Covid пандемията помогна на хората в Русия да спестят 2,7

...
Covid пандемията помогна на хората в Русия да спестят 2,7
Коментари Харесай

Руснаците спестиха 2,7 трилиона рубли в пандемията, но поскъпването може да изяде тези пари

Covid пандемията оказа помощ на хората в Русия да спестят 2,7 трилиона рубли, написа " Независимая газета ". В същото време обаче повишаването на живота най-вероятно ще " изяде " непохарчените пари. Коронакризата се отрази парадоксално на хорските кесии в страната - разноските на популацията понижиха доста повече, в сравнение с приходите. Според държавната статистика жителите на страната държат над 2,7 трилиона рубли " непотребни " пари, само че изгода от тях към този момент няма - повишена е бедността, също и общият дълг на популацията към банките, установи вестникът.

Много руснаци започнаха да икономисват за черни дни

Спестяването, несъмнено, е една от най-популярните тактики във времена като днешните. В относително бедните райони на Руската федерация обаче потреблението на артикули и услуги беше едва и преди рецесията - съвсем невероятно бе хората да понижат разноските си още повече.

" Кризата значително усили разрива в приходите сред обособените групи население. Тя провокира спад или заледяване на номиналните приходи на множеството хора в Русия. Спестяванията на доста хора даже понижиха - жителите бяха принудени да ги харчат поради по-ниските заплати ", споделя икономистът Владимир Тихомиров.

Част от непохарчените пари ще бъдат изгубени поради инфлацията

Най-малко половината поданици на Русия харчат 60 до 65 на 100 от приходите си за храна. Реалните им приходи, прочее, понижават към този момент от няколко години. Така на напред във времето излиза точно продоволствената инфлация, а тя е много по-висока от елементарната, четем в разбор от " Росийская газета ".

Московският официоз назовава обстановката " съвършена стихия "

За " бурята " способстват девалвацията на рублата, несъразмерният експорт на храни от Русия, структурните проблеми на пазара и " сговорите " сред едрите производители. Възпирането на цените от властта дава и противоположен резултат. Щом страната замрази цените на месото, скачат цените на саламите, и то непропорционално, с цел да се компенсират пропуснатите изгоди, дава образец изданието.

По публични данни цените на колите съветско произвеждане са нарастнали за година с 9,8 на 100, а вносните - с 15%. Захарта е поскъпнала с над 63 на 100, яйцата с над 28%, а олиото с над 26%.

Масовата беднотия в Русия е доста рисков проблем, който властта не може да пренебрегне, без да сътвори опасност от дълбока обществена рецесия

Русия съвсем осем пъти изпреварва Европейски Съюз по движение на повишаване на храните, цитира организация РЕГНУМ известие на Телеграм канала " Банкста ". Към 1 март продоволствената инфлация в Руската федерация доближава 8,2 % на годишна база, а в страните от Европейски Съюз - 1,1%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР