COVID-19 увеличава значително риска от развитие на диабет тип 2.Американски

...
COVID-19 увеличава значително риска от развитие на диабет тип 2.Американски
Коментари Харесай

COVID-19 увеличава значително риска от развитие на диабет тип 2

COVID-19 усилва доста риска от развиване на диабет вид 2.

Американски лекари откриха доказателства, че заразяването с новия ковид удвоява вероятността от развиване на диабет вид 2,
което е особено в идентична степен и за първите разновидности на вируса SARS-CoV-2,
и за другите версии на разновидността Омикрон, съобщава Българска телеграфна агенция, базирайки се пресслужбата на Медицински център „ Сидърс Синай “ в Съединени американски щати.

„ Резултатите от наблюденията ни сочат, че записаният по-рано нараснал риск от развиване на диабет вид 2 след прекаран COVID-19 остава висок и във времето на разпространяване на разновидността Омикрон.

Тази наклонност провокира особена паника, тъй като в близко бъдеще на процедура всички хора ще са прекарали някакво форма на инфекцията “, сподели Алън Куан,
теоретичен помощник в медицинския център, представен от пресслужбата на „ Сидърс Синай “.
Инфекцията от новия ковид води освен до увреждане на тъканта на белите дробове, само че и до съществени нарушавания в работата на сърцето, на кръвоносните съдове, на мозъка и на други органи на човешкото тяло.
В редки случаи тя предизвика и непринудено развиване на автоимунни болести като диабет вид 1, синдром на Гилен-Баре, тиреоидит на Хашимото и други.
Още при първата вълна на пандемията медиците откриха данни, че прекараната зараза COVID-19 покачва вероятността от развиване на диабет вид 2, на хипертония, хиперлипидемия и на други рискови метаболитни болести.
Куан и екипът му са анализирали историята на болесттите на пациентите, лекувани от COVID-19 в Медицински център „ Сидърс Синай “ от 2020 година до 2022 година
През този интервал 23 700 пациенти на центъра са били с ковид и при забележителна част от тях след това се развил диабет вид 2 и обвързваните с него нарушавания в метаболизма и в кръвоносната система.

Анализът на медиците удостоверил, че коронавирусната зараза доста покачва риска от развиване на диабет вид 2.
Средно болестта поражда 2,35 пъти по-често при преболедували COVID-19 спрямо пациенти, непрекарали инфекцията.
При неимунизираните заболели диабет се развивал 70 на 100 по-често, в сравнение с при участниците в проучването, приели ваксина, преди да се разболеят от COVID-19.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР