Д-р Атанас Илиев е специалист по заболявания на уши, нос

...
Д-р Атанас Илиев е специалист по заболявания на уши, нос
Коментари Харесай

Д-р Атанас Илиев: В ИСУЛ минават средно 80 пациенти на дежурство, рекордът е 120

Д-р Атанас Илиев е експерт по болести на уши, нос и гърло. Завършва медицина през 2006 година, а по-късно и “здравен мениджмънт ”. Няколко години е шеф на ДКЦ в столичния квартал “Хаджи Димитър ”. В момента работи в незабавния УНГ кабинет на Университетска болница “Царица Йоанна - ИСУЛ ”. Д-р Илиев показа пред в. “Доктор ” за огромното напрежение и проблемите, свързани със незабавния кабинет и трите УНГ-отделения на болничното заведение.

- Д-р Илиев, по какъв брой души минават на едно ваше дежурство?
- Понеже сме единственият незабавен УНГ-кабинет в цяла София, минават 80 - 90 на дежурство. Д-р Крумова е рекордьор в незабавния кабинет. Направи 120 прегледа на 26 декември 2017 година Тогава идваха да снимат от една телевизия, тъй като пациентите чакаха по 4 - 5 часа. Може би тъй като беше празник, само че цяла София се беше изсипала пред кабинета.
И аз, и доктор Давид, и доктор Хаджиев, и доктор Йорданов сме давали изявленията по сходен мотив преди две години. Постоянно сме в напрежение. Не е обикновено един лекар на дежурство да обработва УНГ-пациентите на цяла София - незабавни и неспешни. Първа градска болница има неотложност от 1957 година, само че не обслужва нейния УНГ-кабинет. Другото незабавно поделение, което работи на половин обороти, е в болница “Света Анна”. В “Пирогов” имат поделение, само че в събота и неделя не работят по неотложност. ВМА също има УНГ-отделение, само че и при тях няма незабавен кабинет със експерт по уши, нос и гърло. Така че ние сме единствените в София и от това произтичат проблемите ни.

- Обърнахте ли се за подпомагане към Министерството на здравеопазването, към Българския лекарски съюз?
- Да. Преди две години подадохме групова тъжба, като декларирахме, че не може да продължаваме да работим по този метод и че ще затворим незабавния кабинет. От Министерство на здравеопазването обаче не позволиха това да се случи. Извиха ни ръцете, като споделиха, че в случай че закрием кабинета, ще съкратят едно или две от нашите три УНГ-отделения в ИСУЛ. Това означаваше половината личен състав да бъде скъсен.
Лично аз и проф. Чалъков ходихме при ръководителя на Лекарския съюз доктор Грозев по този проблем, само че по този начин и не ни се оказа помощ.
Има непрекъснато напрежение в незабавния кабинет - при скупчването на толкоз доста хора постоянно пациенти се карат, бият се. В такива случаи ние можем само да натиснем паник-бутона, с цел да уведомим защитата. Тя има пряк телефон с Пето районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Веднага идва патрулка и поема случая. Обещаваха от Министерство на здравеопазването да назначат служител на реда, както в “Пирогов” и в други огромни лечебни заведения, само че и това не стана. А кабинетът работи 24 часа в денонощието.

- Как издържате на това напрежение?
- Трудно. Това е непостижима работа, непрестанен непосилен труд, който даже и не се почита от пациентите. Жалбите непрестанно валят - “много чакаме”, “защо би трябвало да плащаме”. Затова се борим за някакви права. Но за жалост не можем да си ги извоюваме.
Имаме и различен проблем. От година и два месеца стои празно ремонтирано поделение, само че от министерството не отпускат пари да го оборудваме с кревати, шкафчета и всичко належащо, с цел да стартира да работи. Ето за какво двете ни отделения за възрастни са комбинирани. От една компания ни подариха чисто нов уред за операционна, който коства хиляди левове. Но ние не може да го използваме, тъй като новата операционна още не работи. Защо? Защото отделението не работи, ремонтирано е, само че няма кревати, няма пациенти. Върви медицински одит, назначен от Министерството на финансите, в четирите най-големи лечебни заведения в София. Докато този одит не завърши, нашите сметки са блокирани и Министерство на здравеопазването прави единствено най-належащите заплащания.

- Пациенти с какви недоволства нормално идват в незабавния УНГ-кабинет на ИСУЛ?
- Основните незабавни положения в оториноларингологията са три: кръвотечение от носа, зной и непознати тела в горните дихателни пътища. Всичко останало, което минава през нашия незабавен кабинет, като хреми, ангини, фарингити, болки в ушите и така нататък, не се категоризира като неотложност. Ние, несъмнено, никого не сме върнали. Спазваме положителната лекарска процедура. Пациентът е най-малкото прегледан. На всеки сме създали консултация, единствено че тези прегледи се заплащат. За да не се задръства кабинетът със случаи, които не са незабавни, по разпоредба те би трябвало да си заплащат прегледа. Много постоянно идват и пациенти с направление. Но това също е неприемливо в незабавен кабинет.

Пациентите обаче си мислят, че щом е незабавен кабинет, няма да заплащат. И непрекъснато имаме пререкания с тях по този въпрос. Дори през днешния ден имах подобен случай - дете с хрема. Понеже майката има в допълнение здравно обезпечаване, искаше да напиша на бележката, която адресирам до Касата, че е незабавен обзор, с цел да може да си вземе парите по фактурата. Обясних й, че в случай че напиша незабавно положение, този обзор не би трябвало да се заплаща от нея.

Имах и различен сходен случай. Баба докара внучето си, което не беше в незабавно положение, и тя остана недоволна, че се е наложило да заплати прегледа. Бабата ни описа, че през седмицата не е имала време да посети персоналния доктор. Но този доктор има подписан контракт за неотложност с някой медицински център или с кабинет в поликлиника. Според наредбата от ноември 2017 година всички самонасочили се неспешни пациенти или препратени от консултативни центрове за консултация в нашия незабавен кабинет по УНГ получават помощ, само че заплащат за нея в касата на болничното заведение.

- Колко коства при вас прегледът на пациент, който не е в незабавно положение?
- В ИСУЛ работим с най-ниските цени - 30 лева за обзор. В една частна софийска болница да вземем за пример взимат 60 лева, единствено с цел да прегледат гърлото и да открият да вземем за пример фарингит или ангина. Но тъй като нямат УНГ-специалист, препращат хората при нас в ИСУЛ да назначим лечението, тъй като ние сме единственият профилиран незабавен кабинет в София. Това е порочна процедура, откакто пациентът към този момент е платил при тях за обзор на гърлото. Друга порочна процедура, която си разрешават частните лечебни заведения, е да накарат пациента да заплати за цялостна кръвна картина и за някаква инжекция, като най-после отново го препращат в ИСУЛ.

- Обяснете по-подробно положенията, които са в действителност незабавни.
- Когато хората имат високо кръвно и кардиологичен проблем, стигат до изкървяване през носа - здравната диагноза е епистакцис. Когато докарат такива незабавни пациенти, от регистратурата ни алармират и ги преглеждаме незабавно, даже да има 20 - 30 души пред кабинета. Правим операция тампонада и в случай че кръвотечението не е овладяно, одобряваме пациента в наше УНГ-отделение. Следва оперативна интервенция.

Второто положение на неотложност е респираторен зной, когато човек не може да диша обикновено. Обикновено тези пациенти са с туморна групировка в региона на ларинкса, хипофаринкса или мезофаринкса. Викам сътрудника от отделението, който идва на тичешком с набор принадлежности за трахеотомия. Отваряме трахеята и слагаме канюла, през която индивидът да диша. Иначе ще почине от задушаване

След това в отделението взимат материал от тумора и го изпращат на патоанатомично проучване. Пациентът се предлага на онкокомитет, в който работим в екип с химиотерапевт и лъчетерапевт. Ако положението е операбилно, се отстранява целият ларинкс (гръклянът) и пациентът остава с трахеостомна дупчица, през която диша.

Третото незабавно положение е попаднали непознати тела в носа, носоглътката, хранопровода. Случва се при хранене да заседнат огромни части месо, в случай че човек има свиване на хранопровода. Вадили сме части от писалки, капачки, монети и всевъзможни дребни предмети. По Никулден постоянно вадим рибени кости. Какво ли не сме вадили! При деца сме попадали дори на погълнати акумулатори. Когато батерията стигне долната част на хранопровода, я изваждаме, само че по-късно детето отива за в допълнение лекуване в клиниката на доцент Шивачев по гръдна хирургия на “Пирогов”. Защото батерията е безусловно окислена, почерняла. Това значи, че има пробив в хранопровода, и е нужна оперативна интервенция.

Мара КАЛЧЕВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР