COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от

...
COVID-19 може да причини допълнителни половин милион смъртни случаи от
Коментари Харесай

Как покрай COVID-19 светът забрави СПИН, погубил близо 700 хиляди през 2019 г.

COVID-19 може да аргументи спомагателни половин милион смъртни случаи от СПИН , в случай че лекуването бъде прекратено дълготрайно, съобщи Организацията на обединените народи (ООН) с предизвестие, че пандемията излага на риск години от прогрес против ХИВ.

В началото на седмица на виртуални интернационалните конференции за СПИН , Организация на обединените нации съобщи, че светът към този момент е надалеч от проекта си за преустановяване на опасността за публичното здраве даже преди COVID-19.

Въпреки че смъртността, обвързвана със СПИН, е намаляла с 60% след пика на ХИВ епидемията през 2004 г ., въпреки всичко през 2019 година към 690 000 са умряли от заболяването.
Около 1,7 милиона души са били инфектирани предходната година, а в този момент има близо 40 милиона души, които живеят с ХИВ по света.

В годишния отчет на Организация на обединените нации се споделя, че задачата до 2020 година за понижаване на смъртните случаи от СПИН до по-малко от 500 000, а новите ХИВ инфекции до под 500 000 няма да бъде осъществена.
 
When one pandemic hurts another: “COVID-19 is rolling back the progress on HIV ”. UN estimates that a 6-month interruption in health services caused by Коронавирус could result in additional 500,000 deaths from AIDS & related diseases in Africa in 2020 & 2021.
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing)
Милиони хора починаха през последните десетилетия, макар съществуването на ефикасни лекувания , се споделя, призовавайки света да научи поучения от епидемията от СПИН в своя отговор на COVID-19.

„ Подобно на епидемията от ХИВ преди нея, пандемията COVID-19 демонстрира нескрито неустойчивостта на нашия свят - в това число трайни стопански и обществени неравенства и извънредно несъответстващи вложения в публичното опазване на здравето “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Ключовите групи с висок риск от ХИВ/СПИН са изложени на спомагателна заплаха , защото блокирането и разпространяването на медикаменти ги оставят " още по-уязвими от нормално ", се показва в отчета.

Изследването, оповестено в понеделник, сподели, че пандемията към този момент въздейства върху достъпа до превантивна медицина (PrEP) измежду рисковите общности.

В един медицински център в Бостън изследване на над 3500 пациенти по стратегия PrEP сподели, че пропуските при повтарящо се приемане на медикаменти са се нараснали с 278 % през първите четири месеца на 2020 година

От година на година общият брой пациенти, получаващи PrEP, е понижен с 18%, демонстрира изследването. Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че резултатите будят " дълбока угриженост ".

" Не можем да оставим пандемията COVID-19 да погуби мъчно извоюваните облаги в световния отговор на това заболяване ", сподели той.

Опасности на всички места

Един модел, създаден взаимно със СЗО, сподели, че в случай че ограниченията на COVID-19 нарушат стратегиите за лекуване на ХИВ за шест месеца, това може да погуби спомагателни 500 000 души.

СЗО съобщи, че е провела в допълнение интернационално изследване, което демонстрира, че 73 страни са предизвестили, че са изложени на риск от привършване на антиретровирусни медикаменти вследствие на пандемията.

Двадесет и четири страни оповестяват, че имат или сериозно невисок ресурс, или спиране на доставките на животоспасяващи медикаменти.
В допълнение, първичните данни от блокирането по света демонстрират скокове на принуждение и домашно принуждение.

Уини Бианиима, изпълнителен шеф на UNAIDS, съобщи, че дамите и девойките са изключително уязвими от полово принуждение по време на блокиране и затова има нараснал риск от заразяване с ХИВ.

" Знаем, че дамите, които са подложени на такова принуждение, са 1,5 пъти по-склонни да се снабдят с ХИВ, в сравнение с дамите, които не са претърпели принуждение ", сподели тя.

" Успешните отговори на пандемията би трябвало да се коренят в правата на индивида, да бъдат учредени на доказателства, ръководени от общността и да се финансират напълно. Трябва да научим урока един път вечно. "

Ново изследване през уикенда сподели, че блокирането заради пандемията оказва непропорционално влияние върху хората от ЛГБТ общността, като една четвърт от респондентите от изследване измежду ХИВ-позитивните оповестяват, че в този момент им липсва достъп до медикаменти заради заключването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР