© Юлия Лазарова Още по темата Орбан предложи специален съд

...
© Юлия Лазарова Още по темата Орбан предложи специален съд
Коментари Харесай

Сотир Цацаров атакува председателя на Съюза на съдиите в България

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Орбан предложи специфичен съд под надзора на министър

Правосъдният министър ще е с право на несъгласие за назначението на съдии и ще надзирава бюджета на новата правосъдна конструкция.
7 ное 2018
Калкулаторът на КОНПИ

Наложените запори на Трайчо Трайков за следващ път демонстрират по какъв начин гражданската конфискация се употребява против неуместните
27 сеп 2018
Съюзът на съдиите желае несъгласие върху измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон

Специализираният съд се трансформира в ексклузивен, зависещ на политическа целенасоченост, написа в позицията на ССБ
1 авг 2017
След писмо от Европейска комисия ГЕРБ отстъпи за финансиране на магистратските организации от Европа

Борисов даде звук, а депутатите ще внесат корекции сред четенията
12 юли 2017 Главният прокурор Сотир Цацаров е подал сигнал до Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) против ръководителя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов. Повод е делото против депутата от Българска социалистическа партия Светла Бъчварова-Пиралкова.

В края на юли арбитър Атанасов, който правораздава в Софийския градски съд, оправдава Пиралкова по повдигнатото й обвиняване за подписана от нея през 2009 година - когато е била ръководител на управителния съвет на Селскостопанската академия - неизгодна договорка със аграрни земи. Главният прокурор сезира ИВСС с мотив, че присъдата е прочетена на 29 юни, а до сегашния миг няма претекстове към присъдата.

Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) претекстовете могат да бъдат направени и след оповестяване на присъдата, само че не по-късно от петнадесет дни, а по каузи, които съставляват фактическа или правна трудност, претекстовете могат да бъдат забавени и повече, само че не по-късно от шестдесет дни. На процедура тези периоди са от категорията на така наречен инструктивни - публикуването на претекстовете и след тяхното приключване не прави присъдата невалидна. В натоварени съдилища, какъвто е Софийски градски съд, който е най-натовареният областен съд в страната, просрочването на претекстовете с месец-два е постоянно срещано. В случая става дума за дело в размер от близо 150 тома.

Атака през Инспектората на Висш съдебен съвет

Това не е първият път, в който основният прокурор сезира ИВСС за нарушавания на арбитър. Негов сигнал стана мотив за формиране на дисциплинарно произвеждане против предходния ръководител на УС на ССБ - арбитър Мирослава Тодорова. По еднакъв метод стартира и инспекция против различен представител на ССБ - Петко Петков, който беше зам.-министър на правораздаването по времето на Христо Иванов.

Днешното прессъобщение на прокуратурата обаче е казус друга тенденция. То идва ден преди отчетно-изборното заседание на Съюза на съдиите. Според членове на ССБ, с които " Капитал " беседва, задачата е да се уплашат хората, които би трябвало да влязат в новия директорски съвет, защото арбитър Атанасов няма право на идващ мандат.

Заради позициите си в отбрана на правосъдната самостоятелност Съюзът на съдиите в България от години е припознаван като зложелател - както от болшинствата в правосъдните препоръки, по този начин и от ръководещите политически кръгове и околните до тях предприемачи. Атаките против членове на ССБ постоянно вървят най-малко на два фронта - институционално и медийно, като против най-изявените представители на организацията текат оскърбителен акции в медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. По-малко от час след известието на прокуратурата в петък и арбитър Атанасов към този момент бе показан в медиите на Пеевски като " скандалния арбитър ".

Фалшива угриженост

Тезата на обвиняването против Светла Бъчварова е, че през септември 2009 година, като ръководител на УС на Селскостопанската академия, та е предоставила на " Литекс Комерс " аграрни земи под аренда за период от 10 години. Според прокуратурата това е трябвало да стане с решение на управителния съвет на академията, а не еднолично от ръководителя. Цената, която " Литекс " платила, е 1.8 лева на декар, а пък експертизите посочили, че пазарната стойност е от 70 до 80 лв. на декар и по този метод са нанесени вреди за 1.3 млн. лева

Разследването по случая стартира три години след действието - през 2012 година и завършва през 2016 година, когато Цацаров внася искане за събаряне на имунитета на Светла Бъчварова. На този декор правосъдният развой (който съгласно Наказателно-процесуален кодекс е главната фаза в наказателното производство) завършва за по-малко от година на първа инстанция.

Преддокладна интензивност

Встрани от персоналната офанзива против арбитър Атанасов ден преди събранието на ССБ интензивността на основния прокурор е следващата преди идния мониторингов отчет на Европейска комисия, който ще бъде оповестен идната седмица.

В тази рубрика влизат обвиняванията против Ветко и Маринела Арабаджиеви, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, акцията в Държавната организация за българите в чужбина.

Офанзива тече и против ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е обект на данъчна проверка. През последните няколко години Панов е измежду най-отявлените критици на Цацаров и близкото до него болшинство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР