Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор до неотдавна в Нойрупин, Германия,

...
Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор до неотдавна в Нойрупин, Германия,
Коментари Харесай

Д-р Борис Таблов по Дарик: За да изписваме хората здрави, трябва медицина извън рамките на клиничните пътеки

Д-р Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор до наскоро в Нойрупин, Германия, където работи от 2010 година, а неотдавна в УМБАЛ „ Дева Мария “ – Бургас. Завършил е медицина в Плевен през 2002 година и е доктор трето потомство.

През февруари тази година получава по едно и също време две оферти: да оглави интензивното поделение на болничното заведение в Нойрупин, Германия, където работи от 13 години, и която познава чудесно, и това в УМБАЛ „ Дева Мария “, гр. Бургас. Избира Бургас.

“Исках да се завърна в България, да бъда потребен на нашите пациенти, на сътрудниците млади лкари, котио да имат опцията, събирайки този опит и умения, да не им се постанова да отпътуват за чужбина. В персонален проект беше сложен избор, тъй като фамилията ми е в Германия към момента, щерка ми приключи учебно заведение ”. Това сподели в “Кой приказва ” по Дарик доктор Таблов.

Той разкри, че е бил в плана на Слави Трифонов, само че е напуснал, “защото считам, че не беше зачетено мнението на специалистите. Желанието за експертно наличие е единствено, с цел да се замаскират политически сделки и тактики ”.

По отношение на заплащането в опазването на здравето той сподели: “През последните години в България има известно повишение на парите за опазване на здравето, само че няма ясна идея до каква степен желаеме да стигнем. Не движим системата към някаква точка, а се движим по инерция, а понякога обслужваме избрани ползи. В българското опазване на здравето са намесени съществени ползи, има лобита и от това страда цялата система ”.

“Ако влезете по клинична пътека Х, би трябвало да лежите избран брой Y дни, след което ви изписват, без значение дали сте добре, или не. А в случай че има затруднения, какво вършим ”, попита реторично той. На фона на опита си от Германия доктор Таблов изясни: “Трябва да има повече хуманизъм в метода към пациента. Да ги изписваме здрави. Трябва да работим медицина отвън рамките на клиничните пътеки ”.

“Хората попадат при експерти, само че когато стигнат до тях, какъв брой от тези хора споделят, че би трябвало да си заплащат консумативи? А в случай че нямаш пари, по какъв начин ще се лекуваш ”, още веднъж реторично попита експертът.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР