Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн,

...
Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория към университета в Берн,
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Третата доза ваксина не е трагедия, а логична стъпка във ваксинацията

Д-р Аспарух Илиев, началник на лаборатория към университета в Берн, разгласява мнение в профила си във Facebook по отношение на слагането на трета, бустерна доза ваксини против ковид. И по-специално по какъв начин работи това при имунната система на децата.

" Връщам се към една " по-стара " публикация за имунитета по отношение на сезонни коронавируси (т.нар. " настинки " ), който не надвишава 12 месеца. С тях сме живели стотици хиляди години взаимно и сме се нагодили един към различен. Краткият имунитет не е чудноват, тъй като нашата имунна система е гъвкава и доста напасваща се.
 Синдикатите оферират нов тип отпуск при слагане на ваксина против COVID-19 Синдикатите оферират нов тип отпуск при слагане на ваксина против COVID-19
Въвеждане на нов тип отпуск - по един работен ден след слагането на всяка доза ваксина, оферират от КТ " Подкрепа ". Предложението е о...

Това е и повода доста ваксини да се слагат по няколко пъти - повторението ускорява имунологичната памет и подържа положително равнище на дейни кафези, както и антитела. Реално съвсем няма ваксина за еднократно приложение (с дребни изключения).

Интересно е, че при деца ваксинирането/преболедуването дава по-траен имунитет в сравнение с при възрастни - явно тогава имунната система е най-учеща се. Най-трудно е при възрастните - там както имунизациите, по този начин и преболедуването дават по-слаб имунитет. Неслучайно и така наречен имунологичен пробив (заразени ваксинирани) е главно при пенсионери. Разбира се, преболедуване в детска възраст крие и риска от тежко протичане, по тази причина не го предлагам.

Естественият имунитет към разнообразни микроорганизми може да има доста разнообразна дълготрайност, а против някои (като ХИВ - вирусът на СПИН) в никакъв случай не се основава (т.е. в никакъв случай нашата имунна система не съумява да пребори вируса).

Да се върна на въпроса - имунизирането на деца има смисъл както за сегашната зараза, по този начин и за трайната отбрана на децата в бъдеще. Трета ваксинна доза (бустър) също не е покруса, а по-скоро разумна стъпка във имунизацията - от нея нито ще умрем, нито ще ни пораснат крила. С всеки идващ бустър имунитетът ще е по-траен и по-силен. Естественият имунитет рано или късно ще понижава (както при другите коронавируси). "
 Испания търси безрезултатно доброволци за изпитване на ваксина против СПИН Испания търси безрезултатно доброволци за изпитване на ваксина против СПИН
Няколко лечебни заведения в испанските градове Барселона, Мадрид, Кордоба и Валенсия търсят доброволци за присъединяване в клинични изпитвания на ваксин...

 



Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР