Cyber Coalition е най-голямото и най-важно учение на НАТО за

...
Cyber Coalition е най-голямото и най-важно учение на НАТО за
Коментари Харесай

НАТО се подготвя за кибервойна

" Cyber Coalition " е най-голямото и най-важно обучение на НАТО за киберзащита. Снимка: НАТО
Около 150 специалисти по киберсигурност на НАТО се събраха тази седмица в неугледна бежова постройка в сърцето на заснежената естонска столица, с цел да се приготвят за кибервойна.

Това е сюжет, който стана прекомерно действителен за страните – членки на НАТО, и техните съдружници след съветската инвазия в Украйна. Конфликтът принуди Украйна да се пази както от ракетни офанзиви, по този начин и от непрекъснатите старания на съветските хакери, които имат намерение да изключат осветлението и да затруднят живота на обсадените си съседи.

„ Добавено е равнище на сериозност; към този момент не е толкоз измислено. Стана напълно явно, че тези неща се случват в реалност “, съобщи полковник Бернд Хансен, началник на клона за киберпространството в Съюзното командване на НАТО по трансформацията, за въздействието на спора в Украйна.

Кибернетичните сили на НАТО наблюдават от близко войната в Украйна, както с цел да намерят способи да оказват помощ на Украйна, по този начин и с цел да схванат по какъв начин да затруднят Русия и други съперници да хакват инфраструктурата в държавите-членки на НАТО и техните съдружници.

Конфликтът придаде спомагателна новост на годишните учения на НАТО „ Cyber Coalition “ („ Киберкоалиция “, бел.ред.), в които над 40 страни членки, съдружници и други организации работят дружно, с цел да реагират и да се възстановят от симулирани хакерски атаки против сериозни инфраструктури като електропреносни мрежи и кораби. Учението обхвана целия свят, като близо 1000 експерти по киберпространство участваха отдалечено от родните си страни.

Светът в никакъв случай не е преживявал тотална кибервойна, в която хакерските атаки се употребяват със същия унищожителен резултат като физическите удари – като да вземем за пример прекъсване на сериозни услуги като електроснабдяване и водоснабдяване и попречване на възобновяване им. Ситуацията в Украйна обаче е на ръба на пропастта.

А НАТО съзнателно не дава изясненост за това какво равнище на хакерска атака би било належащо, с цел да могат членовете да отговорят със мощ или със лични опустошителни хакерски атаки.

Тази година в Талин дойдоха чиновници по киберсигурност и механически специалисти от Европа, Съединени американски щати и далечна Япония, с цел да реагират на хакерски атаки против измисления остров Айсберген, ситуиран някъде сред Исландия и Норвегия. На 28 ноември хакери започнаха цифрова офанзива против измисления остров в опит да откраднат разследващи данни и интелектуална благосъстоятелност, да нарушат работата на държавните служби и да срутен електропреносната мрежа.

Съединени американски щати ръководеха въздушното командване и надзор в учението, до момента в който Румъния ръководеше създаването на сюжета, Обединеното кралство пое контрола на земята, а Полша отговаряше за силите за специфични интервенции.

Резултатите бяха строго защитавана загадка от чиновниците на НАТО заради съображения за сигурност и разузнаване, само че полковникът от военноморските сили на Съединени американски щати Чарлз Елиът, началник на учението, съобщи пред кореспонденти, че никой не се е провалил на учението. Той отхвърли да даде повече детайлности за това какви недостатъци са били открити.

Почти 150 чиновници бяха на място за събитието, което е два пъти повече от тези, които пътуваха предходната година. Киберкомандването на Съединени американски щати и Европейското командване на Съединени американски щати имаха към 50 души, които участваха персонално или отдалечено.

Елиът съобщи, че „ сигурно е допустимо “ спорът в Украйна да има нещо общо с растежа на визитата, само че отхвърли да го изясни непосредствено с него. Въпреки че Украйна е взела участие в предходни години, тази година тя не взе участие, защото чиновниците там са прекомерно заети да пазят мрежите си от съветските офанзиви, в това число против огромни електрически подстанции.

Войната в Украйна придаде нова новост на въпросите за това по какъв начин НАТО ще реагира на хакерска атака против страна членка, която е задоволително огромна, с цел да се задейства член 5, който дефинира офанзивата против която и да е страна членка като офанзива против всички. Правителството на Албания обмисляше да изиска потреблението му по-рано тази година след широкомащабна офанзива против мрежите на страната от страна на Иран.

Въпросите се усложняват в допълнение от това какъв брой уязвими са сериозните мрежи в страните от НАТО към хакерски атаки. Те могат да варират от комплицирани интервенции за внедряване на злотворен програмен продукт в софтуерни актуализации до по-обикновени офанзиви за откуп – при които хакерите подмамват потребителя да кликне върху връзка и по-късно изключват мрежата, с цел да изискат заплащане. В знак на това, че хакерските атаки от ден на ден се преплитат с обичайните военни дейности, Русия координира ракетните удари в Украйна с хакерски атаки, с цел да ускори страданията на цивилното население на място.

Трудността да се опазим от хакери прави още по-важно да се упражняваме по какъв начин да реагираме, откакто те са проникнали в мрежите, споделят чиновници.

„ Кибернетиката като цяло към момента е област, която по моя преценка облагодетелства повече нападателя, в сравнение с бранителя, и се надявам, че ще успеем да променим динамичността, само че към момента не сме стигнали до такава степен “, съобщи Дейвид Кътлър, помощник-генерален секретар на НАТО по въпросите на разузнаването и сигурността, пред кореспонденти на брифинг по време на учението.

Длъжностни лица обявиха, че са присъединили сюжети и поучения от хакерските атаки против украинската инфраструктура през тази година, в това число против електропреносната мрежа.

„ Това я направи доста по-жива, тя е действителност “, сподели майор Тобиас Малм от щаба на шведските въоръжени сили за войната в Украйна. „ Това е действителният свят, вие седите в средата му и е ежедневна битка за справяне с тези проблеми “.

Учението се организира в киберпространството на НАТО – постройка, проектирана и открита през 2021 година, с цел да служи като център за образование на специалистите по киберсигурност на НАТО по какъв начин да координират и реагират на офанзиви като тези, с които се сблъскват на място в Украйна. Сградата дава на киберспециалистите несъмнено място със независими компютърни мрежи, които могат да симулират кибернетични ориси. Сградата разполага както с некласифицирани, по този начин и с класифицирани пространства, и рядко отваря порти за пресата в устрема си да резервира сигурността на интервенциите. На участниците беше неразрешено да внасят каквито и да било персонални устройства в зоната за симулация.

„ Те непрекъснато построяват и унищожават тези мрежи, тъй че всъщност цялата постройка е празен лист – можете да я преконфигурирате както пожелаете “, сподели Елиът.

Част от учението включваше изпробване на нови технологии, в това число адаптиране на потреблението на технологии за изкуствен интелект, с цел да се помогне в битката с киберзаплахите.

„ НАТО се ангажира да поддържа софтуерното си преимущество “, съобщи пред кореспонденти по време на виртуален брифинг в петък Дейвид ван Уил, помощник-генерален секретар на НАТО по въпросите на нововъзникващите провокации пред сигурността.

Засиленият напън върху киберспециалистите в страните от НАТО и съюзническите страни направи опцията за съгласуване и тестване на информационните протоколи още по-важна. Финландия, наред с Швеция, сега е в развой на разглеждане на молба за участие в НАТО, само че от дълго време е мощен киберпартньор на НАТО и двете страни бяха включени в учението.

Майор Маркус Рийховен, член на финландските отбранителни сили, съобщи, че учението е от значително значение за развиването на „ мрежа на доверие “, която елементарно може да бъде употребена по време на действителна хакерска атака.

За да изградят доверие, участниците се смесваха по време на честите кафе-паузи и обядите с храна в много непринудена конюнктура отвън залите, в които продължаваше учението. Те бяха държани в течение посредством известия от управлението за графика, съпроводени от песни, в това число, в края на учението, „ Waterloo “ на ABBA, която звучеше по високоговорителите.

Над другарството обаче витаеше съзнанието, че тази пробна подготовка може доста бързо да се трансформира в действителен сюжет. Да не приказваме за въпроса дали военната защита в миналото ще бъде задоволителна, с цел да отблъсне огромна хакерска атака.

Бернд от НАТО съобщи, че е належащо да се излезе отвън рамките на държавното управление и армията, с цел да се противодейства на хакерските атаки – отпратка към ролята на частния бранш, която може да се наложи да играе при възобновяване на системите.

„ Това, което това обучение сподели – сподели той, – е, че разширението на киберсемейството, което се оправя с хакерските атаки отвън военната рамка – това е нещо, което би трябвало да обучим по какъв начин да си сътрудничим “.

Текстът е оповестен в „ Политико “, негов създател е Маги Милър. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР