Covid може да се предаде вътреутробно от болна майка на

...
Covid може да се предаде вътреутробно от болна майка на
Коментари Харесай

Първи случаи на бебета с увреждане на мозъка поради ковид

Covid може да се съобщи вътреутробно от болна майка на бебе и следствията от това могат да бъдат най-тъжните. Това умозаключение е направено от създателите на проучване, които следят два такива случая в Jackson Memorial Hospital, основната образователна болница на университета в Маями (САЩ).

И двете бебета са с негативен тест за ковид при раждането, само че в кръвта им е открит доста висок титър на антитела против SARS-CoV-2. Това значи едно от двете неща: или майчини антитела, или вирус е проникнал през плацентата. В последния случай децата са били вътреутробно заболели. Последиците от контакта с вируса бяха най-тежки за бебетата. Те са родени със забавяне в развиването, имали са спазми, а размерът на главата не е достигнал нормата. Едното бебе е умряло на 13-месечна възраст.

„ Бях изумен от необяснимата загуба на доста количество бяло вещество на мозъка и съществуването на признаци на хипоксия (липса на кислород) в мозъчната кора “, сподели професор, невропатолог Али Саад. - Предполагахме, че вирусът по някакъв метод е съумял да преодолее плацентарната преграда и да повреди централната нервна система. Това затруднение не е документирано преди този момент.

Новината сигурно е тревожна за доста дами, прекарали Covid по време на бременност.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР