COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от

...
COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от
Коментари Харесай

ООН: Половин милион ще умрат от СПИН, ако лечението им бъде прекъснато

COVID-19 може да аргументи спомагателни половин милион смъртни случаи от СПИН, в случай че лекуването бъде прекратено дълготрайно, съобщи Организацията на обединените нации(ООН) с предизвестие, че пандемията излага на риск години от прогрес против ХИВ, предава AFP.
В началото на седмица на виртуални интернационалните конференции за СПИН, Организация на обединените нации съобщи, че светът към този момент е надалеч от проекта си за преустановяване на опасността за публичното здраве даже преди ковид.
Въпреки че смъртността, обвързвана със СПИН, е намаляла с 60 % след пика на ХИВ епидемията през 2004 година, въпреки всичко през 2019 година към 690 000 са умряли от заболяването.
Около 1,7 милиона души са били инфектирани предходната година, а в този момент има близо 40 милиона души, които живеят с ХИВ по света.
В годишния отчет на Организация на обединените нации се споделя, че задачата до 2020 година за понижаване на смъртните случаи от СПИН до по-малко от 500 000, а новите ХИВ инфекции до под 500 000 няма да бъде осъществена.
Милиони хора починаха през последните десетилетия, макар съществуването на ефикасни лекувания, се споделя, призовавайки света да научи поучения от епидемията от СПИН в своя отговор на COVID-19.
„ Подобно на епидемията от ХИВ преди нея, пандемията COVID-19 демонстрира нескрито неустойчивостта на нашия свят - в това число трайни стопански и обществени неравенства и извънредно несъответстващи вложения в публичното опазване на здравето “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.
Ключовите групи с висок риск от ХИВ/СПИН са изложени на спомагателна заплаха, защото блокирането и разпространяването на медикаменти ги оставят " още по-уязвими от нормално ", се показва в отчета.
Изследването, оповестено в понеделник, сподели, че пандемията към този момент въздейства върху достъпа до превантивна медицина (PrEP) измежду рисковите общности.
В един медицински център в Бостън изследване на над 3500 пациенти по стратегия PrEP сподели, че пропуските при повтарящо се приемане на медикаменти са се нараснали с 278 % през първите четири месеца на 2020 година.
От година на година общият брой пациенти, получаващи PrEP, е понижен с 18 %, демонстрира изследването.
Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че резултатите будят " дълбока угриженост ".
" Не можем да оставим пандемията COVID-19 да погуби мъчно извоюваните облаги в световния отговор на това заболяване ", сподели той.
Един модел, създаден взаимно със СЗО, сподели, че в случай че ограниченията на COVID-19 нарушат стратегиите за лекуване на ХИВ за шест месеца, това може да погуби спомагателни 500 000 души.
СЗО съобщи, че е провела в допълнение интернационално изследване, което демонстрира, че 73 страни са предизвестили, че са изложени на риск от привършване на антиретровирусни медикаменти вследствие на пандемията.
Двадесет и четири страни оповестяват, че имат или сериозно невисок ресурс, или спиране на доставките на животоспасяващи медикаменти.
В допълнение, първичните данни от блокирането по света демонстрират скокове на принуждение и домашно принуждение.
Уини Бианиима, изпълнителен шеф на UNAIDS, съобщи, че дамите и девойките са изключително уязвими от полово принуждение по време на блокиране и затова има нараснал риск от заразяване с ХИВ.
" Знаем, че дамите, които са подложени на такова принуждение, са 1,5 пъти по-склонни да се снабдят с ХИВ, в сравнение с дамите, които не са претърпели принуждение ", сподели тя.
" Успешните отговори на пандемията би трябвало да се коренят в правата на индивида, да бъдат учредени на доказателства, ръководени от общността и да се финансират напълно. Трябва да научим урока един път вечно. "
Ново изследване през уикенда сподели, че блокирането заради пандемията оказва непропорционално влияние върху хората от ЛГБТ общността, като една четвърт от респондентите от изследване измежду ХИВ-позитивните оповестяват, че в този момент им липсва достъп до медикаменти заради заключването.
Вижте още:
Над 200 ХИВ-позитивни остават без основно лекарство, предизвестява НПО
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР