© Юлия Лазарова Още по темата Правителството обсъжда втори лифт

...
© Юлия Лазарова Още по темата Правителството обсъжда втори лифт
Коментари Харесай

Вечерни новини: Държавата вижда втори лифт в Банско срещу двойна такса, политическа криза в Германия

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Правителството разисква втори въжен превоз на Банско против по-висока такса от концесионера

Готвени промени в проекта за ръководство на Пирин може да отворят вратата за по-мащабно строителство съгласно природозащитници
20 ное 2017
Меркел е изправена пред най-голямата политическа рецесия в кариерата си

След неуспеха на договарянията за коалиция пред немския канцлер се обрисуват няколко разновидността за деяние - ръководство на малцинството или нови избори
20 ное 2017
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Нинова ще поддържа измененията на ГЕРБ за приватизацията, само че Българска социалистическа партия - не; Обединение вдясно; Върховен касационен съд против новия профилиран съд; Бюджет 2018 влиза във фаза дефинитивно приемане
19 ное 2017
Вечерни вести: С помощта на Българска академия на науките ГЕРБ вдъхва нов живот на " Белене " ; Законопроектът на Пеевски за КТБ мина триумфално през правната комисия

И още: От Марешки в петък ще зависи дали Главчев ще остане отпред на парламента; Предложението за по-нисък таван на кешовите разплащания още веднъж не мина
16 ное 2017 Международните погледи в понеделник бяха ориентирани към Германия поради неуспеха на договарянията за сформиране на държавно управление, до момента в който в България ръководещите за следващ път пробват да спомагат на концесионера на Банско за построяването на нов кабинков въжен превоз макар публичната опозиция.
Понеделникът бе белязан и от " лекцията " на премиера Бойко Борисов, проведена от управлението на Университета за национално и международно стопанство и в. " Труд ", в която министър - ръководителят в новата си роля на геополитик и в типичния си жанр обширно покри съвсем всички световни и районни тематики, от климата и Brexit, през миграционния напън към Европа, до бъдещето на " Новия път на коприната " и, несъмнено, Западните Балкани.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Министри оферират втори въжен превоз в Банско против двойно по-висока такса за " Юлен "

Правителството ще утвърди построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско, а концесионерът " Юлен " ще заплаща двойно по-високи концесионни такси с смяна в контракта. Инвестиционното решение за ново ски оборудване обаче ще мине наложителна екооценка, както и публично разискване, а в парка няма да бъде разрешавано никакво строителство на хотели. Това стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов след среща с представители на институции и неправителствени организации. Тя идва седмица след следващата протестна акция на кмета, общинари и локални деятели в Банско с искане за втори въжен превоз в курорта.

Не за първи път представители на държавното управление поддържат желанието на концесионера и локалните общности за втори въжен превоз, като в първия кабинет " Борисов " Цецка Цачева (тогава ръководител на НС) и Цветан Цветанов (тогава вицепремиер) даже участваха в митинг за ново оборудване. През последните години неколкократни опити да създадат строителството на ново оборудване допустимо, само че те бяха осуетявани поради публичния напън. Остро срещу всякакво ново строителство в парка са природозащитни организации, като следващия опит за смяна евентуално ще докара до нови разногласия, въпреки Симеонов и Димов да оповестиха, че има реализирано единодушие по тематиката. След провалените съдружни договаряния в Германия разновидностите пред Меркел са все по-малко и все по-неудобни

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред най-лошата вътрешно политическа рецесия в кариерата си, откакто проучвателните договаряния за сформиране на коалиция се провалиха. Лидерът на Партията на свободните демократи Кристиан Линднер разгласи, че партията му излиза от договарянията, след двудневна среща, на която трябваше да бъде реализиран консенсус по основни за бъдещето на страната проблеми като бежанската политика, околната среда и дигитализацията. Линдер хвърли виновността върху Зелените, до момента в който представители на другите две партии обявиха, че Либералите не са търсили решение по време на договарянията и са показали разнообразни от предстоящото позиции.

Сега пред Меркел има два разновидността - или да ръководи с държавно управление на малцинството взаимно със Зелените или партията на Линднер, или да бъдат извършени нови избори. Президентът на Германия Франк-Валтер Шайнмайер се опълчи на последния вид и прикани партиите да реализират решение.

Георги Харизанов оглави телевизия " Европа ", която има и нов притежател - оръжейният търговец Добрин Иванов

Съоснователят на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика и някогашен началник на " Напоителни системи " в първия кабинет " Борисов " Георги Харизанов към този момент е изпълнителен шеф на телевизия " Европа ", където води и предаване. Харизанов е в близки връзки с премиера Бойко Борисов, а преди да стане гост-водещ в " Европа "
водеше предаване и в близката до Делян Пеевски медия " Канал 3 ". Пред " Капитал " Харизанов посочи, че е бил поканен на поста от новия едноличен притежател на малкия екран - оръжейния търговец Добрин Иванов. Неговото име се появи последно през лятото, когато се включи в помощ на Делян Пеевски и страната в борбата за завладяване на " Дунарит ".

Създателят и дълготраен изпълнителен шеф на телевизия " Европа " Емил Стоянов напусна управителния съвет през септември предходната година. През последните години медиата се откроява като проправителствена, която пази политиката на ГЕРБ, като упованията са да резервира тази линия.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Председателят на европарламента идва на посещаване в София

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще посети София във вторник във връзка наближаващото председателство на Съвета на Европейския съюз, което България поема от януари 2018 година Той ще направи послание към народните представители на изключително съвещание на Народното събрание на следващия ден.
В рамките на визитата, което с изключение на Таяни включва и водачите на политическите групи на Европейския парламент, ще се организира и спор с младежи в Софийския университет. Той ще е на тематика " Гласът на младите: Каква Европа желаеме? " и ще даде опция на младежите да изразят своите визии и упования, свързани с бъдещото развиване на европейския план.

КАКВО ИНТЕРЕСНО Uber ще купи 24 000 автомобила Volvo, които да направи самостоятелни

Американската компания Uber подписа рамков контракт с Volvo за покупка на 24 000 автомобила от модела ХС90 в интервала 2019 - 2021 година, които ще трансформира в самостоятелни, съобщи Bloomberg. От Volvo прецизират, че Uber ще инсталира свои датчици и програмен продукт, с цел да могат колите да се движат без лидер. Вече близо година в няколко град в Съединени американски щати вървят проби навръх Volvo ХС90, които се придвижват независимо, въпреки и зад кормилото да има човек, за всеки случай. Uber влагат съществено в технологиите за самостоятелни коли, с цел да унищожават главният си разход - заплащането на водачите.Междувременно Англия разгласи, че възнамерява от 2021 година да позволи самостоятелни коли по пътищата. Целта е Обединеното кралство да се трансформира в желан център за разработка и проби на сходни транспортни средства. С тази стъпка Англия ще се опита да застигне Съединени американски щати и Сингапур, които са измежду водачите.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Електронният търг за онколекарства за лечебните заведения е спрян за повторно поради тъжба против публичната поръчка. Често страната приготвя процедури със противоречиви условия, които поради обжалвания се точат с години.

Нов заем за 36 млн. лева има намерение да изтегли община Варна , с цел да финансира ремонта на централните градски булеварди " Васил Левски " и " Сливница ", откакто предходната седмица беше разгласен проект за различен заем за 38.5 млн. лева Проектите идват тъкмо преди локалните избори, като в единия случай главните средства са от страната, в другия - еврофондове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР