Д-р Ангел Кунчев Още по темата Графика на деня: Българите

...
Д-р Ангел Кунчев Още по темата Графика на деня: Българите
Коментари Харесай

Безплатна противогрипна ваксина за хора над 60 години от догодина

Д-р Ангел Кунчев

Още по тематиката
Графика на деня: Българите са в дъното на Европейски Съюз по имунизиране против грип
28 ное 2017
Държавата ще покрива още един тип ваксини

За профилактика на ротавирусите и рак на маточната шийка са отделени 2.1 млн. лева
11 дек 2016 Осигуряване на безвъзмездна противогрипна ваксина за хората над 60 години през 2019 година и безвъзмездна ваксина за варицела през 2020 година са две от насоките за развиване на Националния имунизационен календар. Това съобщи доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор в Министерството на зравеопазването на семинар във връзка Европейската имунизационна седмица (23 до 29 април).

България е единствената страна в Европейския съюз и на Балканите, която не реимбурсира ваксина против грип, който е едно от най-масовите инфекциозни болести и има съществено епидемиологично и социално-икономическо отражение. Проучвания във Франция, Германия и Съединени американски щати демонстрират, че общите годишни разноски по време на грипни епидемии варират сред 1 и 6 милиона $ на 100 000 души, а непреките разноски от неявяване от работа могат да бъдат 5 до 10 пъти по-големи.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) по време на годишните грипни епидемии заболяват сред 10 и 15% от популацията. Поради затруднения тежко се разболяват към 3-5 милиона души, а умират 250 000 – 500 000. Същевременно 90% от случаите на гибел от болести, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.

Според СЗО най-ефикасната отбрана от грип е имунизацията. У нас към този момент е създадена четиривалентна ваксина, която за разлика от тривалентната включва и двата типа грип вид В. По данни на Националната референтна лаборатория през последния сезон (2017/2018 г.) от грип и остри респираторни болести в България са се разболели 23-ма на всеки 1000 индивида, а 80% от установените случаи са породени от вируси вид В и главно от линия Yamagata, чийто антигени са се съдържали единствено в четиривалентната ваксина.При хората над 60-годишна възраст рискът от затруднения, хоспитализации, както и смъртността в резулат на грип са най-високи, защото съпътстващите хронични положения, които нарастват с годините, благоприятстват утежняването. При зараза равнището на засегнатите възрастни може да доближи до 50%. Увеличената заболяемост измежду възрастните и неопровержимите доказателства за ефикасността на грипната имунизация, са формирали международния консенсус за рутинна имунизация на тази възрастова група.
Ваксина против варицела от 2020 година
Реалистично е имунизацията против варицела да бъде въведена у нас през 2020 година, споделя доктор Кунчев. Първоначално тя ще бъде с целесъобразен темперамент, само че ще е реимбурсирана.

Сега в България тя не се продава и не попада в имунизационния календар, а единственият метод родителите да имунизират детето си против варицела е да го създадат в чужбина или пък да си я купят от прилежаща страна и бързо да я пренесат до персоналния доктор, който да я сложи. Причината да не бъде въведена до момента е, че това е относително нова ваксина, а и варицелата се регистрира като леко преминаващо инфекциозно заболяване. От друга страна през м.г. в България 25 007 деца са боледували от варицела, 460 от тях са приети в болница, а двама възрастни са умряли. При това 2017 година не е била пикова за това заболяване.

Имунизация против варицела се прави в 17 страни от Европейски Съюз от към 7-8 години. В Съединени американски щати тази имунизация е въведена преди към 20 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР