COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е

...
COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е
Коментари Харесай

Витанов за COVID: През ноември ще дойде и сметката от небесния кръчмар

COVID вълната си отива, а по Черноморието обстановката към този момент е добра. Така математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов проучва във фейсбук обстановката с COVID-19 в България.

“Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е моментът за отмора на море, за който има такива проекти ”, написа математикът.

„ Август е спокоен, както ви беше планувано. Болниците няма да са цялостни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна отмора и през септември ”.

Според него положителните трендове ще се запазят до изборите и малко по-късно. „ За процеса на засилено неспазване на ограничения в края на август към този момент ви писах. Социалната система е в хомеостазис, ще издържи това до началото на октомври, когато са изборите. След това ще има още седмица релативно успокоение и бавно ще почне да идва сметката. Миналата година, в случай че помните, по този начин си докарахме второстепенен пик. Тази година няма да е по този начин, само че пък си гласим забавна дълбока есен. Но каквото, такова. Засега всичко е ОК ”, твърди той.

Витанов споделя и прогнозата си за септември. Сценарий “Празни лечебни заведения ” ще е постоянен и през септември. Навреме наложените ограничения прегазиха вълницата и вкараха системата в хомеостазис с намаляваща заболеваемост. Мерките се махат, само че хомеостазисът ще издържи задоволително дълго, с цел да е постоянен сюжет “Празни лечебни заведения ” през септември и да няма особени проблеми до изборите и към 2 седмици по-късно.

И проучва: “При тая вълна заболелите във Франция бяха стигнали 200 000 ден. Тук – слаба имунизация, само че все пак дребна вълница, перната и прегазена от немногобройни, само че тъкмо наложени като време и размер ограничения. Ама то било щото Ганьо бил интелигентен, не се ваксинирал и ограничения не спазвал. Тъй, така Ганьо, всички са глупави, единствено Ганьо е интелигентен. Сега Ганьо работи мъдро и красиво по есенно-зимната вълна, като си мисли какъв е остроумен и по какъв начин ще прецака небесния кръчмар да пие без да заплаща. Ганьо, Ганьо-о-о-о, тоя кръчмар вижда всичко и не мож го прецака. Ама, пробвай се ”.

“Я не се съмнявайте – какво е за Ганьо от Балкана, интелигентен и хубав, знае всичко, може да окепази всеки хомеостазис. Към края на септември хомеостазисът се чака към този момент да е окепазен, след средата на октомври това да си проличи много, а през ноември се чака да пристигна и сметката от небесния кръчмар ”, написа още математикът в разбора си.

Витанов разгласява и прогноза за смъртността на пациенти с Коронавирус. “Сведена е до едноцифрено число дневно. Смъртността до края на сюжет „ Празни лечебни заведения ” ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число умряли. В момента се пречупва този финален тренд, обвързван с вълницата ”.

Математикът обаче поучава: „ Пазете се! Ако и да протича леко, въпреки всичко има и къси клечки. Най-добре да не стигате до изтегляне на съчка. Така обезпечено няма да изтеглите късата съчка. Възможно е да има още някой и различен ден с двуцифрено число умряли, само че нещастия не се чакат ”.

На финала проф. Витанов разгласява резюме на разбора си: „ 152 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е спокойна. Здравната система се оправя с проблемите, сюжет „ Празни лечебни заведения “ е постоянен. Дифузното разпространяване е угасено. Клъстерното разпространяване бавно отслабва, само че не отслабва задоволително бързо. Индексите падат. Това е добре, доста добре. В удобния сюжет сме. Прогнозата я знаете – септември ще е спокоен. Болниците няма да се изпълнят ”. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР