COVID-19 се отрази на децата в безпрецедентен мащаб, с което

...
COVID-19 се отрази на децата в безпрецедентен мащаб, с което
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: COVID-19 е най-голямата глобална криза за децата

COVID-19 се отрази на децата в невиждан мащаб, с което се очерта като най-тежката рецесия за децата в цялата 75-годишна история на УНИЦЕФ. Това се споделя в отчет на организацията за децата към Организацията на обединените народи, излязъл през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на организацията, предава Българска телеграфна агенция.

Докладът, озаглавен " Да предотвратим едно изгубено десетилетие: Спешни дейности за обезвреждане на разрушителното влияние на COVID-19 върху деца и младежи ", показва другите способи, по които COVID-19 заплашва десетилетия на прогрес по съществени провокации пред детската възраст като беднотия, опазване на здравето, достъп до обучение, изхранване, протекция на детето и психологично здраве.

Той предизвестява, че съвсем две години след началото на пандемията, всеобщите последствия от COVID-19 не престават да се задълбочават, увеличавайки бедността, затвърждавайки неравенството и заплашвайки правата на децата в невиждани до момента мащаби.

" В цялата си история УНИЦЕФ е помагал за оформяне на една по-здравословна и безвредна среда за децата по целия свят, постигайки чудесни резултати за милиони от тях ", е декларирала изпълнителният шеф на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

" Тези достижения в този момент са изложени на риск. Пандемията от COVID-19 е най-голямата опасност за напредъка, реализиран в полза на децата, през цялата ни 75-годишна история. Докато броят на децата, които гладуват, не вървят на учебно заведение, стават жертва на тормоз, живеят в беднотия или са омъжени срещу волята си, пораства, броят на децата с достъп до опазване на здравето, ваксини, задоволително храна и съществени услуги понижава. В една година, в която бе трябвало да гледаме напред, ние се връщаме обратно ", показва още Фор.

Докладът оповестява за стряскащото число 100 милиона нови деца, които по приблизителни калкулации живеят в многоизмерна беднотия по аргументи на пандемията - 10 % нарастване по отношение на 2019 година

Това подхожда на почти 1,8 деца всяка секунда от средата на март 2020 година Докладът предизвестява и за дългия път, който би трябвало да се измине, с цел да се навакса пропуснатото - даже в най-хубавия случай, ще са нужни най-малко седем-осем години, с цел да се възстановят равнищата на детска беднотия отпреди COVID-19.

Извън пандемията, отчетът предизвестява и за други закани за децата, представляващи извънредно висока степен на заплаха за правата им. В света 426 милиона деца - съвсем всяко пето - живеят в зони на въоръжени спорове, които стават все по-интензивни и взимат от ден на ден цивилни жертви, от които непропорционално доста - деца.

Жените и девойките са най-вече изложени на риск от полово принуждение в изискванията на въоръжен спор. Осемдесет % от всички филантропични потребности са обусловени от спорове. По сходен метод, близо един милиард деца - съвсем половината от децата в света - живеят в страни, изложени на " извънредно висок риск " от въздействието на промените на климата, показват още от УНИЦЕФ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР