Д-р Антон Билев е специалист по детски болести, практикуващ в

...
Д-р Антон Билев е специалист по детски болести, практикуващ в
Коментари Харесай

Д-р Билев: Температурата е полезна за децата, защото помага на тялото да надвие инфекцията



Д-р Антон Билев е експерт по детски заболявания, практикуващ в гр. Благоевград

Д-р Билев, нормално вирусните инфекции протичат с нараснала температура. Каква е нейната роля при боледуване и имат ли съображение родителите да се плашат от нея?

Наистина високата температура при децата най-често буди в родителите безпокойствие и тревога. Част от тях даже изпадат в същинска нервност, звънейки незабавно на персоналния доктор на детето или на Бърза помощ. Високата температура при децата е предпазен механизъм. Повишаването й е знак, че имунната система е задействана по неотложност, пробвайки да се оправи с микроорганизмите, които най-често са вирусите.

Затова експертите споделят, че фебрилитетът е потребен за болните деца, тъй като оказва помощ на тялото да надвие инфекцията. В тези случаи, с цел да се реши дали има причина за терзание, е добре да се наблюдава цялостното държание на детето. Заболяването евентуално не е съществено, в случай че то е витално, храни се, приема течности и наподобява добре. Освен това родителите би трябвало да знаят, че неналичието на вкус при дете с нараснала температура не е мотив за терзание. По-важното е то да е добре хидратирано и да уринира обикновено.

Какво би трябвало да е държанието на родителите? Трябва ли да се стремят непременно да я намалят под 37°C?

При нараснала температура не са толкоз значими съответните индикаторите на термометъра, а по какъв начин в действителност се усеща детето. Има деца, които даже и най-малкото покачване на градусите ги смъква на легло, други не престават да са витални и при по-високи стойности. Изключение вършат единствено бебетата до 1 година. Тогава незабавно би трябвало да се направи консултация с педиатър.

В тази връзка погрешно разбиране е да се смъква температурата непременно. Ако човек е болен, тя му е нужна, тъй като не разрешава на вирусите и бактериите да се развиват. Те не могат да оцелеят дълго при фебрилитет над 38°-39°C. Нужно е единствено да се следи тя да не се повишава над 39,5°C.

Високата температура следва да се лекува с химически лекарства, в случай че детето изпитва физически дискомфорт. При дребните деца това най-често се случва, когато градусите са над 38,5-39°C. При лекуването с температуропонижаващи медикаменти нормално температурата се намалява с 1,1°C до 1,7°C, само че може да не изчезне изцяло. Не се предлага използването им при деца под 5 кг., при съществуването на нетърпимост към някой медикамент в анамнезата, както и при деца с бронхиална астма.

При не изключително висока температура на по-големи деца в положително общо положение, както и при деца без хронични болести, температурата, която не надвишава 38-38,5°C и положително общо положение на детето (храни се и играе), може даже да не се протяга ръка към температуропонижаващи медикаменти, защото, както към този момент загатнах, тя оказва помощ на организма самичък да се оправи с инфекцията.

С какви други способи можем да овладеем температурата?

На първо място, детето би трябвало да се охлади, да се хидратира съответно и в случай че усеща мощен дискомфорт, може да се даде антипиретик. Добре е да се облече в леки облекла в интервала на нараснала температура. В стаята, в която то спи, не би трябвало да е прекомерно топло.

Може да се изкъпе в по-хладка вода от нормалното. Не би трябвало обаче водата да е доста студена. Това ще има противоположен резултат, защото студът ускорява кръвообращението, а то, от своя страна, усилва температурата на тялото, с цел да го отбрани от измръзване.

Друг вид е обтриване на тялото с влажна памучна забрадка или гъба, изключително в зоните на свивките – подмишници, слабини. Още една работеща алтернатива: да се постави напоена забрадка с вода и оцет на челото и постоянно да се сменя, откакто се затопли. Друга постоянно употребена техника за събаряне на температурата, изключително от родители на дребни деца, са мокрите чорапи. Този метод оказва помощ за облекчение на треската, привличайки кръвта към краката, което оказва позитивен резултат и върху нормализирането на телесната температура. И тук номерът е чорапите да се сменят постоянно, откакто се затоплят.

Можем да помогнем на тялото самò да контролира високата телесна температура по най-хубавия метод с. При температура до 38,5°C организмът се нуждае от Шуслерова сол №3. Тя стопира възпалителните процеси в тялото, насища тъканите с О2, бори се с микроорганизмите, подтиква имунитета. Приема се по 1 таблетка под езика през 5-10 мин., до настъпване на усъвършенстване. Ако обаче температурата надвиши 38,5°C, към сол №3 би трябвало да прибавим и сол №5, която извежда токсините от клетките, формирани в резултат на възпалението, и по този начин се реализира регулирането й. Освен това работи енергизиращо на тялото, ускорявайки оздравяването. Добавяме и Шуслерова сол №8, която дава отговор за салдото на течностите в организма, предотвратява настъпването на клетъчна дехидратация. Приема се по 1 таблетка от трите соли, които се редуват на всеки 5-10 мин. След настъпване на усъвършенстване лекуването продължава с по 3-5 таблетки от трите соли дневно до цялостно излекуване.

Добре е да се включат и антивирусни медикаменти като още при първи признаци на разболяване. Той е респираторно антивирусно лекарство, уместно за лекуване на грипни и простудни болести с бързо начало и прогресиращо развиване. Има потвърден резултат при А и В грипни варианти, коронавируси, включително COVID-19 и други респираторни вируси. Лекува признаците на респираторни вирусни инфекции, съпроводени с температура. Инфлуцид редуцира боледуването и понижава приема на симптоматични медикаменти, защищава от затруднения и повторни инфекции. Дозировката за деца под 12 година е по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 табл. дневно, а след прекосяване на пика на вирусната зараза приемът се понижава на 1-2 таблетки 3 пъти дневно за най-малко още 1 седмица.

Храната би трябвало да е по-хидратираща: пресни плодове и зеленчуци, супи и чай. При висока температура водата по-бързо се “изпарява ” от клетките, ето за какво е извънредно значимо тялото да е добре хидратирано от самото начало. Задължително при температура е детето да приема доста вода, защото обезводняването може да е сериозно. Храненето в интервала е второстепенно и не толкоз значително колкото е приемът на течности – неподсладени, а най-добре чиста вода.

Нужното количество вода зависи от доста критерии като възраст, пол, килограми, общо и моментно здравословно положение. Но има един аршин, по който елементарно и изрично може да се разбере загубата на течности – цветът на урината. Колкото по-тъмно жълта е урината, толкоз по-малко е водата в тялото. При крепко, добре хидратирано тяло урината е безцветна. Ако се забележи потъмняване в цвета й, незабавно би трябвало да увеличим приема на вода.

Чаят от бял равнец или джинджифил (може да се смесят) отваря порите на кожата и провокира изпотяване, което пък води треската към нейния край, тъй като с потта се изхвърлят доста отрови от тялото. Чаят от бял бъз има същия резултат, само че носи и още няколко изгоди при простуда и грип, облекчавайки най-много свръхпроизводството на слуз в тялото, която най-често се демонстрира външно под формата на хрема и/или налепи по-гърлото. Бъзът е и с високо наличие на антиоксиданти, които оказват помощ за създаване на мощен имунитет.

Наблюдава се и взрив на варицела в страната. Какви препоръки бихте дали за по-леко прекосяваме през болестта?

Варицелата е една от тежките и заразни детски заболявания, породено от вируса на варицела-зостер. То се демонстрира с висока температура и генерализиран обрив по тялото. Влиза в групата на болесттите, за които се знае, че е по-добре да бъдат преболедувани в детството. Статистиката сочи, че в по-ранна възраст инфекцията минава по-леко.

Заболяването нормално се лекува в домашни условия, като единствено тежките случаи се лекуват в болница. Необходима е строга хигиена на кожата в региона на везикулите, с цел да се избегне вторична бактериална зараза, облеклото би трябвало да се сменя всекидневно. При деца мярката за сигурност е да се отрежат ноктите допустимо най-късо, тъй че да не се предизвикват спуквания на везикулите и надрасквания. Водният душ не е противопоказен, само че се предлага нанасянето на хигиенични артикули допустимо най-нежно върху кожата, които да не съдържат ароматизатори или дразнители. Да не се нанасят върху местата с везикули и да не се употребяват абразивни предмети като гъба или четка.

Има някои ограничения, които оказват помощ на организма да се пребори по-бързо с инфекцията, както и тя да премине по-леко. Сред тях са оптимална хидратация, отмора, нараснала консумация на плодове и зеленчуци за повишение на имунитета. Трябва да се заобикалят солените и киселите храни. Те в допълнение ще раздразнят пъпките, които постоянно се настаняват в устата. Подходяща храна е супата – вкусна, здравословна и лесна за преглъщане, стига да не е гореща, несъмнено.

Медикаментозното лекуване включва използване на парацетамол при положение на повишение на температурата, с напътствието да се заобикаля ибупрофен, защото това може да усили риска от увреда на везикулите. Добрата вест е, че варицелата може да премине доста по-бързо и леко благодарение на естествени средства като Инфлуцид. Той редуцира интервала на поддържане на висока температура с към 3 дни, а продължителността на обрива – с почти 2,5 дни. Освен това сполучливо укрепва имунната система, която по време на болестта е мощно намалена.

При мощен сърбеж доста оказва помощ банкет на Шуслерова сол №7 на DHU – 5-10 таблетки, разтворени в чаша топла вода, като от течността се отпива по 1 глътка на всеки 10 минути. За усмиряване на сърбежа постоянно може да се приложи и някакъв ментолов разтвор. В случай на усилване на дискомфорта, антихистаминовите медикаменти, които се употребяват за лекуване на алергии, също могат да бъдат от изгода, само че наложително след наставление от доктор.

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР