© Юлия Лазарова Още по темата Фонд Земеделие разпредели близо

...
© Юлия Лазарова Още по темата Фонд Земеделие разпредели близо
Коментари Харесай

Фермерите получиха над 440 млн. лв. "зелени" субсидии

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Фонд " Земеделие " разпредели близо 140 млн. лева държавни дотации

Най-голяма част от средствата ще отидат при производителите на тютюн и животновъдите
14 мар 2018
Добавките към агросубсидиите за млади фермери ще бъдат увеличени двойно

За 2018 година се чака производителите под 40 години да получават по 97.55 лева на хектар спомагателна поддръжка
14 фев 2018 Близо 57 хиляди аграрни производители са получили повече от 440 млн. лева " зелени " дотации, стана ясно от информация на фонд " Земеделие ". Средствата са за миналогодишната акция, изплащат се за разнообразни действия, които щадят околната среда, и са преведени по сметките на получателите в четвъртък.

За предходната година общите директни заплащания за фермерите доближават над 1.5 милиарда лева, като множеството средства са към този момент изплатени.

Зелени заплащания

Парите се разпределят сред стопанствата, които ползват практики, удобни за околната среда. Те съставляват добавка към директните заплащания на повърхност, които за тази акция доближиха близо 640 млн. лева Финансовата помощ за зелено заплащане е изчислена на база ставка от 122.19 лева за хектар (10 декара). От фонд " Земеделие " оповестиха, че след издаването на заповед за съответен размер на самостоятелното подкрепяне по схемата ще бъде направено преизчисление и фермерите ще получат доплащане.

Подпомагането ще наближи 3 милиарда лева през 2019 година

За акция 2017 фермерите се чака да получат към 1.5 милиарда лева, като огромна част от средствата към този момент са изплатени. Крайният период за приемането на всички суми е юни 2018 година, а съгласно графика на земеделското министерство остава да се създадат преводи за подкрепяне на млади и дребни производители, производители на памук, както и да се доплати последният транш от базовото подкрепяне на повърхност.

За 2018 година директните дотации за фермерите ще бъдат 1.554 милиарда лева, а за 2019 година - 1.557 милиарда лева Заедно с подпомагането по линия на националния бюджет и програмата за развиване на селските региони в агросектора за актуалната година би трябвало да бъдат изплатени 2.87 милиарда лева съгласно средносрочната бюджетна прогноза. През 2019 година общата сума към този момент ще наближи 3 милиарда лева - упованията са да бъдат изплатени общо 2.95 милиарда лева подкрепяне, е записано още в прогнозата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР