Credit Suisse очаква официално загуби от около 4.7 млрд. долара

...
Коментари Харесай

Credit Suisse губи 4.7 млрд. долара от Archegos

Credit Suisse чака публично загуби от към 4.7 милиарда $ свързани с хедж фонда Archegos, който през предходната седмица беше заставен да продава акции на няколко компании поради така наречен маржин прът. Швейцарската банка беше неин частен брокер, а цялата история донесе и разтърсвания в мениджмънта й. По данни на Bloomberg поради Archegos банката е продала акции за 2.3 милиарда $ на акции свързани с хедж фонда - ViacomCBS, Vipshop Holdings и Farfetch.

Credit Suisse разгласи промени във висшия си мениджмънт поради понесените загуби. Компанията ще спре бонусите за чиновниците си, ще замрази повдигането на дивидентите и ще прекрати противоположното изкупуване на акциите си. Заради банкрута на Archegos ще пострадата и крайните финансови резулати на банката за първото тримесечие - предстоящата загуба е към 900 млн. франката (960 млн. долара), показва Financial Times.
Проблеми от началото на месеца
Credit Suisse понесе загуби при започване на март, когато и Greensill Capital, компания за финансови услуги, подаде документи за неплатежоспособност. Greensill Capital, която оперираше в Австралия и Англия, управляваше фондове на Credit Suisse, само че компанията разгласи на 8 март, че изпада в неплатежоспособност откакто няколко месеца по-рано немският регулатор BaFin стартира разледване по въпроса, а Bloomberg заяви, че компанията към този момент е в механически банкрут, откакто не може да изплаща лихвите по заемите си. Според Credit Suisse загубите на банката и нейни клиенти свързани с фондовете на Greensill Capital може да доближат над 3 милиарда $
Втори удар
Няколко седмици по-късно Credit Suisse още веднъж понесе загуба. Този път от Съединени американски щати, където американският хедж фонд Archegos банкрутира откакто не съумя да покрия нужния маржин върху позициите си в няколко медийни компании. Archegos, която разполага с към 4 милиарда $ капитал, търгува с 5 пъти повече, с помощта на леверидж възложен от Credit Suisse, Nomura, JP Morgan и други капиталови банки, само че когато срутва в цените на акциите на медийните компании се случва (на 23-ти март), американските банки бързо лимитират загубите си, до момента в който японската Nomura и швейцарската Credit Suisse се задействат по-късно. Загубите за банките дали капитал на Archegos се обрисува да са към 20 милиарда като единствено за Credit Suisse е 4.7 милиарда съгласно данни на швейцарската банка.
Твърде късна реакция
Огромните загуби доведоха и до промени в ръководството защото някои банки са реагирали по-бавно от други, което е довело до повишаването на загубите в големи пропорции. Първите жертви в Credit Suisse са Браян Чин, основен изпълнителен шеф на капиталовото отделение на банката и Лара Уорнър, основен риск управител. " Управлението на банката ще пострада, само че главната щета е за акционерите, които би трябвало да одобряват по-нисък дял и прекъсване на противоположното изкупуване на акции ", разяснява Майкъл Кунц, анализатор в Zuercher Kantonalbank. " С оглед на уязвимостта на банката към риска.... не ни се коства уместно да предлагаме вложения в скъпите бумаги на CS Group. " добави той пред Reuters.
Съмнения за машинация
Междувременно японската Nomura и Credit Suisse ще са обект на следствие по отношение на загубите позволени от Archegos защото няколко вложители се съмняват в практиката на банките. Разследването се отнася до това дали двете банки или някои от техните чиновници и шефове са взели участие в измами с скъпи бумаги или други противозаконни бизнес практики свързани с американския хедж фонд. Неговия основател Бил Хуанг- се споразумя (срещу възнаграждение от над 40 млн. долара) със SEC през 2013 година по обвинявания за търговия с вътрешнa информация. " Nomura има още доста да учи от другите компании по какъв начин да управлява и лимитира загубите ", показа Хидейасу Бан, анализатор в Jefferies в Токио. " Трудно е да се отхвърли, че висшето управление носи отговорност за случилото се. " добави анализатора по тематиката пред Fortune.
Представянето на акциите на Nomura и Credit Suisse през месец март е надалеч от позитивно. Автор: Капитал Източник: TradingEconomics

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР