COVID-19 пандемията удари и личните данни. Близо една пета от

...
COVID-19 пандемията удари и личните данни. Близо една пета от
Коментари Харесай

Потребители се оплакват от удар върху личните данни в Ковид пандемията

COVID-19 пандемията удари и персоналните данни. Близо една пета от мненията на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) през 2021 година са за опазването на здравето. Така след инспекция в някогашната болница в старозагорското с. Радунци са били открити над 65 000 изоставени медицински досиета и над 3000 трудови досиета. Запазила се е и наклонността на повишаване на броя на обсъжданите проблеми, свързани с въздействия и ограничавания, произлизащи от изключителните условия, пред които сме изправени поради пандемията от COVID-19, оповестиха за " “ от надзорния орган.

През предходната година в комисията са постъпили 487 сигнала, претенции и запитвания по настоящи въпроси по отношение на обработването на персонални данни и изложени изказвания за нарушавания на Регламента и Закона за отбрана на персоналните данни. От тях са отработени 468, като на всички податели са изпратени отговори. Комисията е дала отговор документално на 100 запитвания за метода на практикуване на правото на тъжба. Допълнително над 800 са жалбите на физически лица, съдържащи изказвания за нарушавания при култивиране на персоналните им данни.

Най-много данни са получени против админи на персонални данни, предоставящи интернет услуги - 120. 

На второ място са сигналите за вероятно незаконосъобразно култивиране на персонални данни от органи на държавната администрация – 42, последвани от админи на персонални данни, осъществяващи видеонаблюдение – 28. Сигнали са получени за култивиране на персонални данни в региона на опазването на здравето – 27, телекомуникациите – 27, за задачите на директния маркетинг – 21, в областта на банковото дело – 16, против медии – 16. При жалбите доминиращ брой са тези с изказвания за непозволено култивиране на персонални данни чрез видеонаблюдение.

От началото на 2021 година са назначени 227 инспекции на място във връзка постъпили в КЗЛД тъжби, претенции и сигнали, от които осъществени 206.

След прегледани сигнали са издадени 64 решения на КЗЛД за налагане на корективни ограничения – 19 предизвестия, 7 публични предизвестия, 38 разпоредби. Съставени са 5 акта за определяне на административни нарушавания. Издадени са 4 наказателни постановления.

Наложените наказания след осъществените инспекции са 319 000 лв.. От издадените наказателни постановления едно е влезнало в действие и платено, 3 са обжалвани.

В резултат на формирани административни производства по постъпили тъжби комисията се е произнесла с 479 решения, в това число и по тъжби от миналата година.

КЗЛД не води статистика от кои градове в страната постъпват най-вече тъжби и сигнали. Но най-вече инспекции на място са осъществени в София – 95, Варна – 15, Пловдив – 11.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР