COVID-19 пренатовари болниците в Централната северна част на страната и

...
COVID-19 пренатовари болниците в Централната северна част на страната и
Коментари Харесай

70% от интензивните легла в Северен Централен регион са заети


COVID-19 пренатовари лечебните заведения в Централната северна част на страната и бързо запълва потенциала им, осведоми Българска национална телевизия. 70 на 100 от интензивните кревати в този район са заети. Прогнозата е, че след 5 дни ще се влезе в най-високата - четвърта степен на разпространяване и тогава над 80 % от интензивните кревати ще са цялостни.

В Северен централен район попадат областите Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово. Към този миг в лечебните заведения в Русе има 160 свободни кревати, 10 от тях са интензивни, само че одобряват пациенти от Разград и Силистра, което в допълнение натоварва системата в региона.

Въпреки това нито един пациент няма да бъде върнат, споделят от управлението на болница " Канев ". В момента там се лекуват 96 пациенти с Ковид, а 16 са на интензивно лекуване.

В регионалната болница в Габрово сега се лекуват 58 души, 6 от тях са деца, 6 са и разкритите интензивни кревати все още, две са заети.

В област Велико Търново се чака в ранния следобяд през днешния ден да заседава Областният спешен щаб за ограниченията, които ще бъдат подхванати.

В региона са разкрити 18 интензивни кревати и съвсем 90 % от тях са заети.

В регионалната болница на Велико Търново са заети 6 от разкритите интензивни кревати за лекуване на коронавирус пациенти.

" В региона имаме 18 разкрити интензивни кревати, в случай че има превеждане на заболели, след възстановяване на положението или след летален свършек на болестта, болните останат по-малко, значи ли, че минаваме в зелена зона, защото ще имаме по-малка претовареност на интензивните кревати. Когато запълнеността стане на всички тези интензивни кревати, тогава сме изтървали епидемиологичния развой ", съобщи доктор Стефан Филев - шеф МОБАЛ " Д- р Стефан Черкезов " - Велико Търново.

Според Плана на държавното управление при настъпване на четвъртия стадий от разпространяването на коронавирус при над 70 % претовареност на интензивните кревати в лечебните заведения се планува учениците от 5-и до 12-и клас да учат на ротационен принцип, заведенията и комерсиалните обекти да работят при 50% от потенциала си и с понижено работно време до 22 часа.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР