- д.м. е уролог и андролог с над 30 години

...
- д.м. е уролог и андролог с над 30 години
Коментари Харесай

Доброкачествената хиперплазия на простатата – симптоми, диагностика и лечение

- д.м. е уролог и андролог с над 30 години стаж, Началник е на Отделението по урология към Многопрофилна болница за интензивно лекуване ВИТА. Специализирал е в Париж, Неапол, Милано и други Проблемите, които взема решение са:Заболявания на простатната жлеза - диагностика, лекуване с модерни лазерни новаторски оперативни техники; Камъни в бъбреците - диагностика, лечение; Заболявания на пикочния мехур; Рак на простатата - диагностика и лечение; Ехографски способи за диагностика и лекуване на пикочополовата система; Заболявания на мъжката половата система; Андрологични съвещания.

 фотография: МБАЛ Вита

Какво съставлява простатната жлеза и за какво сега основава толкоз проблеми на мъжете в зрелост?

Простатната жлеза е орган от мъжката репродуктивна система. Tя е с размер и форма на кестен с неправилна сферична форма. Намира се под пикочния мехур и обгръща като маншон уретралния канал, през който урината се отделя от пикочния мехур през центъра на простатата и пениса, и се изхвърля отвън тялото.

Простатата има връх, ориентиран надолу, и е ситуирана сред пикочния мехур и гениталния тракт. Тя играе секреторна и транспортна роля за питателните субстанции на сперматозоидите и обезпечава тяхната течна среда за придвижванията им. Собственото тегло на простатата се усилва сред раждането и пубертета до константните си размери в зрелост, като доближава от 15 до 20 грама. След четиридесет годишна възраст при мъжа размерът на простатата стартира още веднъж да се усилва, като продължава да пораства с придвижване на възрастта.

Какви са аргументите за появяването и развиването на Доброкачествената хиперплазия на простатата съгласно последните научни проучвания?

Причините за доброкачествена простатна хиперплазия не са ясно разпознати. Вероятно има наследствено влечение, защото се следи по-висока периодичност при някои фамилии. Ясно е, че съществуват и други фактори, които играят основна роля. Например ние знаем, че тестостеронът и неговият деен дериват, производно на дихидротестостерона, играят значима роля. Също по този начин при мъжете могат да бъдат включени женски полови хормони - естрогени, присъстващи в дребни количества. Засега не е явен точният механизъм, по които те работят. Възможно е с възрастта простатата да става по-чувствителна към тези хормони.

 фотография: МБАЛ Вита

За какви признаци би трябвало да наблюдават мъжете и след каква възраст да са нащрек пациентите за това увреждане?

Международният простатен знаменателен показател (МПСИ, IPSS) съставлява въпросник, който се употребява за диагностична оценка на болестта доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) - по този начин наречената увеличена простатна жлеза. Той е част от един първичен обзор при уролога. МПСИ е конструиран по този начин, че да бъде независимо запълнен от пациента, без да го затруднява. Данните от него могат да бъдат употребявани за следене положението на пациента.

Международен Простатен- Симптоматичен-Индекс (МПСИ)

 фотография: МБАЛ Вита

Тест за оценка на положението на простатата

РАЗЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ

- 0 до 7 - Леко изразена симптоматика

- 8 до 19 - Умерено изразена симптоматика

- 20 до 35 - Тежко изразена симптоматика

Този въпросник се попълня независимо от пациента и дава количествена оценка на признаците породени от доброкачествената простатна хиперплазия. Всеки пациент с увеличена простатата има затруднено уриниране, слаба бликам, постоянно уриниране и други признаци, само че за нас е значимо да знаем в каква степен е затруднено уринирането, какъв брой е слаба струята и по този начин съумяваме да се ориентираме по-лесно в тежестта на болестта.

Оплакванията на пациентите най-общо можем да обединим в три групи:
Симптоми на предпазване Повишена периодичност на уриниране както денем, по този начин и през нощта; Силен, мъчно контролируем апел за уриниране; Изпускане на капки урина. Симптоми на изпразване Трудно начало на уриниране; Прекъсване на струята; Слаба струя; Напъване при уриниране; Продължително уриниране. Симптоми след уриниране Чувство за недоизпразване на пикочния мехур, което се дължи на ретенция (задръжка) на урината; Наличие на капки след уриниране.
Ако не се погрижат за простатата си, какви затруднения заплашват пациентите?

С придвижване на болестта от клинична позиция се наблудават чести рецидивиращи инфекции, задръжка на урина в бъбреците и пикочния мехур, които от своя страна водят до увреждане на тяхната функционалност и може да доведат и до бъбречна непълнота.

Как във ВИТА се диагностицира хиперплазия на простатата?

В Многопрофилна болница за интензивно лекуване ВИТА София лекарите-уролози са с огромен клиничен опит и на тяхно разположение са богат набор от диагностични апарати, като ехограф за абдоминална и ректална диагностика, рентгенова инсталация и ендоскопски инструментариум. Но би трябвало да отбележим, че в международната процедура златен стандарт си остава физикалния обзор на пациента - ректалното туширане на простатната жлеза.

Може ли доброкачествената хиперплазия на простатата да се обърка с други болести и какви са те?

За комплициране не можем да приказваме, само че за вярна и тъкмо сложена диагноза - да. При разбор на събраните анамнестични и клинични данни би трябвало да имаме поради в диференциално диагностичен проект и други вероятни болести на простатната жлеза. Това са възпалителните болести - простатит и онкологичните болести - карцином на простатната жлеза, които изискват други характерни лечебни мероприятия.

Как се лекува това заболяване?

МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ

Понякога леките и непрекъснати признаци минават с нормално клинично наблюдаване и профилактика по време на годишните медицински прегледи. За това е значимо положителното познаване на лекарствените средства и тяхното приложение.

МЕДИКАМЕНТИ:

Алфа блокери

Алфа блокерите способстваха доста за решение на въпроса, обвързван с релаксацията на гладката мускулатура на простатата и на шийката на пикочния мехур в актуалната здравна процедура. По този механизъм по-късно се реализира по-добро изпразване на пикочния мехур при всеки акт на уриниране и понижаване на честотата на уриниране. Ползите се усещат бързо, след 1 или 2 дни от лекуването.

Инхибитори на 5-алфа-редуктазата

Тези лекарства се ползват и целят да се понижи производството на дихидротестостерон. 5-алфа редуктаза е хормон, който трансформира тестостерона до своя деен метаболит - дихидротестостерон. Максималната успеваемост и лековит резултат се следи от 3 до 6 месеца след началото на лекуването. Наблюдаваме понижаване на размера на простатата от към 25 до 30%. Тези медикаменти предизвикват еректилна дисфункция при почти 4% от мъжете, които ги вземат. Все повече се употребяват и в композиция с алфа блокерите. Важно е да знаем че, лекарят, който интерпретира кръвната проба за простатен характерен антиген (PSA), е наясно с лекуването с финастерид, който намалява равнищата на PSA.

КОМБИНИРАНА ТЕРАПИЯ:

Лечението включва както алфа блокерите, по този начин и инхибитори на 5-алфа-редуктазата. Комбинацията от двата вида медикаменти ще бъде по-ефективна от единия от тях. По този метод ще се забави развиването на заболяването и ще се подобрят признаците.

Ако медикаментозното лекуване не докара до мечтаните усъвършенствания, интервенцията може да се преглежда като неизбежна нужда.

След 60-годишна възраст 10-30% от пациентите са подложени на хирургично лекуване за съкращаване на присъщите признаци на болестта бенигнена простатна хиперплазия. Хирургичната намеса може да бъде нужна и в случаите на към този момент появилите се затруднения.

Трансуретрална резекция на простатната жлеза или по този начин наречения TURP. Това е златният стандарт и най-честата хирургическа активност заради положителната си успеваемост. Използва се подобаващ набор от ендоскопски принадлежности, благодарение на които се прониква в уретралното отвърстие на половия член и се доближава до пикочния мехур. Това разрешава да се извърши ендоскопска видео резекция на хиперпластичната простатна тъкан. Тази интервенция може да се извърши и благодарение на лазер.

Съществува една специфичност, която е значимо да се знае, че близо 80% от мъжете, подложени на тази оперативна процедура, по-късно могат да имат ретроградна еякулация. Тя съставлява случай, при който вместо на открито, изхвърлянето на еякулата се връща към пикочния мехур. Еректилната функционалност се резервира естествена.

ОТВОРЕНА ХИРУРГИЧНА ИНТЕРВЕНЦИЯ ПРИ ДПХ

Отворената хирургична намеса при Доброкачествената хиперплазия на простатата може да бъде посочена от доктор, когато размерът на простатата е забележителен или затрудненията изискват отворена хирургия (повтарящи се интервали на задържане на урина, увреждане на бъбреците и т.н.). Тази хирургическа намеса се прави под упойка и се състои в осъществяване на действен прорез в долната срединна част на корема под пъпа, с цел да се в профил простатната жлеза.

Какви препоръки и рекомендации давате на пациентите за облекчение на положението при доброкачествена хиперплазия на простатата?

Видът на диетата играе значима роля за здравето на простатната жлеза. Основните рекомендации са:
Избягване несъразмерната приложимост на скотски протеини, да се трансформират източниците на протеини - бобови растения, ядки, риба, соя; Ограничаване приема на захарни изделия; Избягване на наситени мазнини и вместо това да се употребяват масла, съдържащи ненаситени мазнини, като зехтин. Избягване на плодове и зеленчуци, отглеждани благодарение на пестициди.
Каква е профилактиката на простатата и по какъв начин могат да се погрижат мъжете за себе си, преди да се наложи посещаване в лекарския кабинет?

Доколкото е допустимо, по-често да изпразват пикочния си мехур. За някои мъже е по-лесно да го създадат, когато седят, а не в изправено състояние.

Да уринират без доста забавяне незабавно, когато усещат незабавен апел за уриниране, тъй че да не се стига до преразтягане на пикочния мехур.

Нормално е позивите да са по-чести през студените климатични сезони. Желателно е болните да плануват моментите, когато има позиви за уриниране, на всеки четири часа денем. Това може да помогне за понижаване на броя на незабавните позиви.

Да съхраняват добре хидратиран организма, само че да се понижава приемът на вода и да се пият течности 1 или 2 часа преди дълъг път с кола, преди лягане и преди обстановка, в която се чака стрес.

Желателно е да се понижи потреблението на алкохол и кафе. Алкохолът усилва размера на урината и понижава чувството по кое време се постанова да се уринира. От своя страна, кафето провокира леко увеличаване на простатата, което може да се отрази върху пропускливостта на урината в пикочните пътища.

Физическата интензивност понижава задържането на урина в пикочния мехур. Някои медикаменти като диуретиците или антихистамините може да усилят неподходящите признаци. Хората, които одобряват такива, би трябвало да се съветват със своя уролог. Не се предлага обаче да се стопира лекарството без консултация с доктор.

Кой признак наложително би трябвало да накара пациента да потърси лекарска помощ?

Мъжете с открито заболяване Доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) са в забележителна степен по-застрашени към едно или друго затруднение. Въпреки това, по-голямата си част от тях не се оплакват и късно търсят лекарска помощ.

Така да вземем за пример при постоянно рецидивиращите инфекции на пикочния мехур, който не се изпразва изцяло вследствие на ДПХ, благоприятства за разпространяването на бактериална зараза. Такива случаи може да се разискват за оперативна намеса и тя е наложителна, с цел да се понижи размерът на простатата и да се освободи уринарният тракт.

Когато уретрата е изцяло притисната от увеличената простатна жлеза, актът на уриниране е нарушен и предизвиква мощна мъка. Това положение е известно като остра задръжка на урина в пикочния мехур. То е незабавно положение и за изпразването на пикочния мехур се изисква слагане на уретрален катетър, благодарение на който се преодолява обструктивният синдром от увеличената простатна жлеза.

Хипертрофията на пикочния мехур вследствие на бенигнената простатна хиперплазия може да форсира " стареенето " на стената на пикочния мехур. С течение на времето тя губи своя тонус и контракциите са по-малко ефикасни. Пикочният мехур последователно става хипотоничен и атоничен. Увеличава своя потенциал. В доста случаи при такива пациенти се следи мощна болежка над пубисната кост и таза, оформя се положението globus vesicalis. Ретенцията на урината може да бъде изключително мъчителна в нейната остра форма (пълна неспособност за уриниране и изпразване на мехура) или да протече постепенно, тайно и неусетно в своята хронична форма. Този развой е обратим, в случай че навреме се извърши оперативна намеса на простатата.

Друго затруднение вследствие на ДПХ е увреждането на бъбреците: хроничното задържане на несъмнено количество урина в пикочния мехур и инфекциите на пикочните пътища могат да компрометират бъбречната функционалност в дълготраен проект.

За вярната диагноза е значимо е да се организират регулярни съвещания с лекар-уролог. Това понижава риска от съществени затруднения и навреме да се преценя най-подходящият според от разнообразни фактори способ за лекуване на болестта. Все отново би трябвало да имаме поради, че не постоянно има връзка сред признаците и размера на простатата. В реалност, някои мъже имат огромна простата без изявени признаци, до момента в който други с по-малка по размер простата оповестяват, че имат изявена клиника.

С ректално туширане урологът може да реши и да следи съществуването на увеличената простатна жлеза. Този тест е значим и се употребява също за откриването на възли по повърхността на простатната капсула за оценка на риска от рак на простатната жлеза. Съществува и уринарен и кръвен тест за премерване равнището на простатния характерен антиген (PSA), които един път на две години е уместно да си вършат.

Как могат пациентите да се свържат с Вас?

Ако се нуждаете от обзор или консултация, може да си запишете час на телефоните на или online през интернет платформата на

* наличие на ВИТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР