COVID-19 не се съобразява с нашите планове, така че докато

...
COVID-19 не се съобразява с нашите планове, така че докато
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Ефективността на ваксините ще се запази и за новия вариант Омикрон

" COVID-19 не се преценява с нашите проекти, тъй че до момента в който ние чакаме вирусът ще се възползва от това наше изчакване ", това съобщи пред bTV Radio доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел " Вирусология " в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Така тя разяснява усъвършенстваните ваксини, които се чака да бъдат подготвени в границите на 100 дни и да дават отговор на последните разновидности на вируса.

По думите ѝ в този момент е моментът да се имунизира всеки, който към момента не го е направил, както и тези, при които е минало задоволително време от завършен имунизационен цикъл или преболедуване. Според доцент Гломб няма смисъл да се прави тест за антитела преди бустерна доза. " Тя се слага сред 6-8 месеца след довеждане докрай на имунизационния курс ", изясни тя.

Мнението на вирусолога е, че успеваемостта на имунизациите ще се резервира и за новия вид " Омикрон " или, в случай че е повлияна, то ще бъде в доста ниска степен, само че това занапред следва да се удостовери. " Предполага се, че точно Омикрон е довел до десеткратното повишение на заболеваемостта в Южна Африка. Затова ние би трябвало да сме готови, в случай че се потвърди, че този вид е доста по-заразен ", сподели тя.

Доц. Гломб разяснява и засиленото говорене в Европа за наложителна имунизация на популацията. " Това е добър способ, тъй като само посредством имунизиране на огромна част от популацията по едно и също време, а не по този начин разтегнато доста във времето, може да се реализира надзор на инфекциозните заболявания. Това е потвърдено в контрола на редица епидемии. Все се надявам обаче, че ще стане посредством разбиране и религия в актуалната просвета ", добави тя.

Според нея има три съществени неща, които биха обезпечили връщането на всички възпитаници в клас в безвредна среда. " Ефективното връщане на учениците в клас изисква няколко значими стъпки за сигурност. На първо място това е сигурност в дома, т.е. родителите да бъдат имунизирани. Второто е безвредна среда в учебно заведение - имунизирани учители и непедагогически личен състав, както и поддържане за стерилизация и надзор. Едва на трето място идва тестването ", изясни тя.

Доц. Гломб предложи също по този начин и имунизиране на децата сред 5-12 години, когато има налични ваксини за това. " Горещо предлагам, тъй като това е методът, по който да осигурим сигурност, както на децата ни, по този начин и на по-възрастното население ", сподели тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР