COVID кризата удари България в период на силен икономически растеж

...
COVID кризата удари България в период на силен икономически растеж
Коментари Харесай

Шефът на ОИСР: БВП на България ще се увеличи с 3,3% през 2021 г

Коронавирус рецесията удари България в интервал на мощен стопански напредък и възходящи приходи. Преодоляването й и излизането в по-силна форма ще изисква непрекъсната поддръжка за хората и бизнеса, а също и вложения и промени за повишение на продуктивността и повишение на виталния стандарт на всички българи, съобщи генералният секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Анхел Гурия във видео известие по време на представянето на икономическият обзор на България.

По думите му преди пандемията поредицата от структурни промени, сполучливата интеграция на български индустриални компании в световни индустриални вериги и постоянни макроикономически политики са довели до петгодишен ритъм на напредък над 3%, бързо повишаване на заплатите и спад на безработицата до исторически минимуми. Прогнози сочат, че свиването на Брутният вътрешен продукт през 2020 година е било в размер на 4,1%, брутният вътрешен артикул ще се усили още през тази година - с 3,3% през 2021 година, и ще доближи до 3,7% през 2022 г.

Докладът демонстрира, че се чака България да получи финансова поддръжка от еврофондове в размер на 24,1 милиарда евро или 39% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година в интервала 2021-2027 година Това демонстрира икономическият обзор на България, направен от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Според многогодишната финансова рамка е планувано България вземе 16,6 милиарда евро като най-голямата част от тях ще бъде отделена за кохезионната и общата селскостопанска политика. По новият инструмент за възобновяване NextGenerationEU пък на страната ни ще бъдат предоставени спомагателни 7,5 милиарда евро безплатни грантове и евентуално кредитиране в размер на 4,5 милиарда евро. По този метод Европейският проект за въстановяване и резистентност обезпечава 10 на 100 от брутния вътрешен артикул на страната преди пандемията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР