COVID скандал избухна в културния сектор във Варна. Ден след

...
COVID скандал избухна в културния сектор във Варна. Ден след
Коментари Харесай

Въпреки отпадането на забраната: Драматичният театър отложи представлението си

COVID скандал избухна в културния бранш във Варна. Ден откакто затвори за две седмици театри, галерии, музеи и кина, локалният щаб анулира възбраната на фона на вълна от неодобрение.

Драматичният спектакъл „ Стоян Бъчваров “ трябваше да означи с огромен театър 100-годишния си празник.
Снимка: btvnovinite.bg
Преди по-малко от 24 часа регионалният щаб забрани проявата, а мнозина съзряха опит да бъде осуетена аудиенция на президента Румен Радев, който се очакваше да участва.

Този петък последва поврат и възбраната за културните мероприятия беше анулирана. Честванията за юбилея обаче бяха отсрочени за друга дата, макар отпадането на възбраната.

От началото на годината актьорите от трагичния спектакъл „ Стоян Бъчваров " приготвят юбилейната режисура „ 100! ", с която довечера да бъде отпразнуван един век от основаването на театъра. Ден преди постановката идва възбраната.

„ Театърът ще пребъде. Ще пребъде през вековете. Но в този ден, в който би трябвало да съм усмихната, съм изпълнена с яд. Изключителен яд ", споделя актрисата Веселина Михалкова.

„ Призовавам всичките си сътрудници деликатно да следят какво се случва, да си задават въпроси и да подлагат всичко под подозрение ", съобщи актрисата Полина Недкова.
Снимка: btvnovinite.bg
Единствената друга по-рестриктивна мярка във Варна досега е прекосяването на учениците от 6-ти до 12-ти клас в онлайн образование. Моловете и заведенията остават отворени.

„ В пространството витае, че тази заповед е спусната по причина на това, че президентът Румен Радев щял да пристигна да означи с нас 100-годишния празник на театъра ", отбелязва артистът Стоян Радев.
Снимка: btvnovinite.bg
Вълната от неодобрение докара до светкавична анулация на възбраната, а регионалният шеф Стоян Пасев съобщи, че „ каквото и да прави, все е неверно “.

Честванията през днешния ден въпреки всичко се отсрочват. От театъра обявиха, че от една страна преструктурирането е осъществено още през вчерашния ден, а от друга - двама от актьорите са заболели. А от президентството оповестиха, че президентът е изпратил приветствен адрес до управлението и екипа на театъра. В него акцентира, че задачата на създателите е най-трудна, само че и най-благородна в столетия, когато хората търсят опора и ентусиазъм в изкуството, с цел да преживеят тегобите на действителността.

В понеделник от театъра ще оповестят нови дати, на които ще се проведат отпадналите юбилейни прояви.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР