Д-р Айлин Шеф е специалист по кожни и венерически болести.

...
Д-р Айлин Шеф е специалист по кожни и венерически болести.
Коментари Харесай

Лазер премахва хемангиоми и стрии бързо и без болка

Д-р Айлин Шеф е експерт по кожни и венерически заболявания. Отличена е с влиятелната премия „ Златен Хипократ " и „ Почетен знак на Български лекарски съюз ". Специализирала е в влиятелни академични клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Англия и България. Специално сертифицирана е за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и за осъществяване на характерно и високо информативно проучване на съмнителни кожни формирания, наречено дерматоскопия. Д-р Шеф е създател и съавтор на над 40 научни изявления в български и интернационалните профилирани научни списания и сборници. Има голям брой участия в национални и интернационалните конгреси и образования като преподавател и демонстратор. Въпреки натоварения си график доктор Шеф намира време да съобщи професионалния си опит на бъдещите млади лекари към Медицински факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски ", където е хоноруван учител.

- Д-р Шеф кои са най-често срещаните кожни проблеми, с които се сблъскват хората в актуалното си всекидневие?
- Малцина са тези, които са лишени от някакъв жанр кожни проблеми. В някакъв стадий от нашия живот всеки от нас се сблъсква с някакъв кожен проблем- било то доста сухата кожа, която елементарно стартира да се зачервява, постоянно срещания атопичен дерматит или пък по-сериозните кожни болести като псориазис, от който страдат сред 2 и 4 % от нашето население или пък едно от най-честите и елементарно разпознаваеми от пациентите болести като акнето, което е постоянно срещано освен при тинейджърите, само че и при дами над 30-35 години. Тук е момента да обърна внимание, че когато се сблъскаме с даден кожен проблем е редно да се обърнем към кожен лекар, тъй като доста от болесттите в дерматологията си наподобяват клинично и е нужен експерт, който да направи вярната диференциална диагностика и да сложи точната диагноза, с цел да може да се организира съответното вярно лекуване.

- Вие се занимавате също по този начин и с алергология. Може ли елементарно да бъде комплициран обрив, присъщ за обещано заболяване с алергичен?
- Много постоянно в моята процедура срещам пацинети, които са неправилно диагносицирани за някакво алергично заболяване. Наскоро имах подобен случай на пациент, който пристигна при мен с диагноза контактен алергичен дерматит, който настойчиво не минавал, в противен случай. По време на клиничния обзор открих, че се касае за положение, известно като херпес зостер. Провежданото лекуване за контактен дерматит при този пациент да вземем за пример, като се изключи че е противопоказно, бе влошило неговото действително заболяване. Ето за какво за всяко едно изменение по кожата би трябвало да се консултираме с умел кожен лекар. Нека и пацинетите не се самолекуват, а лекуването да се организира от експерт.

- В практиката си се сблъсквате и с доста тежки и редки болести, каквото е плоският хемангиом. Бихте ли разказали малко повече за него?
- Родилните червени петна по кожата, по този начин наречените плоски хемангиоми или още " port-wine stain ", са съдови малформации, с които пациентите се раждат. Те се виждат още след раждането на детето. Обикновенно заемат региона на лицето- половината буза, челото, по хода на долната челюст, и се демонстрират под формата на неясно алено или розово петънце. Обикновено родителите виждат, че с течение на времето тези петна не избледняват и не отшумяват, а стартират да стават все по-интензивно червени. Единственият метод за дейно повлияване и лекуване на тези редки съдови малформации е актуалното отнасяне с лазерни системи, с което се занимавам от години.

- Каква е методологията при слагането на диагнозата?
- Диагнозата е напълно клинична и доста елементарно би могла да бъде сложена от доктор експерт, който има опит в този дял от дерматологията. Понякога се постанова да бъдат направени някои инструментални проучвания, като да вземем за пример скенер или магнитен резонанс за изключване на засягане на вътрешните органи, надлежно на мозъка и на други кръвоносни съдове. За благополучие, в огромната си част при тези съдови аномалии се визира единствено кожата. Пациентите, които се обръщат към мен за помощ, са от бебета на по няколко месеца до възрастни пациенти, които едвам в този момент схващат, че тяхното заболяване има своето лекуване.

- Това заболяване може ли да бъде несъмнено като вродено и по какъв метод може да повлияе на вътрешните органи на индивида?
- Да, то е тъкмо такова, тъй като пациентите се раждат с тези съдови аномалии. Тъй като мощно разширените кръвоносни съдове могат да бъдат ситуирани освен в региона на кожата, е допустимо да бъдат наранени и вътрешни органи. Например когато плоският хемангиом обгръща окото и прилежащата област на челото, съществува възможност да бъде обиден и мозъка. В такива случаи, с изключение на упоменатите нагоре образни проучвания, които следва да бъдат направени, също се постанова да работим взаимно с невролози за слагане на вярната диагноза и респективно провеждне на по-нататъчно лекуване, в случай че такова е належащо.

- Казвате, че плоският хемангиом се повлиява само с лазер. Какъв е минималният брой процедури?
- Броят процедури, които са нужни за изчистването на тази съдова малформация зависи от нейното разположение. По време на създаването на моя дисертационен труд, отдаден на приложението на лазерните и светлинни системи в дерматологията, стигнах до заключението, че малформациите, които са локализирани в междинната част на лицето се повляват доста по мъчно спрямо тези, ситуирани в други зони, като да вземем за пример брадичката и челото, където за постигането на положителни резултати са нужни по-малък брой процедури. Освен от локализацията, успеваемостта и броят процедури зависят и от други самостоятелни и времеви фактори. Затова по време на консултацията споделям на пациентите единствено ориентировъчния брой процедури, с които би могъл да бъде реализиран най-благоприятен резултат, без да може безусловно тъкмо да се каже какъв брой ще са те.

- Лазерът, с който се третира това положение, намира ли приложение и при други дерматологични проблеми?
- Този вид лазер, с който работя при отнасяне на съдовите аномалии, е от извънредно висок клас и дава опция за работа и при други индикации. Освен за отнасяне на хемангиоми и други съдови аномалии, с тази инсталация извънредно сполучливо се повлияват да вземем за пример стриите, които са един доста постоянно срещан проблем, представляващ нарушение целостта на кожата от скъсване на еластичните нишки на дермата вследствие на някакъв тласък.

- По какъв метод той влияе и заличава стриите?
- Лазерът възпроизвежда лазерен подтик, посредством който се вършат голям брой дребни дупчици в дермата, като по този метод организмът се подтиква да синтезира нов колаген. В рамките на 28 дни тези дупчици се заместват с нова тъкан, която е здрава и еластична. Необходими са приблизително сред 4 и 6 процедури, с цел да се реализира отличен резултат - стрията да се свие и запълни и кожата да наподобява оптимално здрава.

- Какви са преимуществата на лазерната процедура?
- Първото и главно преимущество на този уред, е че той е с потвърдени хистологични резултати и е първият утвърден и сертифициран от FDA (Комисията за храни и медикаменти в САЩ). Второто преимущество е, че процедурите са неболезнени, не водят до кървене и секреция, няма охлузвания на кожата и пациентът може да се върне незабавно след процедурата към естествения си всекидневен, обществен и работен режим. Не е належащо да поставят превръзки, не се постанова да се обработват рани. Тази процедура основава един прелестен комфорт на пациента.

- При множеството лазери е належащо да се съблюдават избрани изсквания. В този случай има ли такива?
- Разбира се. Както при потреблението на множеството лазери, по този начин и при този е желателно по време на процедурите и месец след привършване на последната, пациентите да не се излагат на слънце и да не посещават солариуми. Именно заради тази причина есенно-зимният и пролетният сезони са най-подходящи за подобен вид лазерни процедури.

- След привършване на процедурите нужна ли е някаква поддържаща терапия?
- Самият факт, че при един пациент са се появили стрии приказва, че неговата кожа не е толкоз еластична. Поради това постоянно предлагам на пациентите, които имат податливост към поява на стрии, да употребяват верните измиващи и омазняващи продукти; да подхранват добре своята кожа за предварителна защита от поява на нови такива.

- Бихте ли дали няколко сложни съвета за това по какъв начин да се грижим за кожата през зимния сезон?
- През есенно-зимния сезон мощно предлагам да се употребяват измиващи артикули, които да не изсушават горния пласт на кожата- такива, запазващи оптимално нейната влага, и по едно и също време с това да се употребяват също подобаващи по-плътни кремове и балсами, които да я подхранват. В този интервал е хубаво пациентите да се съветват със своя кожен лекар, с цел да може да се премине към една друга, подобаваща за съответния вид кожа, козметика, друга от тази, която сме употребявали напролет и лятото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР