Д обрата новина е, че учените имат по-надеждна информация за

...
Д обрата новина е, че учените имат по-надеждна информация за
Коментари Харесай

Каква е вероятността астероидът Бену да удари Земята?

Д обрата вест е, че учените имат по-надеждна информация за местонахождението на метеорита Бену през идващите 200 години. Лошата вест е, че вероятността галактическата канара да удари Земята е малко по-голяма в сравнение с се смяташе до момента, съобщи Асошиейтед прес.

Повод за паника обаче няма: Учените оповестяват, че възможностите Бену да ни удари през идващия век остават много ниски.

"Не бива да се тормозим прекалено много за това ", споделя водещият създател на изследването Давиде Фарнокия от Центъра за проучване на близкоземни обекти на НАСА.

Вероятността за конфликт може и да се е нараснала от 1 на 2700 на 1 на 1750 през идващите един или два века, само че учените в този момент имат доста по-добра визия за пътя на Бену с помощта на сондата ОСИРИС РЕКС на НАСА, съгласно Фарнокия.

"Като цяло мисля, че обстановката се е подобрила " , съобщи ученият пред кореспонденти.

Космическият уред ОСИРИС-РЕКС завърши своята задача през май и пое по противоположния път към Земята с проби от метеорита Бену. Пътешествието му с скъпия товар ще продължи две години.

Преди ОСИРИС-РЕКС да дойде на Бену през 2018 година, телескопите осигуриха солидна информация за метеорита с диаметър към половин километър. За две години и половина сондата на НАСА събра задоволително данни , с цел да помогне на учените да предскажат по-добре орбиталния път на метеорита в бъдеще.

Откритията им, оповестени в сп. "Icarus ", би трябвало да оказват помощ и при нанасянето на карта на курса на други метеорити и да дадат на Земята по-добър късмет за противопоставяне, в случай че и когато друга рискова галактическа канара се насочи към нас.

Odds of asteroid Bennu slamming into Earth are higher than first thought — but don't panic just yet.
— NBC News (@NBCNews)
Преди ОСИРИС-РЕКС да дойде на мястото на събитията, учените оценяваха вероятността Бену да удари Земята през 2200 година на 1 на 2700. Сега тя се прави оценка на е 1 на 1750 през 2300 година. Най-опасният ден е 24 септември 2182 година

Бену ще има близка среща със Земята през 2135 година

Земната гравитация може да промени бъдещата траектория на метеорита и да го сложи на курс за конфликт с нашата планета след към 200 години - което в този момент наподобява по-малко евентуално въз основа на наблюденията на ОСИРИС-РЕКС.

Ако Бену в действителност удари Земята, конфликтът няма да заличи живота , както в тази ситуация с динозаврите, а по-скоро ще сътвори кратер, почти 10 до 20 пъти по-голям от метеорита, отбелязва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА. Площта на опустошение би била доста по-внушителна: до 100 пъти по-голяма от размера на кратера.

The good news: Scientists have a better handle on asteroid Bennu’s whereabouts.

The bad news: The space rock has a slightly greater chance of hitting Earth than previously thought.

Now the odds of a strike between now and 2300 are 1 in 1,750.
— The Associated Press (@AP)
Учените към този момент са с "едни гърди " пред Бену, който беше открит през 1999 година Ранното разкриване на представляващи опасност метеорити усилва възможностите и опциите за изтласкването им от пътя ни, добавя Джонсън. "Кой знае каква ще бъде технологията след 100 години? ", споделя той.

През ноември НАСА възнамерява да започва задача за отклонение на метеорит от курса му, като го удари. Експерименталната цел ще бъде дребният сателит на по-голяма галактическа канара.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Чудя се на шотландците, по какъв начин могат да чакат уискито да отлежава по 5-10 години?! Ние ракията я почваме още от казана. Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниМеждународният съюз за запазване на природата класифицира африканските слонове като уязвим тип, а азиатските слонове – като застрашени от изчезванеЖертвата е млад мъж, който беше разгласен за издирванеМерките са разследване на многото прояви на расизъм против британски футболистиКонтрабандната стока е задържанаАнглийската Висша лига и Бундеслигата ще приковат вниманието на феновете в ефира на DIEMA SPORT 2 и DIEMA SPORT 3Всички израелски жители на и над 3-годишна възраст ще би трябвало да покажат уверение, че са имунизирани, преболедували са COVID-19 или имат негативен тест " Заявихме, че в случай че нямаме поддръжката на другите две партии, ние няма да предложим кабинет. Не го и предлагаме ", уточни тойВ противоположен случай който и да е длъжностен или постоянен министър на опазването на здравето ще бъде изправен пред големи компликации, разяснява тойМинистър-председателят посочи, че към момента има няколко огнища, само че те са под контрола на способените властиНа сигнала са се отзовали три екипа на ПожарнатаТя е умряла на 93-годишна възраст " Близо година и половина храчех кръв, никой не ме прати в болница ", споделя Луис, който е прекарал 7 години във краткотраен арест за бежанци в Япония. 18 души са изгубили живота си в тези институцииЕпицентърът е бил в морето край градчето Губернадор Хенеросо в провинция Източно Давао6-годишното момиченце бе убито по изключително непосилен метод през лятото на 2019 годинаШофьорът на ТИР-а се опитвал да направи о
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР