COVID пандемията е оказала дълбоко въздействие върху хората и е

...
COVID пандемията е оказала дълбоко въздействие върху хората и е
Коментари Харесай

Учени: За 2 години пандемия личностите са се променили както обикновено се случва за 10

COVID пандемията е оказала надълбоко влияние върху хората и е довела до смяна в личността им. Това сочат резултатите от американско изследване, оповестено в базата данни „ Public Library of Science “ (PloS).

Изследователите са от Медицинския лицей към Университета на Флорида. Те са анализирали данни от въпросници, попълнени от 7109 души по друго време на пандемията. Участниците са били възраст от 18 до 109 години и им е било препоръчано да попълнят личностен тест, оценяващ пет съществени черти на характера - екстровертност (extroversion), невротичност (neuroticism), устременост към другите (agreeableness), отвореност към опита (openness) и разсъдливост (conscientiousness).

По време на първата фаза на пандемията, от март до декември 2020 година, положението на личността на участниците остава релативно устойчиво, като единствено леко понижава невротичността, сочат систематизирани данни от изследването. Изследователите изясняват този резултат с обстоятелството, че хората са се фокусирали върху външни събития и са престанали да се самообвиняват за неуспехите.

През втората фаза на пандемията (2021-2022 г.) този резултат изчезва, само че по едно и също време с това се следи спад в екстровертността, насочеността към другите, отвореността към опита и съзнателността.

Учените са безапелационни, че през двете години на пандемията личностите са се трансформирали по този начин, както нормално се случва за 10 години. Най-значителни отклонения се следят при младежите, до момента в който възрастните хора като цяло остават постоянни.

„ Младите хора стават по-раздразнителни и склонни към стрес, по-несговорчиви и недоверчиви, по-малко сдържани и виновни “, установяват създателите.

Изследователите допускат, че личността на младежите е по-податлива на промени. Пандемията е нарушила естествения ход на живота им във значим интервал на образуване (започване на учебно заведение или кариера, насърчаване на другарства и любовни отношения), тъй че те са реагирали по-силно на нея, в сравнение с хората от по-старото потомство.

Това обаче е единствено научен извод – към момента не е открита точната причина за връзката сред пандемията и смяната на личността.

Изследователите имат желание да продължат наблюденията си, в това число и да потърсят отговор на въпроса дали измененията са краткотрайни или непрекъснати.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР