Д-р Борис Таблов е трето поколение медик, от 10 години

...
Д-р Борис Таблов е трето поколение медик, от 10 години
Коментари Харесай

Д-р Таблов от Германия: България е крайно зле с К-19, трябва военно положение като в Ирландия!

Д-р Борис Таблов е трето потомство доктор, от 10 години живее и работи в Германия. Намира се на най-предния фронт - реаниматор е, в това число и в интензивни коронавирус отделения. Среща се с най-тежките случаи, когато е извикан по неотложност по домовете на пациенти.

Изключително забавен и способен събеседник, който е видял не един път и два пъти с очите си ужаса от ковид и гибелта, написа " ".

- Д-р Таблов, благодаря Ви за отделеното време, което е извънредно скъпо за един доктор на първа линия в тази пандемия.

- Благодаря, само че в този момент имам повече време, защото съм в отпуск. Седя вкъщи, виждам децата. Не се предлагат пътуванията в самата Германия, сериозните зони непрестанно се трансформират. Планирах да изкарам отпуска в България, само че няма да стане по същата причина.

Не се знае на следващия ден кой регион в Европа ще мине в „ алена “ зона, а и имам възрастни родственици, не е моментът да ги навестявам.

- Вие, за жалост, се сблъсквате с умряли инфектирани. Какво ще кажете на тези, които не имат вяра, че се умира от COVID-19, а с COVID-19?

- Човек умира от провали, нанесени от COVID-19. Пък всеки да го чете, както желае. Настъпват тежки белодробни увреждания, не може организмът да се доставя с О2. Има случаи и на провали на миокарда, на бъбреците. Да, застрашените са хора с съпътстващи болести, само че има и задоволително други образци.

Човек умира от ковид! Работя медицина от 2002 година, от 7-8 години съм в реанимацията. Дядовците ми бяха лекари, родителите - също. Не помня да е ставало на въпрос даже в диалог за толкоз доста умряли сътрудници. 15 лекари от едно и също заболяване! Такава грипна вълна не помня!

Да не приказвам, отиде си цяло семейство медици. И в нашите среди има скептици, спорим. Казвам им, дайте да не вадим генералните заключения, преди да затворим цикъл от една година, т.е. през март. Нека не плашим хората, само че до тогава да бъдем виновни.

- Какво е ситуацията в Германия?

- Както на всички места, притеснително! Растат трагично сериозните зони, минаха 100 общините, които имат над 50 болни на 100 000 население. При 250 болни следва местен локдаун. Не е още трагично ситуацията, само че от 400 заети интензивни кревати за седмица-две скочиха до 850. Германия към този момент е спокойна в това връзки, защото разполага с 30 000 интензивни кревати.

Но при този растеж на позитивните проби след 12 дни ще следим стъпаловидно, даже неконтролируемо повишаване. Затова и държавното управление прави всичко допустимо да спре наклонността.

- Изумително е какво може да стане за 2 седмици. Примерът с Чехия е поразителен, само че и в България всеки ден идва с нов връх от инфектирани.

- Първата вълна на COVID-19 беше единствено генерална подготовка. Дори специалистите са сюрпризирани. Абсолютно безотговорно се популяризира вирусът. При първата вълна напролет на процедура никой от огромните градове на Германия не беше обиден съществено, с изключение на Мюнхен в някаква степен.

Сега в границите на седмица всички огромни градове трансферираха броя от 100 случая на 100 000 население. Германия би трябвало да мисли освен за себе си. Холандия желае помощ, упоменатата Чехия желае помощ. Полша също.

- Имаше към този момент такива прецеденти напролет, френски и холандски пациенти се лекуваха в немски лечебни заведения.

- Ще откликнат и в този момент, само че пролетта нямаше такива цифри. 3 провинции бяха проблематични, на другите места цареше успокоение. Сега алената карта става все по-голяма. Както споменахте, преди всичко Чехия, която излезе на Карловия мост да чества успеха над вируса.

Чета тъкмо, Доналд Тръмп се изцепил, че пандемията в Съединени американски щати е към края. Аз персонално като доктор считам, че ще ни удари занапред. Това беше подготвителна фаза. Сега стартира!

- Преценката Ви за обстановката в България, въпреки да сте на хиляди километри?

- Не спирам да проследявам нещата, доста съм обезпокоен. Пролетта България се оправи прелестно, в чужбина ни се радваха. През лятото всички дръпнаха обратно, няма неприятно, хората желаеха да си починат.

Проблемът пристигна от друго място. Започна едно безумно говорене „ анти “ -коронавирусът е небивалица.

Ние обичаме да залитаме по крайностите, по конспирациите

Доста българи считат, че би трябвало да се откраднат едни пари, което е показателно, само че за доверието в политиците. Ок, на всички места по света има сходни процеси, обаче това неглижиране на мерките…

Знам, че натискът върху управляващите е голям. Но те са необяснимо пасивни, нищо не вършат. Несериозно е здравният министър толкоз време да упорства, че няма да вкарваме нови ограничения, тъй като и тези не се съблюдават. Извинявайте, 4 сътрудници си отидоха за 4 дни! Той е нашият главнокомандващ! Какво повече да прибавим, когато шефът на „ Пирогов “ излиза и споделя, че болничното заведение е на ръба!

Най-тревожното е, че всяка радикална мярка дава резултат от 2 до 4 седмици по-късно

А ние закъсняваме ежечасно. Знаете ли, Ирландия разгласи 6-седмичен локдаун. Знам, стопански и в други връзки това наподобява невероятно за България! Но Ирландия има числата на България. 1000 инфектирани дневно и даже по-малка смъртност. Направо си е военно състояние там. Не може да мръднеш на повече от 5 км от вкъщи. А допускам, имат и по-развита здравна система.

- Директно го споделям - в случай че държавното управление, което и да е то, забрани на българина да мърда на 5 километра, ще бъде пометено на момента. Няма кой да вкара такива ограничения!

- Опасно е политическите партии да извличат активи, тъй като цената се заплаща в човешки животи. Да седнат дружно, да намерят проект, да си свидлив ръцете, да излъчат по какъв начин ще бъдат взети ограниченията. До излязат с обединена позиция пред хората. Пък след това да се карат за политика.

- Какви ​най-неотложни ограничения са нужни на България?

- Първо, учебните заведения, знам, че е сериозна тематика. Те са сериозен източник на зараза. В Индия приключи огромно изследване с към 620 000 инфектирани. То демонстрира, че децата и подрастващите са мощно недооценен фактор и съществена причина за взрива на болестта. Да, аз също съм родител, знам, че присъственото образование не може да бъде заместено пълноценно по никакъв метод.

Но би трябвало бързо да се обмисли дали учебните заведения не би трябвало още веднъж да минат онлайн. Нощните заведения! Нали не вярвате, че младежите носят маски и съблюдават отдалеченост, като пият по едно?!

- Абсурд! То така и така за младите коронавирусът е грипче!

- Затова също би трябвало да се обмисли затварянето им. Следващото е всеобщо тестване на контактни лица. И нещо, което не направихме през лятото - работа по делене на потоците в лечебните заведения.

Медиците работят и с едните, и с другите. Ясно доказателство е големият % инфектирани медицински лица. Трябват радикални ограничения в това отношение. За да стигнем до обикновеното носене на маски, което не се съблюдава.

- Как да схванат хората, че COVID-19 не е “грипче “, като всеобщо се приказва противоположното, в това число и от лекари?

- Всичко е огромна веселба, до момента в който не се запълнят потенциалите на лечебните заведения. А дали е корона, дали не, тогава няма да има значение. И ще засегне всички групи болести. Защото, като няма лекари, като няма кревати, няма значение от какво си болен. Хората още одобряват всичко някак незадълбочено. Но разликата е явна.

Докато напролет беше по-скоро екзотика да намериш прочут, който е инфектиран, в този момент е напълно друго. Само на мен ми писаха най-малко 10 познати, които освен са положителни, само че имат признаци.

Вижте, дано всеки изгледа репортажа за бургаския доктор доктор Хубчев, който умря

Имаше мощни моменти! Управителят на болничното заведение се извини, защото самият той е приемал първоначално всичко надали не на смешка. Трябва ли да почине непосредствен, с цел да спрем да бъдем недоверчиви.

- Мен персонално пък ме раздруса реакцията на децата от Търговище, които отхвърлят да се върнат в клас, защото считат, че са заразили към този момент починалата им учителка.

- Прочетох и аз. Много е тежко да не вървят дечицата на учебно заведение. Да, това ги травмира. Но по-малка контузия ли е да се упрекват за нещо, което е безусловно недоказуемо?! Това е сериозна психическа контузия. А и учителите са идната група след лекарите.

Работят в рискова среда, в затворени пространства, контактуват с доста хора. И там не върви добре следенето при положителни случаи.

- Споменахте за разнообразни отзиви във вашите среди. Допуска ли се обаче по немските национални медии, да кажем, Мангърова реторика?

- Това говорене стартира да става рисково. Доцент Мангъров е престиж, лекувал е пациенти, учил е сътрудници на поминък, имат вяра му. Но по този начин хората няма да схванат какво желаят от тях. Не става въпрос да се запушват усти.

И в Германия има скептици, има група, смятаща всичко за машинация. На национално равнище обаче немците са по-рационални, не изпадат в страсти, изясняват на хората в естествена форма. Не става въпрос за плашене с чували трупове, а за ежедневни обяснения.

- Прогноза - по кое време въпреки всичко ще свърши това знамение?!

- Лятото на 2021 година вирусът ще отслабне. Следват два разновидността: или до тогава ще влезе в приложимост мощна ваксина, или ще стане като с испанския грип. Ще изчезне по необяснима, само че естествена причина. За лекуването експертите не са оптимисти, лекарство няма да бъде намерено.

Затова и в този момент сме безпомощни при тежките случаи - губим сред 30 и 50 % от хората в тежко състояние. И то при сходни пациенти има ужасно натоварване на системата. Обикновено са по 15-20 дни в интензивно! Това води до „ затлачване “ на лечебните заведения.

В този смисъл ме е гняв за какво Европейски Съюз не приложи азиатския модел?

- Пусти права и свободи! Там с идването те вкарват 14 дни в хотел, всеки ден ти мерят температурата и те наблюдават. После те пускат от този съвременен затвор. Не единствено Азия, даже в Нова Зеландия и Австралия приложиха драконовски ограничения. Но в Европа имаме народна власт. Затова и чакам втората вълна да бъде кошмарна.

- Последно, модифициран в лаборатория ли е вирусът, както се изрази шефът на "Пирогов " професор Балтов?

- И аз имах сходни подозрения първоначално. Но редица изследвания го намират за натурален, държи се като подобен. Склонен съм да имам вяра, че няма човешка интервенция. Но не мога да кажа.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР