Д-р Борис Таблов е един от медиците, чието мнение за

...
Д-р Борис Таблов е един от медиците, чието мнение за
Коментари Харесай

Д-р Борис Таблов: Ваксинираните ще скочат двойно, ако се във...

Д-р Борис Таблов е един от медиците, чието мнение за коронавирус рецесията е много търсено. Той работи като реаниматор в Германия и като подобен се сблъсква нееднократно със болестта, и то в най-зловещите й форми. Лекарят е непрекъснато издирван за мнения във Facebook страницата му, както и от родните медии. Д-р Таблов даде изявление особено за „ Марица “.

- Д-р Таблов, на какво отдавате това съмнение у българина към имунизациите, което ни прати на последно място в Европа по % ваксинирани?

- Доста са факторите. По принцип българинът е скептично надъхан - щом толкоз доста хора му приказват нещо, значи не е напълно по този начин. Парадоксално. От друга страна допускам, че мнозина са изкарали вируса, без да уведомят управляващите, и в този момент се базират на изказванията, че нямат потребност от ваксина. Нещо, което е изрично опровергано от здравните управляващи в Германия. Те предлагат ваксина и след преболедуване. При това от една доза, без значение за коя от имунизациите става въпрос. Но специалистите са на мнение, че не всеки път преболедуването обезпечава най-благоприятен имунен отговор. Затова допускам, че много хора в България изчакват.

Държавната ни политика също не беше задоволително нападателна - като в други страни. Знаете, че в Гърция, Италия, Франция някои специалности като лекарите бяха задължени да се имунизират, в случай че желаят да останат на работа. У нас сякаш се води акция, само че тя е повече пожелателна. Хората не схващат, че това е спасението.

Аз персонално и не видях персонален образец от доста политици или публични персони да се имунизират обществено.

И, несъмнено, аз съм изумен от голямото поле за медийна изява, която получават антиваксърски настроени сътрудници. Изчакаш ли задоволително дълго пред тв приемника, наложително ще попаднеш на сходно мнение.

Толкова фактори, събрани вкупом, сигурно въздействат най-много върху колебаещите се българи, които съгласно мен са много.

- Казахте народопсихология, само че образецът с дисциплината на гърците е сполучлив на фона на стачките и митингите у нас даже против обикновени ограничения в нощните клубове. Да не приказваме, че изобщо не се ползват ограниченията?

- От известно време се постанова да пътувам съвсем всяка седмица до България и съм безапелационен - ограничения има в Германия, ограничения в България няма! Всичко е пожелателно. Този плач против ограниченията е напряко смехотворен. Та същите си работеха без проблеми цяло лято. Като съм в България, навестявам заведения с другари. Никой в никакъв случай не ми изиска коронавирус документ при цялостен потенциал. И тук съдбовно е отсъствието на страната.

Има и по-лошо. Аз знам за случаи, в които искащи да бъдат имунизирани биват гонени от персоналните си лекари. И най-лошото, споделят им - ето ти документ, махай ми се от главата.

- Сериозно? Аз бях чул, че желаят по 300 лв., само че чак и за безвъзмездни?

- Така ми пишат хора, аз повеждам връзки с много българи. И още веднъж ще загатна отсъствието на страната. Тези хора се усещат мощни. Защо ли! Ами излиза министър председателят и споделя, че приоритет им е бизнесът и в идващия миг по какъв начин лекарите и сестрите били длъжни, тъй като дали клетва като военни и служители на реда. Тези неща основават чувството, че надали не няма проблеми. И съперниците на ограниченията стават все по-агресивни.

- Може би и неналичието на постоянно държавно управление подклажда напрежението?

- И освен. Политическото говорене по тематиката също. Да, пандемията се употребява от политици освен в България. Същото беше и в Германия. Но когато страната означи 500 умряли за ден, канцлерът Ангела Меркел излезе и твърдо съобщи, че не може да допусне гибелта на 500 свои съграждани. И всички политици, даже най-големите <210> съперници, излязоха обществено и я поддържаха.

Ние в България приказваме за „ съчки “, до момента в който всеки ден умират по 50-60-70 души. И политиците не обелват дума.

- В Германия нежелаещите да се имунизират са под 15%, в случай че се поверявам на едно от проучванията, по какъв начин го реализираха?

- Пътя го сподели Италия. Сега четох публикация - желанието за имунизация скача двойно след въвеждане на коронавирус пропуски за заведения и избрани действия. По този път потеглиха всички бели страни - мека насила. Не ти ограничаваме правата, само че в случай че искаш да водиш деен публичен живот, би трябвало да се ваксинираш.

Знаете ли, че най-големите скептици против имунизациите в Германия се оказаха радикалните групи - или доста бедните, или необразованите, или емигранти, и то най-вече от Балканите. Плюс крайнолеви и крайнодесни политически групи. Тоест, хора, които обичат да се опълчват на всичко.

Но в последна сметка разсъдъкът надви. Да ваксинираш 65 % в 80-милионна страна, е голямо достижение. И то не са повече единствено тъй като няма още решение за децата.

- Бих споделил - впечатляващо достижение на фона на обстановката у нас...

- Най-хубавото е, че го виждам в болничното заведение. Това няма по какъв начин да лъже! Предишните коронавирус талази в нашата болница - беше ужасно! Сега при съществуване на нова вълна нямаме нито един пациент! Дай Боже, по този начин да продължи.

- Колко е огромна болничното заведение, в която работите?

- В най-тежките времена интензивното коронавирус поделение беше с 18 кревати. И всички бяха запълнени! Страшно беше! Миналата зима се нагледах на гибел! Не сме най-голямата болница, само че въпреки всичко районен център, обслужваме община, да кажем, колкото Горна Оряховица. Сега нямаме нито един болен от ковид! И това е, тъй като 87 % от популацията тук над 60 години е имунизирано. Нашата провинция Бранденбург е измежду най-високите проценти на имунизация. И това в случай че не е доказателство, че имунизациите работят!

Не единствено аз виждам www.worldometers.info, заболяемостта стартира да пада очевидно и в Германия, и в Съединени американски щати, и във всички останали страни, подходили рационално към имунизацията и към пандемията изобщо.

- Мнозина ще кажат, хубаво, само че Германия има стопанска система, която да издържи и да оказва помощ на бизнесите, до момента в който ние - не. Дълга тематика, че ще намесим какъв брой от тях в България са в сивия бранш?

- Със сигурност има значение. Но главното беше друго. В Германия всички споделиха още в самото начало - дайте да се стегнем и съблюдаваме ограниченията, с цел да дадем въздух на науката да се оправи с този проблем. И това се получи. Чета - Норвегия, Дания афишират или се готвят да разгласят ден на свободата - завършек на всевъзможни ограничения. В Германия също доста хора към този момент приказват за него, въпреки че надали ще се случи доста скоро, тъй като са спорни мненията.

- А в България даже не приказваме за локдаун, а за обикновените ограничения като маски и отдалеченост. Плюс имунизациите. На какво отдавате това говорене на български лекари против имунизациите, което го няма в другите страни най-малко в тази степен?

- Сложна тематика. От една страна, доста сътрудници имат вяра на потенциали, които се изричат по тематиката. Ще дам образец с доцент Мангъров. Той има доста възпитаници в нашите среди, бил им е учител, почитат го, доверяват му се.

За качество на образованието не желая да приказвам. Но не може да знаеш всичко. Аз съм реаниматор. И като подобен си построявам мнението от това, което ми споделя експертът, бил той имунолог, вирусолог и така нататък

Друг фактор - хората обичат да слушат за право на избора, за естествен живот, за персонална независимост. Под тази мантра елементарно минават сходни послания. И някои хора се възползват и приказват комфортно. Накрая може да се окаже, че просто 10 души са прекомерно шумни и съумяват да основат сходни настроения измежду хората.

Тук, в Германия, обществото не го позволява. 72 % от лекарите в Германия се бяха ваксинирали още през август месец.

- А има ли страхове в Германия от страничните резултати на имунизациите. Младите имат вяра всеобщо в риск от неплодородие, старите се съмняват, че са изобретени небрежно?

- Съвсем не е по този начин и неведнъж беше обяснено. За неплодородие е парадокс даже да се приказва, преди да са минали две, че и повече години. Но имунизациите са задоволително изследвани. Дължи се на няколко фактора. Първо, страните вложиха много пари в тях. Второ, позволи се по изключение така наречен редом осъществяване на стадиите. Трето, технологията се създава от много години.

А и никой не приказва, че редица ваксини се не се получиха. Например немската. Отказаха се в един стадий, откакто видяха, че няма да се получи ефикасна. И освен немци, само че и китайски компании, и други.

Да, не споделям, че имунизацията е безвредна на 100 %, само че рискът е толкоз пренебрежимо дребен по отношение на риска от тежък край при коронавирус! В България най-малко рисковите групи да бяхме покрили на 50 %! Но уви!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР