Д-р Айлин Шеф, дм е специалист по Кожни и венерически

...
Д-р Айлин Шеф, дм е специалист по Кожни и венерически
Коментари Харесай

Само в БЛИЦ! Ново чудо пристигна в България! Иновативен лазер премахва всякакви белези!

Д-р Айлин Шеф, дм е експерт по Кожни и венерически заболявания. През 2007 година приключва медицина в Медицински университет – София, като Първенец на випуска с премия „ Златен Хипократ”. През 2017-та пази докторска степен към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе – Мадрид (Испания) с дисертационен труд, отдаден на приложението на лазерните и светлинни системи в дерматологията. Има добита магистърска степен по „ Здравен мениджмънт”.

Д-р Айлин Шеф специализира в влиятелни академични клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Англия и България. Специално сертифицирана е за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и за осъществяване на характерното и високо информативно проучване на съмнителни кожни формирания, наречено дерматоскопия. Тя е създател и съавтор на над 40 научни изявления в български и интернационалните профилирани научни списания и сборници, има голям брой участия в национални и интернационалните конгреси и образования като преподавател и демонстратор.

- Д-р Шеф, какво е особеното на този лазерен уред, с който към този момент разполагате в клиниката си?
- Това е един извънредно професионален уред, доста висок клас лазерна система, създадена в Америка, предопределена за отнасяне на всевъзможен тип белези. За разлика от останалите лазерни системи тази е с доказателство за клинично влияние от Американската асоциация на храните, както и от Асоциацията на пластичните хирурзи в Америка. Тя в действителност работи и е с огромен и забележим резултат при третирането на белези. В Америка този уред сега набира огромна известност, към този момент е наличен и у нас.

- Белезите могат да бъдат разследване от доста и разнообразни фактори – всички ли се повлияват еднообразно от този уред?
- Нека уточним първо какво са белезите. Като най-големия орган в нашия организъм, кожата реагира на всевъзможен тип и жанр въздействия от околната среда. Тя реагира на всяко кожно раздразнение с формиране на белег, чиято форма и величина зависят от типа на увреждането. Белезите могат да бъдат разнообразни, да – от изгаряния, от възпалителни процеси, травматични, оперативни. И всички те при другите хора наподобяват по друг метод. Могат да бъдат на равнището на кожата, леко хлътнали или пък надигнати Съединителната тъкан в този сектор не съдържа мастни и потни жлези или космени фоликули, само че за сметка на това е богато кръвоснабдена и инервирана. Поради това и някои белези са изключително мъчителни или с понижена сензитивност. Какъвто и тип да са обаче, се третират извънредно дейно с този лазерен уред. За разлика от множеството апарати сега на пазара, този лазер дава невероятна гаранция за своя резултат, който се дължи главно на правилото му на деяние.

- В какво по-конкретно се показва самата процедура?
- Продължителността й е друга според от големинината и типа на белега. Нужни са към 20-30 минути. При лазерната система Icon ™ не е належащо да се употребява контактен гел. Апаратът има дребен кръговиден накрайник, който се притиска към повърхността на кожата (самия белег), след което протича импулса. По време на процедурата се третира съответния белег, като в него се образуват дребни дупчици – те стартират от повърхността на кожата и доближават до най-долния й пласт (от епидермиса по цялата дълбочина на дермата).

Всяка зона от белег се обработва с 3 поредни импулса, което води до основаване на голям брой колонки. Чрез тях караме организма да ги запълни с нова здрава тъкан в границите на единствено един месец. В рамките на един подтик лазерът излъчва доста микролъчи, които основават тесни, дълбоки колони от коагулация на тъканта и която прониква под епидермиса и в дермиса. Лазерните импулси доставят светлина в един масив от доста точни микролъчи, и това основава микронараняване върху третирания сектор кожа. Нараняването, както казахме, е предумишлено, защото то дава началото на един натурален възстановителен развой, който подтиква образуването на нова кожа. Всеки микролъч от наранената от лазера кожа е заобиколен от здрава тъкан, което дава начало на интензивна регенерация. В този миг нови оздравителни процеси стартират да изпълват наранените сектори. Целта на неаблативния лазер е да нарани кожата в и към белега или стрията, предумишлено, по един плануван и предсказуем метод. В резултат на това кожата е подтиквана да регенерира, което в последна сметка води до нова, усъвършенствана конструкция на тъканта.

- В подобен случай какъв брой време продължава възобновяване на пациента след такава процедура?
- След процедурата кожата нормално е малко зачервена и напълно леко отекла. Но това не е операция, при която, за разлика от старите технологии, се получава нарушение на повърхността на кожата, съпроводено с рани, кървене, сълзене и формиране на кори. В рамките на няколко часа по-късно пациентът усеща леко парене и ощипване. Обработеният белег е със едва изразен едем (оток) и нараснала сензитивност при допиране. Кожата не е засегната, няма открити рани, не се следят корички, няма потребност от превръзки, което отличава обработката с лазерната система Icon ™ от употребяваните досега CO2 лазери. Тези признаци могат да продължат до 24 часа. Може да се употребява грим за прикриване на зачервяването. А най-хубавото е, че незабавно след процедурата пациентът може да се върнете към ежедневните си отговорности.

Това е необикновено преимущество! Всички други технологии до момента изискват най-малко сред 3 и 7 дни, в които пациентите би трябвало да си стоят у дома, защото се получават неприятни последствия. Важно е да отбележим също, че е безусловно наложително след такава процедура да се употребяват фотозащитни кремове с висок фактор 50 SPF най-малко 2 месеца след привършване на последната процедура.

- Колко процедури са нужни, с цел да се реализира този мечтан резултат, който описвате?
- Бройката на лазерните процедури се дефинира от типа на белега, както и от това с каква отминалост е. Колкото по-рано стартира третирането му, толкоз по-добри са резултатите и е по-малък броя на процедурите. Обикновено приказваме за сред 3 и 6 процедури в разстояние на към месец. Това се постанова, защото след изработката на тези дребни дупчици (невидими за нашето око), за които към този момент споменахме, кожата на третирания сектор се нуждае от оздравителен интервал, който в този случай продължава сред 28 и 30 дни, в който те се запълват.
- А има ли болежка по време на операцията – въпрос, който доста вълнува хората?
- По време на процедурата пациентът усеща топлота, леко ощипване, боцкане, само че никога болежка. Процедурата не изисква местна упойка, само че аз персонално действам с слагане на обезболяващ крем за 15-20 минути преди нейното начало. По време на самата операция върша и криоанестезия – употребявам професионална криоситема Zimmer 6, т.е. заледявам кожата чрез студена въздушна бликам, което безусловно отстрани болковата симптоматика.

Създава се комфорт на пациента, изключително при отнасяне на по-деликатни зони. Все отново в XXI век би трябвало да има повече комфорт, а не да легнеш и да те боли. След края на процедурата слагам хидратиращ и фотозащитен крем с 50 SPF.

- Резултатите след такава процедура забележими ли са?
- В разстояние на 4 седмици от първата процедура се следи смяна в гъвкавостта и признаците на белега, като всяка последваща процедура прави резултата по-видим. Необходими са 3 месеца след довеждане докрай на курса (3-4 процедури през месец), с цел да се види цялостния резултат от лекуването. След този интервал се преценя нуждата от по нататъшно лекуване.
Броят на процедурите се дефинира според от размера, типа и повърхността на третирания белег. Обикновено варират от 3 до 6, според от това от какъв брой време пациентът има този белег, каква е неговата величина, качество на кожата и възрастта му. Малки белези върху стегната кожа, които са релативно скорошни, могат да бъдат понижени единствено след 3 сесии, до момента в който по-зрели белези могат да изискват 6 сесии. Резултатите от процедурите са дълготрайни.

- Казвате, че е извънредно значимо след такава процедура да се употребява наложително крем с висок предпазен фактор. Означава ли това, че директната слънчева светлина може да навреди?
- Препоръчително е такава терапия да се организира през сезони, в които наранена област, още повече ако тя е на лицето на пациента, не е изложена на директна слънчева светлина. Такива са есен, зима и пролет.






Защо е революционен този лазер?

Cynosure Palomar Medical Technologies развиха и патентоваха нова новаторска eстетичната система Icon ™. Съчетавайки голям брой устройства в една платформа, тя дава опция на кожни лекари и пластични хирурзи да обезпечат на своите пациенти революционно отнасяне на всевъзможен тип белези, както и положения на кожата с понижена разтегливост чрез неаблативен ресърфейсинг на кожата. Лазерната система Icon ™ е първият лазер, утвърден и сертифициран от FDA (Комисията за храни и лекарства) за лекуване на стрии и всички типове белези, което в допълнение подсигурява високата му успеваемост и го отличава от множеството други лазерни системи на пазара.
Icon ™ може да бъде употребен за отнасяне на разнообразни кожни проблеми по цялото лице, а и за всевъзможни проблематични зони по тялото – лице, шия, гърди, ръце и крайници. Ресърфейсинг, изработен благодарение на този лазер, значително усъвършенства положението на кожа с понижена еластичност; усъвършенства разнородни, както хипертрофични по този начин и атрофични белези, хирургически и пост травматични белези, без значение от повода или възрастта на белега, без странични ефекти; дейно понижава стриите.

Повече информация освен за тази процедура, само че и за всичко, обвързвано с естетичната дерматология, може да откриете на уеб страницата на клиниката на доктор Шеф – https://adclinic.bg/.

Интервю на Анелия ПОПОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР