COVID-19 не спира да нараства. Вирусолози прогнозираха, че с настъпването

...
COVID-19 не спира да нараства. Вирусолози прогнозираха, че с настъпването
Коментари Харесай

Пулмолог с важна информация за астматиците и коронавируса

 COVID-19 не стопира да нараства. Вирусолози предвидиха, че с настъпването на лятото силата му ще отслабне, само че стана таман противоположното - ден след ден отчитаме върхове в броя на новозаразените. На фона на това ограниченията бяха разхлабени. Отвориха стадионите, фитнесите, заведенията за хранене  и нощните заведения. Маските останаха наложителни.

Пулмологът доктор София Ангелова съобщи пред Bulgaria ON AIR, че е обикновено вирусът да се предава при скупчване на хора.

" Самият вирус не е деен в околната среда, той е деен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, употребява нейната сила, с цел да се възпроизведе ", изясни тя. Данни от Европейското респираторно обръщение сочат, че броят на хронично болните от ХОП и астма, които са се заразили с COVID-19, е дребен. Причината - инхалациите, които пациентите ползват за съпътстващите си болести понижават риска от новия вариант на ковид.

" Само 2,3% астматици са болни от COVID-19 по света. Болните от ХОП - 4,3%, диабет - 6,6%. Причината е, че медикаментите, които инхалират пациентите, понижават експозицията на рецепторите, за които се закача коронавирусът ", означи доктор София Ангелова.

Тя уточни, че нормално хората с съпътстващи болести стопират лекуването си през лятото, тъй като интервалът е лек. Сега обаче поучава да не го вършат, тъй като то ги защищава и от COVID-19. Пулмологът посочи, че клетъчният имунитет играе най-важна роля в битката с COVID-19. " Имунитетът има 2 клона - th1 и th2. Трябва да поддържаме нашата имунна система с добра храна, витамин А, Е, С. Сега излизайте на слънце и взимайте витамин D. Имунната система се поддържа с положително въодушевление, не със боязън и суматоха. Страхът и суматохата потискат имунните кафези ", уточни тя. Д-р София Ангелова счита, че митингите ще задействат адреналина на хората и ще засилят имунитета им против ковид, само че прикани да бъдат рационални и деликатни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР