Covid-19 може да доведе до импотентност неваксинираните мъже. Това смята

...
Covid-19 може да доведе до импотентност неваксинираните мъже. Това смята
Коментари Харесай

Айде, бе? Covid приземява самолета на мъже без ваксина

Covid-19 може да докара до импотентност неимунизираните мъже. Това счита акад. Чавдар Славов, шеф на Клиниката по урология и андрология в УМБАЛ „ Царица Йоанна - ИСУЛ “.



Пред „ Марица” медикът изясни, че всичко стартира от патогенезата на вируса. Взаимодействието се прави през рецепторите на по този начин наречения ангиотензин-конвертиращ ензим 2.

Или малко казано - ACE. Отделно има транс мембранни протеази, които също способстват навлизането на вируса в клетката. Органите и тъканите, които съдържат по-големи количества от тези субстанции, са по-податливи на инфектиране и постковидни затруднения.

Такъв е казусът с тестикуларната тъкан. Тестисът е доста богат на тези ензими и хипотетично може да бъде провокиран орхит (б.а. - инфектиране на тестиса).

И е потвърдено научно, че 100 % се засягат по този начин наречените семиниферни канали, в които се образуват сперматозоидите. В повече от 35 % се засягат другите кафези - лайдиговите. Те пък създават тестостерон. Това е другият механизъм, по който се въздейства.

Тук става въпрос за преболедували мъже най-вече сред 20 и 50 години, т.е., в най-репродуктивната възраст, явен е ученият.

Мъжът може да изкара пневмония, само че да не разбере за проблеми с тестисите, тъй като липсва болежка. Проявяват се в по-късен интервал. При ковидно заболяване не може да изследваме и спермограмата.

Човек би трябвало да се лекува и избавя от вируса. Особено рисково е при неимунизираните. При имунизирани няма маркирани проблеми с тестисите, счита още шефът на урологията в ИСУЛ.
ТЕМА преди 2 часа 1255 преди 2 часа 942 преди 4 часа 898
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР