COVID-19 е един от факторите, заради който цените на стоките

...
COVID-19 е един от факторите, заради който цените на стоките
Коментари Харесай

Васил Симов: COVID е един от факторите цените на стоките да вървят нагоре

COVID-19 е един от факторите, поради който цените на стоките и у нас и по света вървят нагоре. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” изпълнителният шеф на Софийската стокова борса Васил Симов. По думите му има случаи на повишаване в пъти над инфлационните равнища.

„ Световните цени на петрола, на електрическата енергия също способстваха да нарастват много артикули и то над инфлацията. Наблюдава се повишаване от над 30% при зърнените култури напремер, като зърното и пшеницата. Всички административни ограничения, които се подхващат за туширане растежа на цените нагоре, имат краткотраен резултат. Пазарът е най-силният фактор, определящ цените. Пазарът е този, които среща търсенето и предлагането, като по този начин образува равновесната цена. Сега търсенето е на високо равнище, а предлагането- на ниско. Така цените вървят нагоре, тъй като има дефицит в международен мащаб на стоки”, изясни той.

Според Васил Симов е невероятно е да се създадат дълготрайни прогнози за растежа на цените, защото факторите за това за непредвидими.

„ Пазарът е динамичен. Намираме се в стръмния пик нагоре. Борсовите анализатори стъпват на сегашните данни при анализите си, само че има доста изненади. Имали сме моменти да вземем за пример, при които цената на петрола се срутва съвсем до нулата. Имало е и случаи, когато тя е била над 150 $ за барел. Сега е към 70 $, само че при започване на годината беше към 40-50 $. Там също се регистрира нарастване с към 50% от началото на годината. Това е фактор, който също води до повишаване на питателните продукти”, разяснява още изпълнителният шеф.

На фона на международните цени и трендове, инфлацията у нас наподобява на естествени равнища, сподели още той.

„ Традиционно през зимните месеци инфлацията е най-висока. Тогава потреблението на ток и горива, както и на хранителни артикули, пораства. Нивата на инфлация в този момент от 7-8% ни се костват високи, само че това е по този начин, тъй като прогнозите и упованията бяха за по-ниски стойности. Сравнено с цените по света инфлацията у нас резервира естествени нива”, добави Васил Симов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР