© В© Jonathan Bainbridge / Reuters Още по темата Как

...
© В© Jonathan Bainbridge / Reuters Още по темата Как
Коментари Харесай

Потребителите в България се разплащат все по-малко с пари в брой

© В© Jonathan Bainbridge / Reuters Още по тематиката
Как да харчим по-евтино електронните пари

Все повече други възможности на банковите разплащания разрешават да се икономисват такси и да се понижи рискът от машинация
30 юни 2017
Внимание със скъпите банкомати в чужбина

Машините на самостоятелните финансови оператори в Европа стават от ден на ден и при нехайство може да се изтеглят пари със солена такса
2 юни 2017
Всеки пети европеец рядко носи пари в брой

Според изследване на ING различните способи на заплащане стават все по-популярни
26 апр 2017
Отчитане на разноски по кредитни и дебитни карти

При покупка, в случай че няма документ, разходът ще бъде данъчно незачитан
6 фев 2017
Активно пазаруващите онлайн български консуматори нарастват със 7%

Въпреки че поръчките през интернет порастват, доста от заплащанията се вършат при доставката в брой
6 дек 2016

Потребителите в България употребяват от ден на ден електронните разплащания, демонстрира изследване на интернационалната картова организация Mastercard. Според данните две трети от българските консуматори употребяват банковите си карти най-малко един път седмично и пазарят онлайн най-малко веднъж в месеца. Най-популярният разплащателен картов артикул са дебитните карти, сочат резултатите от проучването MasterIndex.

В България 68% от далите отговор имат дебитна карта. За съпоставяне, в Хърватия този дял е 86%, в Сърбия и Босна и Херцеговина – надлежно 47% и 46%, а 37% и 35% от тях разполагат по едно и също време с дебитни и кредитни карти. Изследването обгръща освен България, само че и Балканския район. Според него българите, сърбите и босненците употребяват дебитни карти най-много за извършване на покупки на хранителни артикули, а хърватите – за закупуване на облекла.

Най-често закупуваният артикул в България с дебитни карти са хранителни артикули – за 65% от далите отговор в изследването. За Сърбия делът е същият, а в Босна и Херцеговина – 45%. Хърватите най-често заплащат с дебитни карти за облекла – 73%.

Облеклата са най-разпространеният продукт, закупуван също и с кредитни карти в Хърватия (70%), а респондентите на MasterIndex от Сърбия и Босна и Херцеговина употребяват разсрочено заплащане на вноски най-много за закупуване на мебели и домашен уреди – надлежно 45 и 28%.
За последната година потребителите, които закупуват с дебитна карта храна в хранителни магазини, са се нараснали със 17% (от 47% през 2016 година до 64% през 2017 г.), а тези, които заплащат с тях в бензиностанции – с 13% (от 17% през 2016 година до съвсем 30% през 2017 г.). Според Ваня Манова, управител на Mastercard за България и Македония MasterIndex, демонстрира възходящ брой картови заплащания в заведения за хранене, кафенета и клубове, както и нараснал интерес към приемане на карти при куриерските доставки.

Изследването изследва и разноските на семействата. Според резултатите в България повече от 80% от разноските на семействата са за храна – 65%, и сметки и комунални услуги – съвсем 16%. Почти 12% от българския месечен фамилен бюджет се разходва за покриване на заеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР