© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Силен отзвук

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Силен отзвук
Коментари Харесай

Вечерни новини: В очакване на разкрития за убийството в Русе, България е против екоцелите на ЕС

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Силен отзив от бруталното ликвидиране в Русе, разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия се топи

И още: Прокуратурата е образувала дело по сигнала против " Джи Пи груп ", новите президенти на Босна и Херцеговина, кой и защо взе Нобела за стопанска система
8 окт 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Брет Кавано бе утвърден за висш арбитър в САЩ; България желае Западът да забрани износа за остарели дизели; Общинари ще предизвикват референдум за завода за горене на болклуци; Жестоко ликвидиране на тв водеща раздруса Русе
7 окт 2018 Всеки миг прокуратурата и Министерство на вътрешните работи се чака да оповестят публично, че по случая с бруталното ликвидиране на тв водещата Виктория Маринова в Русе има арестуван обвинен. Първи информацията подаде организация Reuters, само че публични детайлности липсват. Очаква се такива да бъдат дадени на идната вечерна конференция.

Темата разбираемо продължава да бъде в центъра на публичното и медийно внимание. Властта и проверяващите са сложени под сериозен напън от страна на обществото, интернационалните медии и неправителствени организации и даже от международни водачи за разкриването на причинителя и изясняване на аргументите за бруталното ликвидиране. Заради неприятната медийна среда и счупеното доверие към институциите в България, по случая има доста спекулации, а по отношение на работата на полицията и резултатите от нея преобладават подозрението и скептицизма.

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата този път ще се наложи да бъдат безкомпромисно точни, ясни и обществени, с цел да убедят вторачилата се в тях Европа, че същинският провинен е хванат и ще понесе заслуженото.

НАЙ-ВАЖНОТО

България и Източна Европа не желаят Европейски Съюз да поема по-високи климатични цели

България, в лицето на министъра на екологията Нено Димов, имаше една от най-категоричните отрицателни позиции срещу одобряването на по-високо от до момента контрактуваното понижение на излъчванията от парникови газове към 2030 година
Седем източноевропейски страни се опълчиха на едностранното покачване на задачите на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията от парникови газове към 2030 година Това се случи по време на съвещанието на министрите на екологията в Люксембург, на което се обсъждаше тактиката на 28-те преди идната в Полша среща на страните, подписали конвенцията на Организация на обединените нации за климатичните промени. Целта на срещата в Катовице е да се откри механизъм за използването на Споразумението от Париж, чиято задача е да ограничи повишаването на световните температури с не повече от 1.5 градуса до края на века. България има въглищни централи, които не желае да затваря, а по принцип те са измежду огромните " производители " на парникови газове.

Според 14 страни членки и Европейската комисия, Европейски Съюз би трябвало занапред да съобщи, че ще реализира към 2030 година понижение на излъчванията на парникови газове с 45%, вместо контрактуваните към този момент 40%. С това, съгласно тях Европейски Съюз ще затвърди водачеството си и ще даде образец на другите страни, които към момента нямат заложени цели. Подобна смяна беше препоръчана от австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Предстои гласуването на текста на заключенията на министрите.

МВФ намали прогнозата си за растежа на международната стопанска система, в това число и за България

МВФ намали прогнозата си за международната стопанска система за 2018 и 2019 с 0.2 процентни пункта до 3.7%, като наклонността визира и България. Организацията чака стопанската система на Съединени американски щати да означи растеж от 2.9% тази година, само че да се забави до 2.5% следващата година. За еврозоната прогнозата е понижена до растеж от 2% вместо предстоящите до момента 2.2%, a за България също е занижена с 0.2 пр.п. до 3.6% през 2018 година, като за следващата година се чака в допълнение закъснение до 3.1%.

Причините са в неустойчивите политики и националистическите дейности на някои държавни управления, повишаването на лихвените проценти и усилването на напрежението в търговията. Специално за Съединени американски щати се показва намаляването на резултата на неотдавнашните съкращения на налозите и комерсиалната война с Китай. Като цяло комерсиалната политика на Тръмп е подложена на извънредно остра рецензия. За еврозоната водещи аргументи за спада са комерсиалното напрежение със Съединени американски щати и терзанията към Брекзит. Фондът не аргументира понижението на упованията за България, само че евентуално огромен фактор са комерсиалните връзки на страната - две трети от българският експорт отива към Европейски Съюз.

СКАНДАЛЪТ " НОВИЧОК "
Вторият " турист " от Солсбъри се оказа доктор Мишкин от ГРУ


[Reuters]

Вторият от двамата руснаци, упрекнати във Англия за покушението против Сергей Скрипал и щерка му, не е елементарен предприемач, а е боен доктор от Главното ръководство на Генщаба на съветската войска (известно към момента като ГРУ). Истинското име на индивида, показал се като Александър Петров, е Александър Евгениевич Мишкин на 39 години. Офицерският му чин не е прочут, само че поради 15-годишната му кариера би трябвало да е подполковник или полковник. Това настояват проверяващата медиа Bellingcat и лоноднския Daily Telegraph в изявления от късните часове на понеделник.
Bellingcat и съветският им сътрудник Insider разкриха преди седмици името и на " Руслан Боширов ", който се оказа полк. Анатолий Чепига от ГРУ и това индиректно бе доказано от министъра на защитата в Лондон. Отново двете групи афишират и самоличността на Мишкин, употребявайки обществено налична информация в композиция с диалози с източници и редки документи като автентичен паспорт на руснака.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Енергийното министерство среща депутатите с плана за анулация на лятното и зимното часово време

Заместник-министър на енергетиката ще запознае в сряда депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси с плана за нова европейска инструкция, с която да се постави завършек на досегашното периодично повтаряне на лятно и зимно часово време. Същевременно в четвъртък, 11 октомври, завършва гласуването в българската анкета, която би трябвало да откри какви са желанията на сънародниците ни за избор на непрекъснато часово време у нас. Събирането на отзиви стартира на 20 септември, а след приключването му енергийното министерство ще изготви националната позиция за това кое време да остане като непрекъснато за България. По данни на " Медиапул " единствено 9000 души са дали своят вот в българската анкета до момента, което е много едва присъединяване.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО
София е втора в Европа по растеж на туристи съгласно данни на Mastercard


София е на второ място в Европа по растеж на задграничните гости, пренощували в града през 2017, спрямо миналата година, сочат резултатите от Глобалния показател на най-посещаваните градове на Mastercard. Тази статистика включва както елементарните туристи, по този начин и бизнес посетителите. Според данните посетителите в София регистрират 15.2% растеж по отношение на 2016 година Така София се подрежда незабавно след Истанбул и пред някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон, Париж, Мюнхен и Варшава.
Проучването включва 162 страни. През 2017 година най-предпочитаните дестинации са Бангкок, Лондон и Париж, което акцентира смисъла на стабилната инфраструктура, опциите за бизнес и за развлечения и не на последно място – мощна локална просвета.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Със 100 хиляди лева е санкционирана компанията, надзиравала ремонта на централната софийска улица " Граф Игнатиев " - " Тансконсулт 22 ", заяви кмета Фандъкова. Ремонтът коства общо 24 млн. лева, а парите са по стратегия " Региони в напредък ". Реакцията идва след вълна от публично неодобрение от качеството на ремонта на оживената улица и претенции за оставката на кмета Фандъкова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще предложи мораториум върху разрастването на университетската мрежа. Той ще засегне освен разкриването на нови университети, само че и на нови филиали, както и на нови, несвойствени за тях специалности. Предложението е въз основата на решение на съвета на ректорите от предходната година и ще бъде импортирано с готвените промени в закона за висшето обучение.

Съвет за електронни медии е одобрила регистрацията на партийната телевизия на Българска социалистическа партия - Българска свободна телевизия, документите за която бяха импортирани в края на предишния месец. Решението, което е взето с четирима " за " и един " срещу ", влиза в действие след 14 дни, в случай че през този интервал не бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
След проваления референдум Румъния се готви да легализира гражданските съюзи на гей двойки


[Reuters]

Управляващата партия в Румъния има намерение да вкара законодателство, с което да легализира гражданските съюзи сред гей двойки (съъвместно или така наречен фиктивно съжителство), откакто референдумът за ограничение на тези права не събра задоволително гласове, с цел да бъде годен, съобщи " Ройтерс ". Целат му бе смяна на конституцуята, тъй че бракът да бъде избран като " съюз сред мъж и жена ", а не сред " съпрузи ", както е сега. На референдума обаче гласоподаваха едвам 21% от румънците, което е под нужната граница. Според анализатори гласоподавателите са гледали на референдума като на трик за отклонение на вниманието от по-належащите проблеми на ръководещите, чиито опити да отслаби антикорупционното законодателство бяха остро подложени на критика от Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР