Д атата е 28 февруари 1993 година. Агенти на Федералното

...
Д атата е 28 февруари 1993 година. Агенти на Федералното
Коментари Харесай

Българинът, който полага основите на американска секта

Д атата е 28 февруари 1993 година. Агенти на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви нахлуват в ранчото на сектата “Клонка Давидова”, ситуирана край град Уейко в щата Тексас. Те имат заповед за арест на нейния водач Дейвид Кореш по обвинявания за незаконно владеене на оръжия.

Стига се до престрелка, в която живота си губят четирима чиновниците на Бюрото и шестима членове на сектата. Следва блокада от страна на ФБР, траяла цели 51 дни, която приключва с изпепеляването на комплекса и гибелта на 75 членове на "Клонка Давидова ", споделя "Дойче веле ".

Трагедията в "Планината Кармел ", както е наричано имението на сектата, и до през днешния ден си остава един от най-спорните моменти в новата американска история. Не всички знаят обаче, че придвижването, от което поражда "Клонка Давидова ", е учредено от българин.

Кой е Виктор Хутев?

Виктор Хутев е роден през 1885 година в село Райково (днес квартал на Смолян). През 1907 година емигрира в Съединени американски щати, като съгласно някои източници е бил заставен да напусне България поради проблеми с църковните и с формалните управляващи.

През 1919 година Хутев става член на Църквата на адвентистите от седмия ден. Като отклонение на адвентисткото придвижване, учредено от Уилям Милър, почитателите на Църквата на адвентистите от седмия ден също имат вяра във Второто пришествие на Христос.

Много скоро Хутев стартира да води свои съботни проповеди, само че през 1929 година е отстранен от църквата. През идващите няколко години разгласява вижданията си за религията в двутомника "Овчарската пръчка ".

Victor Houteff, 70 (Bulgarian religious reformer and author)
1885—1955

Victor Tasho Houteff was the founder of the Davidian Seventh-day Adventist organization, known as The Shepherd's Rod

RIP
— Obituary Bot (@obituary_bot)
Роденият в България нравствен лидер притегля от ден на ден почитатели, които по-късно ще се нарекат "давидийци " - съгласно тяхната религия един ден Давидовото царство ще бъде възобновено.

През 1935 година Хутев и неговите почитатели се откриват наоколо до град Уейко, Тексас. Наричат центъра си "Планината Кармел " - на името на свещената планина, ситуирана в сегашен Израел. До гибелта на Хутев придвижването набира от ден на ден известност: към 1955 година в "Планината Кармел " живеят към 125 индивида, а членовете на Давидийските адвентисти от седмия ден са общо към 10 000.

След гибелта на Хутев през 1955 година отпред на давидийците застава жена му Флорънс. Един различен почитател на придвижването обаче също има искания към управителната позиция.

Сблъсъци и разцепления

Още от времето на Уилям Милър адвентистите предсказват Второто пришествие на Христос. Първоначално Милър го чака през март 1844 година, след това на 22 октомври 1844. Когато обаче то не настава, се стига до така наречен "голямо отчаяние ", след което придвижването стартира да се разпада и разделя на разнообразни групи.

След като поема управлението на Давидийските адвентисти от седмия ден, Флорънс Хутев също прави знамение: тя твърди, че царството на Бог на Земята ще настъпи на 22 април 1959 година. Но последователят на давидийците Бенджамин Роден не е склонен с нея: в неговото знамение се приказва за 1960 година, от което обаче той по-късно ще се отметне.

Когато през 1959 година пророчеството на Флорънс Хутев не се сбъдва, огромни групи почитатели се отделят от придвижването. Най-голямата е ръководена от Бенджамин Роден, който я кръщава "Клонка Давидова ".

През 1962 година Роден съумява да получи имението "Планината Кармел ". През 1977 година неговата брачна половинка Лоис приказва за видение, от което била научила, че Светият дух е жена. Именно тя поема контрола в "Клонка Давидова " след гибелта на Роден през 1978 година.

През 1981 към сектата се причислява 22-годишният Вернон Хоуел, който стартира любовна спекулация с Лоис. Но откакто влиза в спор със сина на Лоис - Джордж, през 1984 година Хоуел е пропъден от "Планината Кармел ". В идващите години той се дами за няколко малолетни девойки и стартира да придърпва към себе си от ден на ден членове на сектата. Към края на 1986 година Хоуел към този момент проповядва, че имал право на най-малко 140 съпруги.

Раждането на Дейвид Кореш

Лоис умира през 1986 година, а напрежението сред сина ѝ Джордж Роден и Вернон Хоуел продължава да пораства. През ноември 1987 Хоуел и четирима негови почитатели са задържани след престрелка с Джордж Роден. Няколко месеца по-късно Хоуел и неговите почитатели се връщат в "Планината Кармел ", а Джордж Роден е изгонен.

През 1990 Хоуел, който към този момент се е оповестил за последния оракул, сменя името си на Дейвид Кореш. Дейвид е в чест на цар Давид, а Кореш е библейското име на персийския шах Кир II Велики, който освобождава евреите от Вавилонския плен.

Кореш продължава да набира "духовни съпруги ", най-младата от които е на 11 години. През 1992 година някогашен член на сектата упреква "Клонка Давидова " в принуждение над деца. По същото време Кореш стартира бизнес с оръжия, което в допълнение притегля вниманието на управляващите.

Обсадата на Уейко

През 1993 година сътрудниците на Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви получават заповед за обиск на "Планината Кармел ", а последвалата блокада продължава цели 51 дни. В един миг Кореш разрешава на 30 от своите почитатели да изоставен комплекса, в подмяна на което получава хранителни артикули.

С напредването на обсадата Кореш дава обещание да се съобщи, в случай че негова проповед бъде излъчена по радиото. Макар желанието му да е изпълнено, давидийците остават в комплекса. Убедена, че Кореш няма да се съобщи, основната прокурорка на Съединени американски щати Джанет Рено разрешава на ФБР да нападат комплекса. По време на щурма избухва пожар, който изпепелява ранчото.

След края на конфликтите, в "Планината Кармел " са открити телата на 75 души, 25 от които деца. Според следствието сътрудниците на ФБР не са предизвикали пожара. Въпреки това Джанет Рено публично показва страдание, че е дала зелена светлина за акцията.

По време на обсадата ветеранът Тимъти Маквей пътува до Уейко, с цел да покаже поддръжката си за ръководената от Кореш фракция. На втората годишнина от щурма против "Планината Кармел " Маквей прави атентата в Оклахома Сити, при който умират 168 души.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Съобщение на таблото в детска градина: " Уважаеми родители! Не вярвайте на всичко, което споделя вашето дете за детската градина! В подмяна ние ви обещаваме да… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТоп версията ще предложи рекордна скорост за подобен моделФигурките, с изключение на една, нямат съответен полПолицейски екипи и сапьори са претърсвали щателноS&P удостовери дълготрайния и краткосрочния кредитен рейтинг на БългарияБългария има доста с какво да способства за световното културно разнообразиеУчастъкът бе краткотрайно затворенГлавният прокурор организира работно заседание с прокурори и следователиВтори случай със същата комбинация за последните две седмици " Сега е моментът всеки, който не е боледувал, да се имунизира ", сподели проф. Мира КожухароваКоментар на юрист Мария Янева и Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовкаСпоред пострадалия става дума за сплашванеРазказ на домоуправителя на блокаСпоред Недялко Недялков предстоят още кадрови промениДенят се чества от 1925 година с решение на Световната конференция за богатство на децатаMokka излиза на пазара с стандартно и електрическо задвижване. Аз избрах да ви показва второто, тъй като ми хареса повече.Общо доказаните случаи на ковид в България към този момент са 418 577От мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР