Д,ен след нападението на военен парад, при което загинаха 25

...
Д,ен след нападението на военен парад, при което загинаха 25
Коментари Харесай

​Иранският президент обвини Вашингтон, че иска да сее несигурност в страната

Д,ен след нападението на боен церемониал, при което починаха 25 души, иранският президент упрекна Вашингтон, че желае да сее неустановеност в страната. В същото време Държавният департамент на Съединените щати осъди офанзивата и загубата на живота на почтени и изрази състрадание към иранския народ.

Техеран уточни страните от Залива, подкрепяни от Вашингтон, като виновници за нападението в Ахваз. Преди да отпътува за Ню Йорк за присъединяване в сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, президентът Хасан Рохани упрекна подкрепяните от Съединените щати страни в Залива, че обезпечават финансова и военна помощ за антиправителствените групи от арабското малцинство в Иран.

Преди него и висшият водач aятолах Али Хаменей разгласи, че зад закононарушението стоят аrабските страни от района, които - по думите му - са марионетки на Съединените щати и задачата им е да основат неустановеност в Иран. 12 души или съвсем половината убити през вчерашния ден са от елитната Революционна армия, която е директно послушание на Али Хаменей. Той не назова страните, които вини. Но преди Техеран е упреквал Саудитска Арабия, че поддържа сепаратистки настроения измежду арабското малцинство в Иран.

Етническото арабско опозиционно придвижване Национална опозиция " Ахваз ", което желае основаването на обособена страна в богатия на нефт регион Хузестан, пое отговорност за нападението. Същото направи и групировката " Ислямска страна ", само че и двете не показаха доказателства за възможното си присъединяване. И четиримата нападатели, които откриха огън по време на боен церемониал в град Ахваз, са обезвредени.

 © Българска телеграфна агенция  Десетки жертви и ранени при нападението на военния церемониал в Иран Десетки жертви и ранени при нападението на военния церемониал в Иран
Най-малко 29 души починаха откакто четирима въоръжени нападатели стреляха по време на боен церемониал в иранския град Ахваз. Нападателите са премахнат...

В същото време персоналният юрист на президента Тръмп и някогашен кмет на Ню Йорк Руди Джулиани разяснява, че американските наказания против Иран нанасят стопански вреди, които може да доведат до " сполучлива гражданска война ". Изказването беше направено в Ню Йорк пред Организацията на иранско-американските общности, която е срещу ръководещите в Техеран. Държавният департамент посочи, че Джулиани не приказва от името на държавното управление. Позицията на формален Вашингтон е, че американската политика няма за цел промяна на ръководството в Техеран.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР