Д-р Дечо Дечев беше избран от парламента за управител на

...
Д-р Дечо Дечев беше избран от парламента за управител на
Коментари Харесай

Дечо Дечев стана шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев беше определен от Народното събрание за шеф на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За него гласоподаваха 124 народни представители, а един се въздържа.

Дечо Дечев беше единствена кандидатура за поста. Той ще довърши мандата на предварително освободения предходен шеф на касата Камен Плочев - до 12 март 2020 година До момента Дечев беше шеф на столичната болница " Св. Иван Рилски ".

В дебатите по избора от Българска социалистическа партия обявиха, че не могат да поддържат кандидатурата на Дечев не тъй като се съмняват в неговите качества, а тъй като постът на шеф на НЗОК е обезвластен. Георги Михайлов съобщи, че заемът на доверие към управлението на системата на опазването на здравето е привършен.

От Движение за права и свободи показаха, че ще поддържат уверено кандидатурата на Дечев, тъй като има сериозна експертиза и опит в здравния мениджмънт. Това е доверие в задатък, тъй като не сме уверени, че концепцията, която той показа, може да бъде осъществена от в този момент ръководещото болшинство, сподели Адемов. По думите му в концепцията са заложени съществени хрумвания, които изискват промени в законите и са свързани с непопулярни ограничения. От Движение за права и свободи приканиха да се търси надпартиен консенсус за промени в опазването на здравето. Всички, които се пробваха да трансформират системата с самостоятелни партийни акции, се провалиха с гръм и тропот, уточни Адемов. Той прикани Дечев до един месец да стартира да ръководи НЗОК, другояче касата ще стартира да ръководи него.

Калин Поповски от Обединените патриоти съобщи, че новият шеф на касата ще има цялостната поддръжка на групата за всички рационални хрумвания, които е показал в концепцията си.

Кръстина Таскова от " Воля " също изрази поддръжка за Дечев и прикани да се осъществя електронното опазване на здравето.
Дечо Дечев съобщи пред депутатите, че до три месеца ще предложи детайлни ограничения в направленията, в които бюджетът е

провален - лекарствената политика, контрола, медицинските произведения. Той съобщи ангажимент, в случай че ограниченията бъдат подкрепени от депутатите, той да ги организира и по този начин 2019 година да е първата без финансов недостиг на НЗОК.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев поздрави Дечев за избора и съобщи, че той може да разчита на цялостната му поддръжка. Според Ананиев Дечев ще отговори на големите упования да се оправи с една комплицирана система в един сложен миг. Ананиев съобщи, че е подготвен с новия здравноосигурителен модел. Предстои да се организира и социологическо проучване за отношението на българските жители към него.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР