Д-р Аджи Джамали крачел напред-назад в хола си една вечер

...
Д-р Аджи Джамали крачел напред-назад в хола си една вечер
Коментари Харесай

Лекар дари бъбрека си на пациент, който има нужда от трансплантация СНИМКИ

Д-р Аджи Джамали крачел напред-назад в хола си една вечер – предишния октомври, до момента в който разговарял с някогашен пациент, който бил с рядка кръвна група и имал остра потребност от донор за бъбрек.

„ Бяхме съвсем към края на нашия диалог, когато му споделих: „ Познавам някой с твоята кръвна група, който може да се интересува да стане твой донор “, споделя доктор Джамали на 68-годишния Джон Джарц, който бил подреден в лист от пет до седем години за очакване на бъбрек от трупен донор.

Двамата мъже, които били станали другари преди години, знаели, че Джартц евентуално няма да оцелее толкоз дълго.

„ Кой е? “ — попитал разчувствуван Джарц.

„ И тогава “, спомня си 53-годишният доктор, „ е когато му споделих: „ Аз. “ “

Миг по-късно двамата мъже стартира да плачат. „ Дори в този момент, когато приказвам за това “, споделя доктор Джамали, „ се усещам прочувствен. “.

Седем месеца по-късно – на 29 юни – доктор Джамали – нефролог, който управлява катедрата по медицина в Медицинския център на Мейн, бил закаран в операционната зала и хирурзите отстранили бъбрека му.

След минути различен екип се заел да трансплантира органа на Джарц, който бил диагностициран с поликистозна бъбречна болест – наследствено заболяване, което кара бъбреците да се уголемяват и стопират да работят – диагнозата му била сложена седем години по-рано. (Двамата мъже се срещнали, когато Джарц бил пациент на доктор Джамали в Центъра за трансплантация на UW Health в Медисън, Уисконсин.)

За доктор Джамали, който се върнал на работа два дни по-късно (а Джартц бил изписан след пет дни), опцията да подари орган бил кулминационната точка на една фантазия, която се зародила у него десетилетия по-рано, до момента в който бил още в здравното учебно заведение.



„ Винаги съм изпитвал благоговение към хората, които подаряват органи. Това ме очарова. И скоро взех решение, че не желая просто да си приказвам, а да го направя. “, споделя още лекарят.

Да убеди жена си обаче бил различен въпрос. „ Нека изчакаме, до момента в който децата пораснат “, споделила му тя тогава. – „ Тогава можем да поговорим за това. “.

До предишния октомври доктор Джамали, чиито три деца са приключили лицей и се били изнесли от къщата му – знаели, че моментът най-сетне е настъпил. Доблестният доктор също по този начин знаел, че Джартц имал усложнения с намирането на донор със същата, рядка кръвна група, а също по този начин докторът знаел, че пациентът щял да се оправи доста по-добре, в случай че получел бъбрек от жив донор.

„ Така че разговарях със брачната половинка си и тя ми сподели: „ Ако искаш, можеш да го направиш и аз ще бъда тук, с цел да те поддържа. “, спомня си доктор Джамали.

Поглеждайки обратно към прекарването, доктор Джамали се бори да откри думи, с цел да съобщи вярно какво е чувството да дадеш част от тялото си на различен човек.

„ Това е възприятие, което е мъчно да се опише “, споделя той. „ Все едно да гледаш по какъв начин се ражда детето ти. Това е просто чувството за независимост, вдъхновение и благополучие. “



Но, несъмнено, имало и друга причина, заради която го лекарят направил това. Той знаел, че историята за дейностите му може да подтикне някой различен да извърши сходно деяние.

„ Половината от повода беше да помогнем на Джон “, споделя доктор Джамали, който държи връзка с Джарц всеки ден. „ Но другата причина беше да насърчим хората да оказват помощ на другите, да ги вдъхновим да обмислят да се засилват и да оказват помощ на над 90 000 пациенти в цялата страна, които са в описи с чакащи за трансплантация. “

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР