката им за лекаря и индивида.

- Като лидера на листата на ГЕРБ-СДС във Варна проф.д-р Костадин Ангелов  Вие сте доктор и също водите, само че втората част на листата. Очаквате ли да Ви изберат за национален представител  и няма ли да оставите  толкова доста пациенти в Долни чифлик  и Шкорпиловци без лекуващ доктор, с който са привикнали и на който се доверяват?

- Независимо от позицията ми в листата за претенденти за народни представители на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили за област Варна, опциите дадени с Изборния кодекс за преференциално гласоподаване и най-много дългогодишната ми активност в публичния живот  ми дават убеденост, че мога да печеля депутатски мандат.

Заради  участието ми и в предходни избори тематиката за обслужването на моите пациенти е експлоатирана неколкократно, в това число и от политически съперници. През по-голямата част от работата ми съм имал и втори доктор в практиката, а сега работя с почитан в общината общопрактикуващ доктор, на който разгадавам напълно. Още повече, че щерка ми приключва специализация по " Обща медицина “ във Франция в края на април 2021 година и при нужда ще се включи в екипа на практиката. Категорично няма да изоставя своите пациенти и в случай че бъда определен за депутат, моите съботи  и понеделници ще посветя на лекарската си специалност и ще бъда при моите пациенти в община Долни чифлик.

- Като доктор смятате ли, че медицинският туризъм има бъдеще за развиването във Вашия край.  Защо е значимо това?

- В моята дълга пациентска листа има чужденци, главно от Англия. За тях е благоприятна  възможността, която съществува у нас, а именно   преглед от общопрактикуващ доктор или от експерт да се случи в границите на няколко часа, а при нужда болнично лекуване - в границите на няколко дни. Във Англия, а и в  много други страни от Западна Европа  преглед  от доктор се реализира не по-рано от месец-два, а осъществяване на високоспециализирано проучване или планово болнично лекуване от време на време лишава година.

България разполага с извънредно положителни експерти. През последните години и оборудването на доста от лечебните заведения в страната е на европейско равнище. Когато става въпрос за медицинския туризъм, развиването му допуска добра реклама, положително засищане на периферията с медицински експерти и изнасяне на част от болничната активност в извънболничната здравна помощ, с цел да може да се употребява пълноценно квалификацията на експертите и ресурсът на лечебните заведения. Конкретно за нашата община медицински туризъм би бил вероятен в областта на рехабилитацията –има всички условия като построена хотелска инфраструктура, улеснения, естествени дадености, море, чист въздух.

- Синът и дъщеря  Ви също са лекари?  Как избраха  тази  професия, която е сложна, постоянно неблагодарна, само че като че ли  започва все повече  да се цени в обществото? Какво изискуем на лекарите в България – като законодателна самодейност, възнаграждение?

- И двете ми деца са приключили езикови гимназии и са имали другари от лекарски фамилии. Като ученик на I Езикова гимназия с британски език  и Медицинския университет във Варна съм имал достойнството да съжителствам с доста лекари с сполучлива реализация в страната и чужбина, които са гостували и контактували с децата. Вероятно това е повода да изберат медицината за свое предопределение. В никакъв случай техният избор не е обвързван с наставнически упоритости и насоки, само че е повлиян от образеца.

Заплащането в никакъв случай и в никоя сфера няма да е задоволително. Не желая обаче да си припомням или да се върна във времето, когато в продължение на месеци лекарската ми заплата беше от порядъка на 10 $. Считам, че сегашната наклонност за непрекъснато и гладко повишаване на заплащането би трябвало да се резервира и да се поправят някои фрапантни диспропорции във връзка с другите специалности и на новозавършилите сътрудници.

- Какво смятате, че би трябвало да се направи за опазването на здравето в страната и най-вече  в дребните обитаеми места?

- Като представител на дребна община съм добре осведомен с проблемите. Конкретно в община Долни чифлик, а и на доста други места в страната, междинната възраст на общопрактикуващите лекари наближава 60 години. Същото се отнася и за медицинските сестри и фелдшери. За последните 20 години в моята община няма новоразкрита процедура от млад доктор. Сериозен проблем е и обезпечаването на 24 часово обслужване на популацията. Но в 8 варненски общини, измежду които и община Долни чифлик, ще бъдат построени или преустроени филиали за незабавна помощ, като финансирането е обезпечено по Оперативна програма " Региони в напредък " в размер на 1.5 млн.лева.Предвидените средства за община Долни чифлик са 231 003 лв..   Освен тази навременна и нужна инвестиция е нужна дейната интервенция на страната и на общините посредством улеснение на реда за вписване на нова здравна процедура.  Това е заложено в новата стратегия на ГЕРБ –сектор " Здравеопазване “. Основна цел е превъзмогване на районните дисбаланси  между обособените равнища на медицинска  помощ, обезпечен достъп до  медицински и дентални грижи  в регионите  до цялостен размер здравни услуги. Предвидено е и кадрово застраховане с лекари от всички специалности и професионалсити по здравни грижи, обосноваване на младите да работят в дребни и отдалечени места  чрез високо заплащане от три допълващи се източника- страна, община и лечебно заведение.  В програмата на ГЕРБ  е заложено финансиране на специализация и курсове за повишване на квалификацията на млади лекари без компетентност и искащи да разкрият лечебница в съответното обитаемо място, в допълнение заплащане за работа при неподходящи условия,  насърчаване на разкриването на групови практики за обезпечаване на неотложната помощ и опция на личния състав за прилагане на  отпуск,   подпомагане от общините по повод битовите проблеми на искащите да разкрият лекарски практики, стипендии за младежи от съответните общини,  приети да се образоват за лекари в медицинските университети. Средното брутно месечно заплащане на доктор в страната в края на мандата да доближи размера на 3 междинни брутни работни заплати в обществения бранш, което е сериозна мотивация приключилите медицински специалности да останат да работят в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР