COVID-19 е ново заболяване и всяка една терапия протича като

...
COVID-19 е ново заболяване и всяка една терапия протича като
Коментари Харесай

Родни медици вдъхнаха надежда в борбата с епидемията

 " COVID-19 е ново заболяване и всяка една терапия протича като протокол за нова болест. Дори при Тръмп, лекарите считат, че има заплаха за живота му и употребяват неодобрена терапия, каквато е коктейлът от антитела. Това съобщи доктор Чавдар Ботев.

" Сърфактантът е белтъчна, липидна примес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез се открива в шестия месец след началото на бременността ", изясни доктор Василка Зарчева. Тя прибавя, че при недоносените деца той липсва или е в доста малко количество, което не е задоволително. Така децата се намират в доста тежка дихателна непълнота и приложението на сърфактант при тях е животоспасяващо.

" Сърфактантът се употребява в България преди към 20 години. Приложен е на над 15 хиляди деца, които са оживели точно с помощта на него ", споделя Зарчева. Д-р Зарчева изяснява, че COVID-19 визира белия дроб доста тежко и нарушава неговия синтез. Това е и повода част от болните да развият несъвместима с живота дихателна непълнота. " Независимо от апаратната вентилация тяхното положение не се възвръща. Това води до увреждане на други органи и системи ", споделя Зарчева.

Д-р Ботев прибавя, че в еволюционно отношение този вирус се е приспособил към сърфактанта.  " Доказва се, че витамин D води до увеличение на сърфактанта ", споделя Ботев, представен от " Нова ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР