COVID добавките на пенсионерите да не се вземат при наложени

...
COVID добавките на пенсионерите да не се вземат при наложени
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява COVID добавките на пенсионерите да не се удържат при запори |

Коронавирус добавките на пенсионерите да не се вземат при наложени запори - това предложение до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и депутатите от обществената комисия и тази по бюджет и финанси насочи омбудсманът Диана Ковачева.

В претекстовете си тя показва, че Коронавирус добавките към пенсиите от 60 лева имат обществен темперамент и като антикризисна мярка съставляват помощ за пенсионерите от страната в изключителната пандемична обстановка. Ковачева акцентира, че възрастните хора, които страната подкрепя в обстановката на пандемия, я алармират, че още преди да стигне до тях добавката, към този момент им се удържа за наложени запори поради непогасен заем или усложнения в заплащането на битови сметки.

Така вместо да бъдат подкрепени в разгара на Коронавирус рецесията, сумите им отиват за погасяването на задължения.

Омбудсманът упорства да се добави нов параграф в Законопроекта за удължение до 31 март 2022 година на действието на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 година, Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година и Закона за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса за 2021 година

" §…Обезпечителни ограничения не се постановат и дейности по наложително осъществяване не се правят върху парични средства, изплатени на пенсионери като обезщетения въз основа на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и акт на Министерския съвет по отношение на превъзмогване на настъпилите последствия от COVID-19. Не подлежат на осъществяване запорни известия върху вземанията на пенсионерите по изречение първо, в това число постъпили по банковите им или други платежни сметки ", предлага Ковачева.

Омбудсманът акцентира, че по този начин една от най-уязвимите елементи от обществото се оказва неподкрепена в рецесията, в това число за покриване на най-неотложните потребности като храна.

" Законодателно е планувано, с оглед нуждата от средства за покриване на належащи потребности на длъжника, някои негови вземания да са напълно несеквестируеми, а други, като приходите от труд и пенсия, да са отчасти секвестируеми. Извън законово избраните като несеквестируеми средства на длъжника, другите негови вземания могат да се удържат за угаждане на кредитора ", показва Диана Ковачева.

Тя добавя, че член 444, т. 8 от Гражданския процесуален кодекс сочи, че осъществяването не може да бъде ориентирано върху следните движимости на длъжника – физическо лице: плануваните в различен закон движимости и вземания като неподлежащи на наложително осъществяване. Такива разпореждания има надлежно в Кодекса за обществено обезпечаване, Закона за хората с увреждания, Закона за фамилните помощи за деца, Закон за общественото подкрепяне.

Тя припомня, че с министерското разпореждане от 30 декември 2021 година за одобрение на спомагателен трансфер по бюджета на държавното публично обезпечаване за м.г. има утвърден спомагателен трансфер в размер до 750 000 000 лева по бюджета на ДОО за погашение на спомагателна сума към пенсиите за януари, февруари, март, април, май и юни 2022 година Липсва обаче експлицитна наредба, която да дефинира тези добавки като несеквестируеми, поради което и омбудсманът внася съответния текст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР