Д-р Благомир Здравков е изпълнителен директор на СБАЛ по детски

...
Д-р Благомир Здравков е изпълнителен директор на СБАЛ по детски
Коментари Харесай

Д-р Здравков: Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неваксинирани родители

Д-р Благомир Здравков е изпълнителен шеф на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ". Той приключва медицина през 2009 година и стартира работа като анестезиолог-реаниматор в клиниката по Кардиохирургия на УМБАЛ " Св. Анна ". От 2011 до 2015 година е част от преподавателския състав на Катедрата по анестезиология и интензивно лекуване при МУ-София в база 1 УМБАЛ " Александровска " и база 2 УБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". От 2015 година е с добита компетентност по Анестезиология и интензивно лекуване, а от 2016 година е магистър по публично здраве и здравен мениджмънт. Д-р Здравков е отличен за професионалната си активност с награди от Министерство на здравеопазването, БЛС и УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". С участия в български и интернационалните конгреси по АИЛ и незабавна медицина.

Д-р Здравков, в последните седмици следим леко повишаване на случаите на COVID-19 у нас. Как очаквате да се развие разпространяването на вируса през идващите месеци?

Увеличение се следи, само че се усилват и останалите респираторни инфекции. Изолацията от пандемията докара до това доста деца все още да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това от една страна е добре, само че от друга води до по-тежко, а от време на време и атипично протичане на тези болести. Що се отнася до коронавирус инфекцията при деца - в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за благополучие резултатите сочат, че сме се справили чудесно. Считам, че все още и сътрудниците, и системата, сме подготвени да се оправим със обстановката в случай че тя се усложни.

Вирусът се трансформира и развива непрекъснато и това го прави извънредно непредвидим. Според Вас, можем ли да чакаме нови талази? Студеното време и все по-честото събиране на огромни групи хора, ще се отрази ли на развиването на вируса?

Да, можем да чакаме нови талази, само че насъбраният опит ни дава убеденост, че даже при неопределеност на вируса и симптоматиката, породена от него, ще се оправим. За страдание COVID-19 погуби доста хора, в това число и деца, само че истината е, че и медиците и пациентите, извървяхме дълъг път и в този момент сме по-подготвени, знаем по какъв начин да се пазим, подобрихме лечебните логаритми.

Неизменно студеното време ще се отрази на всички респираторни инфекции по тази причина е значима персоналната хигиена и потреблението на защитни средства.

Вие препоръчвате ли слагането на бустерни дози от имунизациите против COVID-19 ?

Бустерните дози са средство за поддържане на под напрежение имунитет против вируса. Чрез тях, в най-голяма степен, се предпазваме от тежко протичане на инфекцията с летален излаз. Именно затова бустерите се предлагат за медицинските експерти, хора със съществени хронични болести, както и за пациенти с компрометирана имунна отбрана.

Можете ли да споделите какви са най-сериозните постковид затруднения, с които Вие сте се сблъсквал в работата си? Срещат ли се при деца?

Едно от най-сериозните затруднения след контакт с вируса е мултисистемният инфекциозен синдром. Той поражда в резултат на патологична имунна реакция на организма против вируса. Може да засегне всички органи и системи, в това число и сърдечния мускул. Децата са с висока температура, с обриви, с изразена изнемощялост. Тогава консултацията с доктор е наложителна.

Какво бихте споделили на тези, които към момента се двоумят да се имунизират?

Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неимунизирани родители. Естественият имунитет е по-малко резистентен и това към този момент се потвърди, тъй че имунизациите си остават най-хубавата защитна мярка за справяне с COVID-19.

Материалът е част от серия изявления в границите на самодейността " Ти решаваш " , сплотяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на Коронавирус пандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и други тематики, които биха помогнали за взимане на осведомено решение за слагане на ваксина.

" Ти решаваш " е самодейност на БЧК, по стратегия " Дейности в отговор на COVID-19 в България ", финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID) посредством Глобалния зов на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР