Covid-19 се завърна: какво е различното сега? И кога е

...
Covid-19 се завърна: какво е различното сега? И кога е
Коментари Харесай

Епидемиолог: За пореден път към края на лятото и началото на есента се наблюдава пик на Covid-19

Covid-19 се завърна: какво е особеното в този момент? И по кое време е най-хубавото време, в което да се имунизираме против грип и ковид? Говори в ефира на " Добро утро, Европа " епидемиологът доцент Христиана Бацелова. 

" Наистина 60-65% от всички случаи са Covid-19 сега. Вижда се, че от лятото, от август месец по този начин се усилиха внезапно случаите на Covid-19, както и на тези, които имат нужда да бъдат приети в болница. Това се случи и в други страни, тъй че България не е изключение. За поредна година виждаме, че Covid-19 към края на лятото и есента води до един пик ", изясни доцент Бацелова.

" Всеки, който не желае да боледува, е добре да се имунизира. В момента в България има новата приспособена ваксина против JN.1, подвариант на Omicron, и тя обезпечава добър имунитет против циркулиращите разновидности. Особено тя се предлага за лица, които имат хронични болести във всички възрастови групи ", показа тя. 

" Двете ваксини са изцяло съвместими. Могат да се приложат в един ден, може да се приложат без някакъв нужен най-малък период, когато е допустимо. Като цяло тази година имунизациите против Covid-19 пристигнаха по-рано. Миналата година започвахме към октомври месец да ги слагаме, а тази година още от септември. Правилният миг за слагане на ваксина против грип е октомври месец ", уточни доцент Бацелова.

 

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР