-Д-р Делчев, кога се срещнахте за първи път в практиката

...
-Д-р Делчев, кога се срещнахте за първи път в практиката
Коментари Харесай

Д-р Иван Делчев, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ...

-Д-р Делчев, по кое време се срещнахте за първи път в практиката си с Covid-19 и какъв е опитът Ви с заболели от това заболяване?

Първите пациенти с Covid-19 в нашето поделение се появиха още по време на първата вълна, напролет на 2020, само че същинската борба стартира през есента на предходната година. Екипът ни, отпред със завеждащия отделението доктор Гюлев, за последните шест месеца е излекувал стотици пациенти с това заболяване. Непрекъснато следим международните протоколи за лекуване и организираме лечението въз основата на тях. За наше страдание, в някои случаи нито нашата, нито помощтта на сътрудниците ни реаниматори, се оказа от голяма важност и изгубихме пациенти.

-Забелязвате ли нарастване в броя на осъществени УНГ прегледите от началото на третата вълна досега?

Третата вълна стартира в най-натовареният по принцип сезон в нашата процедура – първото тримесечие на годината. Освен COVID-19, имаше няколко типични за сезона респираторни вируси и това се отрази на най-малките, децата в предучилищна възраст. Хреми, отити (възпаление на ушите), синузити, ангини и ларингити – имаше от всичко. Натоварването в нашето поделение беше по-значително, в сравнение с през януари, само че въпреки всичко надалеч по-слабо от предишни години, евентуално поради частичните ограничения за ограничение на пандемията.

Всички утвърдени за Европейския съюз ваксини са потвърдено ефикасни против тежко протичане и гибел.



-Вие самият прекарахте ли COVID-19 и ваксинирахте ли се и какво съветвате Вашите пациенти?

Боледувах през ноември, когато и множеството ми сътрудници бяха наранени. Oценявам болестта си като приблизително тежко, тъй като не съм имал дихателна непълнота, само че имах висока температура, съвсем непрекъсната кашлица, изгубих подушване и усет и се наложи да остана у дома над 10 дни и да си върша самичък венозни лекарства. Жена ми и щерка ми също прекараха лека форма на болестта. Ваксинирах се още през януари, в първият стадий на имунизационната акция. Съветвам всички свои пациенти, които нямат здравна причина да не го вършат, да се имунизират при първа опция. Нямаме друга опция, в случай че желаеме да се върнем към някакво шо годе обикновено битие с най-малко ограничавания.

- Защо се наложи имунизация, откакто сте преболедували и за какво толкоз скоро?

Има болести, при които преболедуването дава пожизнен имунитет. За страдание Covid-19 не е едно от тях и още през 2020 научихме, че имунитетът след среща с вируса е относително временен. Първото огромно изследване от Китай сподели, че преболедувалите имат антитела приблизително към 7 седмици. В началото на ноември си изследвах антителата, тъй като смятах, че съм прекарал вируса безсимптомно, само че се оказа, че нямам никакви. Седмица по-късно се разболях, както към този момент Ви описах. Четиринадесет дни след завръщането ми на работа, при започване на декември, антителата ми бяха три пъти над минимума, осигуряващ отбрана. Препоръките на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC) са за имунизация до 30 дни след преболедуване. Затова още при започване на януари се записах за имунизация и си сложих две дози от единствената тогава налична ваксина на Pfizer/BioNTech. Четиринадесет дни след втората доза антителата ми бяха 25 пъти над минимума, осигуряващ отбрана.

Всички членове на фамилията ми са имунизирани с първа доза от разнообразни типове ваксини и чакат втора.

-Добре ли е сами да избираме типа на имунизацията, която ще си сложим или да търсим рекомендация от доктор?

У нас се подвигна прекомерно огромен звук към другите ваксини и прекомерно доста неспециалисти си разрешиха отзиви, основани на най-малко научна информация.

Всички утвърдени за Европейския съюз ваксини са потвърдено ефикасни против тежко протичане и гибел. Разликите са единствено в механизма на деяние и периодите за приложение на двете дози. Затова считам, че решението за това коя ваксина да се приложи, би трябвало да бъде вземано от доктор и да бъде учредено на ясни критерии. В УМБАЛ „ Пълмед “, където работя, има прелестни експерти и общопрактикуващи лекари, които постоянно са отсреща за консултация по въпроса, а имаме и 24 часов имунизационен кабинет.

От 2017 преподавам на студенти 4 курс в МУ „ Пловдив “, най-вече чужденци. Още при оповестяването на зелените коридори, болшинството от задграничните ми студенти се възползваха от опцията да се имунизират, защото в личните им страни попадаха в неприоритетна група на младите и здрави и редът им нямаше да пристигна скоро. Преди няколко седмици ми се обади моя съученичка, която желаеше да се имунизира, дружно със брачна половинка си, който не е българин. Редът им в Белгия, където живеят и работят за фармацевтична компания, се падаше след няколко месеца. На имунизационният кабинет нямаше други претенденти, с изключение на тях двамата и мъжът беше изумен за какво българите не желаят да им бъде сложена ваксина. Каза, че в Белгия никой не се интересува каква ваксина ще му бъде сложена, тъй като доверието в системата е извънредно високо и хората са само недоволни, че няма задоволително дози за всички и би трябвало да чакат за ред съгласно националния проект.

-Ваксинирани ли са околните Ви и коя ваксина предпочетохте за тяхната отбрана?

Всички членове на фамилията ми са имунизирани с първа доза от разнообразни типове ваксини и чакат втора. Не съм упорствал за съответен артикул, тъй като имам цялостно доверие в ефикасността на всички налични. Настоявах единствено имунизацията им да стане колкото се може по-скоро, тъй като наесен изгубих родственици, които заболяха от Covid-19.

-Какви въпроси, свързани с имунизацията Ви задават най-често ващите пациенти?

Ежедневно ми се обаждат пациенти, а също по този начин и другари и познати. Най-често ме питат най-общо дали да се имунизират, коя ваксина да изберат, какви странични реакции да чакат. За първите два въпроса към този момент загатнах, какво мисля. Що се отнася до реакцията след слагане на имунизацията, при всеки е друго, само че най-често има температура и обща изнемощялост за ден-два и болежка в мястото на убождането. Родителите на жена ми да вземем за пример нямаха никакви недоволства, до момента в който брат ми увеличи температура до 39 градуса за няколко часа. И тримата получиха доза от имунизацията на АстраЗенека/Оксфорд.

В Белгия никой не се интересува каква ваксина ще му бъде сложена, тъй като доверието в системата е извънредно високо.

Разбира се има и въпроси като “Мога ли да се окъпвам след имунизация “ и „ Мога ли да пия вечерта след имунизацията едно малко? “. Отговорът и на двата е позитивен - може.

-Как съветвате пациентите си да се оправят с типичните недоволства след имунизация?

Всякакви налични обезболяващи и медикаменти за намаление на температурата правят работа против постваксинационните признаци, само че постоянно е задоволително единствено да си дадем отмора, да пием повече течности и да раздвижим ръката и да сложим охлаждащ компрес на мястото на убождането.

-С какви „ легенди “ за имунизациите се сблъсквате в практиката си?

С какви ли не. Някои от по-абсурдните и предизвикващи усмивки са теориите за чипове във имунизацията и връзката им с 5G мрежата. Говореше се, че предизвиквали безполдие, че високият тътър антитела против коронавирус може да провокира автоимунна реакция, даже че имунизацията в действителност те разболява. Важно е да не се присмиваме на пациентите, те не разполагат с нашата информация и знания, а да им се изясни с съответни причини и на наличен език за какво не трябва да се опасяват.

Д-р Делчев приключва МУ „ Пловдив “ през 2010г., през 2011 стартира работа в УНГ Отделение към УМБАЛ „ Пловдив “. Придобива компетентност Оториноларингология през 2016, от 2017г. е част от екипа на УНГ Отделението към УМБАЛ „ Пълмед “.От 2017 е помощник в Катедра по УНГ заболявания към МУ „ Пловдив. Член е на Българското ринологично съдружие и Българско съдружие по детска оториноларингология.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР