Д-р Бойко Пенков: Трябва да реанимираме донорската програма на БългарияТрябва

...
Д-р Бойко Пенков: Трябва да реанимираме донорската програма на БългарияТрябва
Коментари Харесай

Д-р Бойко Пенков: Трябва да реанимираме донорската програма на България

Д-р Бойко Пенков: Трябва да реанимираме донорската стратегия на България
Трябва да реанимираме донорската стратегия на България, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На брифинг в Министерството на здравеопазването бяха обрисувани проблемите и провокациите пред страната ни, свързани със смъртните случаи на пациенти, нуждаещи се от трансплантация и умряли поради липса на донори.

Заместник-министър Пенков напомни, че при започване на 2018 година 115 страни се причислиха към декларация за трафика на органи и се сплотиха в битката с т. нар трансплантационен туризъм. „ Присъединявайки се към тази декларация от ден на ден страни затварят своите граници и достъпа на пациенти от други страни до техните трансплантационни стратегии. Това е голямо предизвикателство към всяка една страна, попаднала в тази обстановка, както и към нас “, уточни доктор Пенков.

Именно това е предиздвикало здравното министерство да усъвършенства донорската стратегия на страната и да изготви „ пътна карта “ за интервал от 6 месеца, която да усъвършенства опцията за обезпечаване на органи на нуждаещите се пациенти.

За образец доктор Пенков уточни следващия случай с умрял млад пациент, на който му е отказана помощ от непознати трансплантационни центрове, тъй като страната ни не е член на организацията „ Евротрансплант “. За да станем пълновръстен член в нея, би трябвало да реализираме 10 донора на 1 млн. души население.

В момента най-вече хора в България чакат за трансплантация на бъбрек. Техният брой е 1011. 43 пациенти се нуждаят от черен дроб, а 16 от бял дроб. 40 души пък имат потребност от трансплантация на сърце.

Информация по отношение на донорството в България даде доктор Михаил Христов, шеф на Изпълнителната организация по трансплантация. От началото на тази година са осъществени общо 16 бъбречни трансплантации, 13 от тях са от умрял донор и 3 – от жив. 4-ма пациенти са се сдобили с ново сърце, а чернодробните трансплантации са общо 10.

„ Всичко, което е належащо, с цел да осигурим трансплантации на нашите жители в листата на чакащите, ще бъде направено “, увери доктор Христов.

За да излезе страната ни от опашката на европейската ранглиста, в Министерство на здравеопазването ще обсъдят опцията за законови промени в тази сфера, както от осведомителна акция, която да убеди хората в изгодите от донорството. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР