Credit Suisse Group AG беше изправена пред неизбежен фалит, ако

...
Credit Suisse Group AG беше изправена пред неизбежен фалит, ако
Коментари Харесай

Топ банкер: Credit Suise щеше да фалира, ако не беше придобита от UBS

Credit Suisse Group AG беше изправена пред неминуем банкрут, в случай че не беше продадена на UBS Group AG при изключителната избавителна интервенция предишния месец, уточни Швейцарската централна банка.

Без поглъщането, осъществено с посредничеството на държавното управление, беше „ доста, доста евентуално да се случи финансова рецесия в Швейцария и в международен мащаб “, съобщи вицепрезидентът на ШЦБ – Мартин Шлегел пред телевизионния оператор SRF, представено от Блумбърг. Credit Suisse „ тогава щеше да банкрутира “, добави той.

Коментарите акцентират трагичната обстановка за швейцарския заемодател, преди да се съгласи на договорката за 3 милиарда франка (около 3,3 милиарда долара) през месец март, когато

международните пазари към този момент бяха сложени напрегнат заради банкрута на Silicon Valley Bank в Съединени американски щати.

Тези мнения идват в миг, когато вложителите се събират на хокейния стадион в Цюрих във вторник за годишното общо заседание на Credit Suisse. Акционерите и пълномощниците са показали, че могат да гласоподават срещу преизбирането на няколко членове на борда, отбелязва Блумбърг.

Самата договорка беше контрактувана без утвърждението на акционерите на Credit Suisse и UBS, което акцентира неотложността на обстановката. Министърът на финансите Карин Келер-Сутер сподели преди този момент, че

Credit Suisse не би издържала и ден без интервенцията по нейното избавяне.

С контрактуваното обединение, несъмнено като „ най-хубавото измежду неприятните решения “, опасенията за финансовата непоклатимост няма да попречат на ШЦБ да увеличи главните лихвени проценти, уточни още Шлегел.

Швейцарската централна банка стартира да стяга паричната си политика (да подвига лихвите) от предишния юни насам, като през март вдигана лихвите ставки с още 50 базисни пункта, без да се тормози от рецесията в Credit Suisse. Целта на тази затягаща парична политика е да се резервира растеж на цените сред 0 и 2%.

„ Нашият мандат е ценовата непоклатимост. Ще създадем всичко, с цел да върнем инфлацията към нашата цел.

И не виждаме признаци, че финансовата непоклатимост в Швейцария е застрашена по някакъв метод.

Ако е належащо, ще повишим лихвените проценти още веднъж “, акцентира Шлегел.

По-голямото от предстоящото закъснение на инфлацията през март обаче дава на ШЦБ опция „ да си поеме въздух “, считат икономисти, макар че болшинството от тях към момента чакат в допълнение нарастване от 25 базисни пункта на идната планувана среща през юни, само че евентуално без това да бъде последвано от спомагателни стъпки. Потребителските цени в Швейцария са нарастнали през март с 2,9%на годишна база, което е най-бавният ритъм в Европа.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР