© Юлия Лазарова Да се намали ДДС за заведения, да

...
© Юлия Лазарова Да се намали ДДС за заведения, да
Коментари Харесай

Нови патриотични идеи за туризма: Нисък ДДС за ресторанти и субсидии за чартъри

© Юлия Лазарова Да се понижи Данък добавена стойност за заведения, да се позволи по-дълго строителство по морето, да се облекчават визовите процедури за жители отвън Европейски Съюз, да се субсидират туристически чартъри. Това са новата доза хрумвания в конкуренцията на по-малките съдружни сътрудници Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ за подкрепяне на закъсалия туристически бранш. Дотук и двете партии предложиха ваучери за почивки на българи в България, които ще костват на бюджета най-малко половин милиард лв.. Решение кои ограничения ще се одобряват ще има най-рано след утрешния съдружен съвет сред " Обединени патриоти " и ГЕРБ.

Партиите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов очевидно имат мощна фиксация върху туристическия бранш, тъй като там оферират свръхстимули. Секторът в действителност е мощно обиден, само че надалеч не единствен и най-съществен, а и от години доста хотели и заведения стоят в сенчестата част на стопанската система. Затова тъкмо там да се изливат стотици милиони и да се смъква Данък добавена стойност наподобява като фаворизиране на един отрасъл.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Четвърт Данък добавена стойност

От години само туризмът има по-нисък Данък добавена стойност, което важи за хотелското настаняване: 9% при ставка от 20% за всички останали. Според новите " патриотични " хрумвания преференцията би трябвало да се разшири. През предходната седмица НФСБ предложи в законопроект за интервал от 2 години - до края на 2021 година, Данък добавена стойност за заведенията за хранене, кетъринг бизнеса и общите туристически услуги, което обгръща туроператорството и турагентството, също да бъде 9%. В понеделник Вътрешна македонска революционна организация " надцака " колегата си с предложение за още по-ниски ставки: да бъде заложен 9% Данък добавена стойност за ресторантьорския и кетъринг бранш трайно, а в интервала до края на 2021 година той да бъде в границите на 5% " за още по-бързо възобновяване на сектора и ограничение на последствията от Covid-19 ". В законопроекта на Вътрешна македонска революционна организация е посочено, че по-ниската ставка на налога " може да докара до намаляване на бюджетните доходи ", само че частично то ще бъде обезщетено с " уголемение на основата за облагане с Данък добавена стойност вследствие на нарасналото ползване " и " с ограничение на каузи на сивата стопанска система ". Финансов разбор няма. НФСБ също не са пресметнали какъв брой би коствало сходно данъчно облекчение.

Шансът за невисок Данък добавена стойност наподобява дребен. Първо, до момента предпочитание за по-ниска ставка се е чувало от разнообразни сектори, в това число туризма, хранителния бранш, книгоиздателството, детските артикули и други, само че те са били отхвърляни от финансовото министерство. Аргументът - единната ставка е лесна за отчитане и опашката от искащи по-нисък налог ще е безкрайна. Второ, тъкмо заведенията не са най-отчитащи обороти пред данъчните. Секторът беше с сходно искане и около въвеждането на така наречен СУПТО за следене на продажбите от данъчните, като тъкмо заведенията за хранене и скритите им обороти бяха причина за въвеждането му. Така излиза, че в този момент те всеобщо заобикалят Данък добавена стойност, а в случай че им бъде свален мощно, биха внасяли.

НФСБ желае и да се даде опция общинските препоръки по места да могат да одобряват понижение на туристическия налог до година след края на изключителното състояние или даже да го фиксират на 0%. Намалението на налога е допустимо и сега, доколкото размерът му по този начин или другояче се дефинира от локалните управляващи.

Ваучери за над половин милиард

Други две сфери, в които Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ се състезават в последните дни, са директните дотации към туризма. И двете партии оферират да има субсидиране на почивки в България посредством държавно или европейско финансиране. Във разновидността на НФСБ би трябвало да бъдат изплащани по 210 лева за хората с импортирани осигурителни вноски за фонд " Пенсии " в последните 12 от 18 месеца, и то почивки от най-малко 7 дни. Други 100 лева би трябвало да бъдат раздавани за пътувания на деца на училищен екскурзии. Партията пресмята, че за тази мярка ще са нужни най-много 657 млн. лева, в случай че всички се възползват от субсидираната отмора.

На Вътрешна македонска революционна организация концепцията е за по-малък бюджет за пътешестване: ваучери по 100 лева би трябвало да получават работещите хора с импортирани осигуровки за най-малко 8 месеца в последната календарна година, децата в учебна възраст, които посещават образователни занятия и не са прекъсвали образованието си или повтаряли клас, както и пенсионерите, излиза наяве от проектопромени в Закона за туризма, импортирани в понеделник. Точен план няма, само че се чака за задачата да са нужни най-малко 500 млн. лева, чийто източник съгласно законопроекта е " страната ", а съгласно прессъобщение на партията - европейските фондове.

Вътрешна македонска революционна организация има и концепция за дълготрайно издаване на ваучери - този път с финансиране от работодателите. Те би трябвало да наподобяват ваучерите за храна, които са необлагаеми и в този момент са закрепени на 60 лева на месец. Максималната сума за този вид почивки ще е 100 лева

Опцията с държавни ваучери ще се тества и на други пазари в Европа. Тук обаче рискът е, че излетите пари буквало ще се усвоят, без да се даде услуга, а подаръците ще отидат към избрани компании.

100 млн. лева и за чартъри

Партията е внесла предложение и да бъдат отделени 100 млн. лева за подкрепяне на туристически чартъри, посредством което да се субсидира с 6000 евро всеки полет с туристи до България. Схемата прилича метода, по който Турция подкрепя туризма си след атентантите в страната, и за нейното приложение в България от дълго време упорства туристическият отрасъл. В момента също има заделени пари за стимулиране на чартъри - 15 млн. лева, което би трябвало да става през национална туристическа реклама, само че схемата не е тръгнала поради неразбираемата обстановка сега.

Вътрешна македонска революционна организация предлага и унищожаване на визите за съветски туристи, което е остаряло искане на туристическия отрасъл. Самите визи обаче не са въведени от България, а важат за всички страни - членки на Европейски Съюз.

Удължаване на периода за градежите по морето

В понеделник НФСБ внесе в Народното събрание и план за удължение на периода, в който е позволено строителство по Черноморието. По принцип това е възможно до 15 май, когато влиза възбрана поради туристическия сезон и която важи до 1 октомври. В предлагането на партията датата, до която строителите ще могат да работят, би трябвало да бъде 15 юни. От партията на Валери Симеонов се стимулират с подкрепяне на строителния отрасъл, както и упованието туристическият сезон да стартира на 1 юли около пандемията от ковид.

На този стадий е мъчно да се каже кои от концепциите е допустимо да бъдат признати. По неофициална информация на " Капитал " в ГЕРБ са разграничени по концепцията за ваучерите, изключително в необятен обсег на мярката. Министерството на туризма готви сходна скица, само че тя е обвързвана само със субсидирани почивки на хората, работещи на първа линия в рецесията, като медици, служители на реда, обществени служащи и други Преди седмица ръководещите партии са се разбрали да бъде образувана работна група всред съдружните сътрудници, която да преглежда ограничения за подкрепяне на туризма. Идеите ще бъдат обсъждани и на съдружния съвет на партиите, който ще се организира във вторник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР