COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е

...
COVID вълната си отива, а по Черноморието ситуацията вече е
Коментари Харесай

Витанов за COVID: Сега Ганьо работи умно по есенно-зимната вълна, като си мисли как ще прецака небесния кръчмар


Коронавирус вълната си отива, а по Черноморието обстановката към този момент е добра. Така математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов проучва във фейсбук обстановката с от COVID-19 в България.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32084
“Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е моментът за отмора на море, за който има такива проекти ”, написа математикът.

„ Август е спокоен, както ви беше планувано. Болниците няма да са цялостни. Областите по морето всички са в зелената зона. Приятна отмора и през септември ”.

Ето какво написа той във обществената мрежа:

Първо положителните вести. Вълната си отива. Стойностите на показателите падат.

Цялото Черноморие е добре. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Добрич дори е толкоз добре, че излезе от Етап 1 на проекта на Министерство на здравеопазването и да отиде на Етап 0, т.е. – в синята зона. Сега е момента за отмора на море за който има такива проекти.

За процеса на засилено неспазване на ограничения в края на август към този момент ви писах. Социалната система е в хомеостазис, ще издържи това до началото на октомври, когато са изборите. След това ще има още седмица релативно успокоение и бавно ще почне да идва сметката. Миналата година, в случай че помните, по този начин си докарахме второстепенен пик. Тази година няма да е по този начин, само че пък си гласим забавна дълбока есен. Но каквото, такова. Засега всичко е ОК.

Що се отнася до настоящото положение – вървим надолу. Това е настоящият хомеостазис.

Мерките си свършиха работата – смазаха вълницата. Мерките могат да си отидат. При тая вълна заболелите във Франция бяха стигнали 200 000 ден. Тук – слаба имунизация, само че все пак дребна вълница, перната и прегазена от немногобройни, само че тъкмо наложени като време и размер ограничения. Ама то било щото Ганьо бил интелигентен, не се ваксинирал и ограничения не спазвал. Тъй, така Ганьо, всички са глупави, единствено Ганьо е интелигентен. Сега Ганьо работи мъдро и красиво по есенно-зимната вълна, като си мисли какъв е остроумен и по какъв начин ще прецака небесния кръчмар да пие без да заплаща. Ганьо, Ганьо-о-о-о, тоя кръчмар вижда всичко и не мож го прецака. Ама, пробвай се.

Намираме се в сюжет Празни лечебни заведения, ден 48. Очакван период на непоклатимост на сюжета – най-малко 75 дни. До изборите и по-късно.

14-дневната заболеваемост през днешния ден е 182.78 на 100 000. Спада, както се и очакваше. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, така, че няма да има налагане на по-съществени ограничения. Даже ограниченията падат преди да сме стигнали 150 на 100 000. Някои хора, разбиращи какво е това хомеостазис при комплицираните системи, са решили, че няма да се наруши хомеостазисът задоволително дълго време, в случай че се махнат ограниченията. Ето, ограниченията се махнаха, хомеостазисът си е налице. Ама ще се наруши ли в края на краищата хоместостазисът. Я не се съмнявайте – какво е за Ганьо от Балкана, интелигентен и хубав, знае всичко, може да окепази всеки хомеостазис. Към края на септември хомеостазисът се чака към този момент да е окепазен, след средата на октомври това да си проличи много, а през ноември се чака да пристигна и сметката от небесния кръчмар.

Основният сюжет го знаете – Празни лечебни заведения (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си се сдуха. Точно съгласно прогнозите

Проверка на обстановката с пандемията през днешния ден

1. Вълницата грохна. Мерките дадоха резултат. Нито народът беше затворен, нито бизнесът спря, нито сезонът по морето пострада. Сезона по морето е мощен, само че вие, които четете тези сводки, по никакъв начин не сте сюрпризирани – това беше и прогнозата.

2. Общата конюнктура - Модифицирания Омикрон не съумява да възпламени дифузното разпространяване И по този начин към този момент 152 дни след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Да забележим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - през днешния ден е 0.91. Под 1.00 е. Обхватът на болестта се свива.

Знаете – оттук насетне ще има разширявания и свивания. Този показател е индикатор за успеваемостта на наш Ганя при подготовката на есенно-зимната вълна. Колко дейно работи – вижда се по цената на базовото репродуктивно число. Число над 1 – ефикасен Ганьо. Число под 1 – неефикасен Ганьо.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР