COVID-19 уби още един лекар у нас. Началникът на отделението

...
COVID-19 уби още един лекар у нас. Началникът на отделението
Коментари Харесай

Гоце Делчев скърби за починалия от корованирус лекар

COVID-19 умъртви още един доктор у нас. Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лекуване в МБАЛ " Иван Скендеров " в Гоце Делчев - доктор Милан Първанов, умря на 59-годишна възраст през вчерашния ден. Той беше единственият непрекъснат анестезиолог в лечебното заведение в града и е дежурял непрекъснато в отделението за заболели от ковид. Съпругата му също е инфектирана.

Преди дни доктор Първанов е бил диагностициран с ковид, положението му се влошило и е бил настанен в болница в София, където в събота загуби борбата за живот. Той не е имал съществени съпътстващи болести и до последно е бил на работа в претрупаното поделение. Преди години са му сложени няколко стента, само че бързо се възстановил и не е имал следващи здравословни проблеми. Заради затрудненията от ковид евентуално е получил и инфаркт. Това обаче не е причина за гибелта му, тъй като в случай че не се беше заразил, нямаше и да се стигне до инфаркта, споделят лекари.

" След като излезе позитивният му тест, той си беше у дома под карантина. Миналата неделя обаче почнал да подвига висока температура - 38,5. Свързал се е с сътрудници от Окръжна болница " Света Анна " в София и самичък е отишъл там за лекуване. Първо бе в Инфекциозно поделение, а по-късно е изместен в реанимацията и интубиран ", описа през сълзи доктор Мария Радойкова, която от 30 година работи с доктор Първанов.

Колегите му са шокирани от загубата му. Години наред те са работили с доктор Първанов, дефинират го освен като огромен експерт, само че и като доста добър и безрезервен доктор и човек.

" Не знам по какъв начин ще продължим работата си без него. Даде страховит образец за всеки един сътрудник, работи до последния миг ", разясняват негови сътрудници.

Медицинските сестри от болничното заведение също описват, че са изгубили светлината и опората в работата си. " Той бе наш преподавател. Осиротяхме и не знаем, какво ще се случва в този момент. Загубихме най-близкия си човек след родителите ", споделят сестрите.

" Той работеше непрекъснато, спасяваше непрекъснато, от първия миг беше на първа линия, не се изплаши. За страдание обаче от това си отиде ", описа още здравната сестра на АГ отделението Надежда Костова пред Българска национална телевизия.

Инфекциозното и Вътрешното поделение, както и това по Неврология в болничното заведение в Гоце Делчев от един месец са COVID-отделения. Лекарят е бил извънредно претрупан, тъй като е бил и реаниматор, и анестезиолог за цялата болница.

" Идваха сътрудници, които чу помагаха, само че той беше стожерът на тази болница ", сподели още сестрата.

От болничното заведение са подхванали ограничения, с цел да не се случат опасенията на сътрудниците. Разчитам на доктор Радойкова да поеме длъжността на доктор Първанов, с цел да може хората да са спокойни. Тя е локален кадър и считам, че ще може да го размени уместно, разяснява Петър Филибев, шеф на МБАЛ " Иван Скендеров " Гоце Делчев.

Той добави, че доктор Първанов е бил извънредно придирчив по отношение на защитните средства и в никакъв случай не е правил взаимни отстъпки.

" Голям доктор, който е избавил стотици животи. Голяма загуба за града, за хората и за целия регион ", разяснява и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Кметът бе безапелационен, че е необходим по-голям надзор за съблюдаване на ограниченията против ковид.

" Липсва сериозен надзор от институциите във връзка спазването на ограниченията за COVID-19. Хората не съблюдават това, което се изисква по разпореждането на Министерството на здравеопазването. Смятам, че би трябвало да има същински надзор и хората да станат по-отговорни, тъй като ще останем без лекари ", уточни Владимир Москов.

Съпругата на умрелия с ковид доктор Милан Първанов - доктор Вера Първанова, също е с позитивна проба за ковид. Тя е под карантина и се лекува вкъщи. Д-р Вера Първанова е шеф на неврологията в болничното заведение. Семейство лекари в Гоце Делчев, които също бяха с позитивни проби и се лекуваха в болница, към този момент са изписани в положително положение. Има обаче още инфектирани медицински сестри от болничното заведение в града.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР